Thunderbolt lesz a jövő csatlakozó szabványa?

ThunderboltDaisyChain

Az Apple tegnap bemutata legújabb MacBook Pro laptopjait, ami magában nem is olyan érdekes szerintem. Az új Thunderbolt csatlakozás viszont már úgy látom, hogy megér egy írást, mert komoly változásokat hozhat a számítástechnikában, a fotózásban, de még a videótechnikában és a szórakoztató elektronikában is.

Az új csatlakozás lényege, hogy praktikus, és villám gyors (innen is a név). Másodpercenként 10 gigabit adatátvitel szinte értelmetlenül gyors, hiszen még a gigabites Internet sebessége is alig használható ki egy normál sebességű merevlemezzel. De az eszközeink fejlődnek, és az adatátvitel aligha méretezhető annyira eltúlzottan, hogy idővel ne érezzük kevésnek.

Hogy mit jelent ez a 10 Gbps sebesség? Az Intel úgy fogalmazta meg, hogy egy teljes HD felbontású film átvitele 30 másodpercig tartana. Egy évre elegendő MP3 zenét pedig tíz perc alatt tudnánk átmásolni. De lássuk egy kicsit közelebbről…

Régi új csatlakozó
ThunderboltPort-AppleMacBookProAz új Thunderbolt csatlakozó nem teljesen új. Egy ideje minden MacBookon ott figyel, csak eddig Mini Display Portnak hívták, és egy kis monitor ikon volt mellette. Látszólag csak az elnevezés és az jelzés változott villámra. A lényegi változás viszont a csatlakozón túl van.
Mint az Apple és az Intel Thunderbolt oldalairól kiderül, az új technológia közvetlen kapcsolatban áll a PCI Express protokollal, hatalmas adatátvitelre képes, és a fejlesztők ígéretei szerint megfelelő adapterekkel bármilyen csatlakozássá át lehet majd alakítani.
Egyelőre nem teljesen világos, hogy az új csatlakozási forma milyen rokonságban áll a FireWire (IEEE1394) szabvánnyal, minden esetre sok közös vonásuk van, de bízom benne, hogy gyorsabban és jobban el fog terjedni annál.

ThunderboltLogo

A LightPeak Thunderbolt úgy fest, ugyanúgy támogatja majd a sorba kötést, így lehetővé téve hogy egyetlen csatlakozóra több eszközt felfűzzünk külön elosztó egység (USB esetében HUB-nak hívjuk) beiktatása és a jel romlása, vagy a sebesség csökkenése nélkül. Ráadásul maga a csatlakozás elegendő energiával látja el az eszközöket is, így azok külső tápot sem igényelnek. A Thunderbolt további előnye, hogy csatlakozása bármelyik más adatkapcsolat csatlakozójára átalakítható lesz. Így megfelelő adapterekkel ráköthetünk akár USB-t, akár FireWire eszközt, Gigabit Ethernetet, vagy akár eSATA eszközöket is, és ugyanígy képes VGA, DVI, HDMI, vagy más videó jeleket is továbbítani.

Sebesség és megbízhatóság
Thunderbolt-USB-FireWire-SpeedChartA FireWire sokak szerint mindig e két dologban múlta felül a konkurens, de mégis jóval gyorsabban elterjedt USB-t. Sebességben és megbízhatóságban. Míg az USB 1.0 névleges sebessége 15 Mb/s volt, addig a FireWire 400 Mb/s sebességgel mutatkozott be, és mire az USB 2.0 megjelent a 480 Mb/s névleges sebességgel, addigra a lefelé kompatibilis FireWire 800 szabvány megduplázta elődje sebességét. Ráadásul a tapasztalat azt mutatja, hogy az USB eszközök szinte sosem képesek elérni névleges adatátviteli sebességüket, a FireWire eszközök viszont szokták teljesíteni a szabványban jelzett sebességükat.

