Nikon D600: számháború visszafogottabb léptékben folytatódik

További termékfotókért katt a képre!

A Nikon D600 ugyanazt nyújtja, mint a D800 csak olcsóbb lett és nincs olyan őrült nagy felbontása….de azért túllicitálja nem csak a Canon összes gépét, hanem a Nikon D4-es csúcsgépét is. A számháborútovább dübörög.

Ahogy már nem maradhat semmi titokban, a pletyka iparág már a D600 bejelentés minden részletéről lerántotta a leplet. Még a titokként kezelt sajtótájékoztató is kiszivárgott. De az egyre gyorsabban megjelenő pletykák mellett lassan már bemutatót tartani sem lesz értelme a gyártóknak. Főleg amíg a nagy bejelentéseken csak leragasztott ajtajú demo gépeket adnak a szaksajtó kezébe, amibe saját kártyát tenni sem lehet, csak a hivatalos teszt fotók alapján véleményezni.
Minden esetre a D600 részletei ugyanúgy kiszivárogtak és igaznak bizonyultak, mint az iPhone5-ről, vagy bármelyik másik termékről szóló nem hivatalos hírek.

A D600 tehát pont azt hozza, amit vártak tőle az emberek. Akik most éppen ezért kiábrándultak. Az optimista megközelítés szerint a D600 nem több, mint a közvetlen elődnek számító D700 ráncfelvarrott változata. Dupla SD kártyát kapott, az elődhöz képest dupla felbontást, és videófelvételi képességeket. A többi meg szinte ugyanaz. Persze máshogy hívják a képfeldolgozó processzort, és változott pár számadat, de ezt könnyen letudjuk marketing rizsaként.
Az optimista megközelítés szerint az új gép mindazt tudja, amit a D800, csak nincs akkora felbontása. Tökéletes gép lehet azoknak, akik nem csak a D800 árát sokallották, hanem azt is, amibe a teljes szmítógéppark lecserélése kerülne, hogy a hatalmas felbontású fotókkat fel lehessen dolgozni. Bár azért az elődhöz képesd duplára nőtt felbontás még így is megizzaszthatja azokat a gépeket, amik eddig elégnek bizonyultak az utómunkához.
A memóriakártyákat viszont ugyanúgy (sőt még inkább) cserélni kényszerül, aki erre a modellre vált, hiszen a D600-ból megmagyarázhatatlan módon teljesen eltűnt a profi gépeknél kizárólagos vagy más kártyatípus mellett szokásos CF aljzat, és csak egy dupla SD kártyahelyet kapott (ami természetesen támogatja az SDHC és SDXC kártyákat is).

További termékfotókért katt a képre!

A D600 megduplázza elődje felbontását, a Nikonnál alap felbontássá tett 24 megapixeles full-frame érzékelőjét kapta. A visszafogottabb léptékű számháború jegyében azért ráigér két megapixelt a Canon 5D mark III felbontására, ezzel egyúttal szégyenben hagyva nem csak a konkurens márka legnagyobb felbontású gépeit, hanem a Nikon saját “mindössze” 18 megapixeles csúcsgépének felbontását is.
Tökéletes középút. Akinek fontos, hogy nagyobb felbontást tudjon a markában, az örülhet neki, hogy több megapixelt szorongat, mint amit a konkurencia használói választhatnak. Aki meg tudja, hogy nem a felbontás a lényeg, az beéri ennyivel, és nem vágyódik tovább a drágább D800 után. Bár aki a 12 megapixeles D700 ról vált az új masinára azért meglepődhet még a képek méretén.

Az igazi kérdés az lesz, hogy milyen a képminőség, és hogyan teljesít a gyakorlatban. Meg, hogy a dupla SD aljzatban működnek-e az Eye-Fi kártyák, vagy csak a saját wifi kiegészítőjével működik. Ez viszont legalább ugyanaz, mint amit nemrég a D3200-zal együtt bejelentettek, épp csak a többi profi vázzal nem kompatibilis, így például sem a D800-zal, sem a D4-gyel. Persze zömében nem a tartozékok alapján válogat fényképezőgépet az ember – kivéve, ha azok szükségessé váló cseréje többe kerül, mint maga a gép.

A gép többi paraméteréről mások tesztjeiből mindent megtudsz. A Pixinfo alaposan körbetapogatta, a FotoTV pedig videót is készített róla a magyarországi bemutatón.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!