ThunderboltCablesDe most a főszereplő a Thunderbolt, aminek a névleges sebessége elképesztő távolságba került az eddigi csatlakozásoktól, még a gigabites LAN csatlakozástól, és a 2,5 Gb/s sebességű Express Card szabványtól is. A Thunderbolt fejlesztői 10 Gb/s sebességet ígérnek, ami az USB 2.0 sebességének 20-szorosa, és a FireWire 800-nak is 12-szerese. Még az USB 3 névleges sebességének is háromszorosa. Ráadásul mindez plussz elosztó eszköz beiktatása nélkül veszteség, vagy lassulás nélkül tovább osztható a FireWire-nél megszokott sorbakötéssel (Daisy Chain).

A kérdés a piacon fog eldőlni
ThunderboltCableAhogy az USB – FireWire verseny is a piacon, és a piaci támogatottságon dőlt el, a Thunderbolt népszerűségét is az határozhatja meg, hogy mennyire fognak mások mellé állni.
Mivel az Apple átszokott az Intel platformra, és itt mégis csak egy Intel fejlesztésről van szó, talán könnyebb lesz. A számítógépek túlnyomó többségébe az Intel szállítja az alaplapokat és processzorokat, így talán el tudják érni, hogy az Apple mellett más gyártók is bevezessék a Thunderboltot. Nem utolsó sorban más gyártók laptopjain is helytakarékos megoldás lenne a

Thunderbolt csatlakozó használata a nagy és egyre inkább elavult VGA, vagy DVI csatlakozók helyett, sőt talán az eddig trendinek és fejlettnek tartott HDMI helyett is.

Az biztos, hogy az USB 3 már a piacon van, megtalálható számítógépekben is, és a perifériák (például külső merevlemezek) is elkezdtek megjelenni hozzá. Ráadásul lefelé kompatibilis, tehát sokaknak ismerős, és ezért bizalomgerjesztő lehet.
Ugyanakkor hamarosan jöhetnek a hasonló megoldások Thunderbolt csatlakozóval is. Ráadásul ha a videó technika is felkarolná a HDMI lecserélése érdekében, akkor akár gyorsan el is terjedhetne. Erre azonban most még nem látszik túl sok esély. Sőt még csak pletykák sem nagyon vannak róla, így legfeljebb vágyálom lehet egyelőre.

Megjelenhet fényképezőgépeken is
Egyelőre a Mini USB az univerzális fényképezőgép csatlakozó szabvány, bár 1-2 kivétel már megjelent, akik a mobiltelefonokon szabványosított MicroUSB-t kezdték használni.

MiniUSB

Mini USB csatlakozó
A fényképezőgépek leggyakoribb adatátviteli csatlakozása a MiniUSB. Egyre több fényképezőgépen és videókamerán található a mobiltelefon szabványosításban is kedvezményezett MicroUSB, illetve a nagyobb adatátvitel miatt Micro USB3.0 csatlakozó is.

A PetaPixel a Nikon Rumors nyomán viszont rögtön felvetette, hogy a Nikon D4 jelzésű következő profi gépe lehet az első a Thunderbolt csatlakozós fényképezőgépek közül. (Mint kiderült, nem így lett. A gyorsabb csatlakozó elérhetővé válása ellenére a D4 és az 1DX is  “csak” ethernet csatlakozót kapott végül. A Thunderbolt még a két nagy gyártó későbbi modelleiben sem jelent meg. Sőt én egyáltalán nem tudok olyan fényképezőgépről, ami valaha Thunderbolt csatlakozót kapott volna.)

Az új csatlakozó egyrészt felgyorsíthatja a képek, és különösen a Full HD vagy 4K videók letöltését. Ugyanakkor hatalmas adatátviteli képességével kiterjesztheti a lehetőséget a készülékek távvezérlésére. Probléma nélkül továbbíthat tökéletes élőképeket, és szinte bármilyen vezérlő jelet is. Ráadásul feleslegessé tenné, hogy a gép oldalán külön USB adatcsatlakozó, és HDMI videó csatlakozó legyen, hiszen egyetlen kábellel mindez megoldható lenne. Ráadásul a Thunderbolt komoly táp átvitele akár még egyes eszközök töltését, elektromos üzemeltetését is megoldhatná.

A Thunderbolt Apple gépeken való megjelenése után nem sokkal egy láthatatlan frissítést történt és az újabb gépeken már Thunderbolt 2 port volt. Ez pont ugyanúgy nézett ki, csak gyorsabb működést engedett – már akinek sikerült kellően gyors perifériát találnia Thunderbolt 2 képes eszközéhez.

Mégsem ez lett a jövő
Ahogyab sajnos várható volt, a Thunderbolt szabványt utolérte ugyanaz a vég, ami az ezt megelőző hasonló szabványokat, így a FireWire szabványokat is. A Thunderbolt még el se tudott terjedni az összes laptopon és számítógépen. Az Apple-hez hasonlóan néhány gyártónál megjelent, de igazán általánossá mégsem vált. Perifériás eszközök sem olyan nagy számban jelentek meg, amik léteznek, azok is jóval drágábbank csak USB-t használó változataiknál és a beszerzésük is nehézkesebb, hiszen a drágább ritkaságokat kevesebb bolt is tartja a kisebb kereslet miatt.

Az USB-C szimetrikus
Mindegy melyik oldalával felfelé dugod be.

Leváltotta az USB-C
Mindössze néhány év, a gépek és a Thunderbolt szabvány néhány apróbb frissítése után az Apple is ejtette a Thunderbolt csatlakozót. A 12″-os MacBook megjelenésével megjelent az első USB-C csatlakozó a gépeiken. Azóta a MacBook Pro gépek legújabb generációin kizárólag USB-C csatlakozók (meg egy fülhallgató csatlakozó) található.
A szabványváltás okat egyértelmű. Most épp ezt tartják a jövőbe mutató csatlakozó szabványnak. Az USB-C több olyan előnnyel is bír a Thunderbolttal szemben. Az elsőre is szemmel látható előny, hogy simetrikus a csatlakozó, így mindkét oldalával egyformán be lehet dugni a csatlakozót. Hasznos, ha nem kell nézni, hogy áll a csatlakozó. Kevésbé egyértelmű előnye, hogy az USB-C csatlakozáson nagyobb energiájú tápellátást is át lehet vinni, ezért az USB-C-s gépek nem igényelnek külön táp csatlakozót. Bármelyik USB-C aljzatról egyaránt tápolhatóak. Ennek vannak nyilvánvaló előnyei is (például te döntöd el, a gép melyik oldalán levő USB-C aljzatba dugod a tápkábelt). Viszont ez egyúttal kétes előny is, mert az Apple az univerzális töltési lehetőségért és a csatlakozó egységesítésért a hosszú ideje remekül szolgáló és rengeteg gép biztonságát megóvó MagSafe mágneses tápkábel csatlakozót adta most fel. Ezekután tehát ha megbotlasz a tápzsinórban, nem ugrik le a mágneses csatlakozó, megóvva a gépet.

Az USB-C legfőbb előnye viszont az, hogy a tápfeszültség mellett képes az USB3.1 és a Thunderbolt 3 szabványú adatátvitelre is. Így lényegében a csatlakozó mögött lapuló elektronikán múlik, hogy USB3.1 vagy Thunderbolt 3 szabvány szerint, lassabban, vagy gyorsabban kezeli majd a gép.

Az USB-C ráadásul kisebb helyigényű csatlakozó, ezért már mobiltelefonokon is elkezdett megjelenni. Ez egyrészt azzal is kecsegtet, hogy egy nap végre ugyanazokkal a kábelekkel tudjuk használni és akár tölteni is a laptopokat, számítógépeket és a telefonokat is. Másrészt viszont azt is előre vetíti, hogy hamarosan a telefonoknál már-már általánosan elterjedté vált MicroUSB (és a különcködő Apple Lightning) csatlakozóknak is búcsút mondhatunk és újra cserélhetjük majd le az összes kábelünket és töltőnket. Miközben pont ezt akarták volna elkerülni a MicroUSB szabványossá tételével. Bár egyelőre úgy fest, hogy az iPhone 8 és a vele együtt belejentett iPhone X még nem USB-C csatlakozóval működik, tehát az Apple legalább egy évig kitolta még ezt a gyártók közti egységesítést.

Reméljük, hogy az USB-C gyorsabban el fog terjedni, több eszköz fogja támogatni és tovább marad majd a piacon, mint az elődjei…

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!