Karácsonyi könyvajánló: Baki Ádám: Zoom In

Digitális fotózásról alap szinten

Baki Ádám: Zoom In című könyve ideális ajándék lehet karácsonyra, ha te magad vagy ismerősöd szeretné a fotózás alapjait elsajátítani. Szépen, rendezett felépítésben, és igényes kivitelben mutatja be a (digitális) fotózás alapjait, a szükséges tudnivalókat. Ráadásul most még akciós is.

Sokan azt hiszik, hogy egy fényképezőgép használati útutatójából meg lehet tanulni fényképezni. Sőt sokan még a kezelési útmutatót sem olvassák el, pedig tényleg abból is sok hasznos dolog kiderülhet. A fotózás technikájának alap összefüggéseit és a gép egyes részeit tényleg meg lehet belőle ismerni. Bár a gyári kézikönyv elolvasása épp úgy nem tesz senkit fotóssá (pláne profivá), mint egy profi fényképezőgép megvásárlása.

Ez a talán kicsit reklám ízűre sikeredett írás nem csak azért született, mert a Scolar kiadó volt olyan kedves nekem adni a könyvet, hogy írjak róla. Talán nekem nincs is rá akkora szükségem, de tényleg sokan vannak, akiknek jól jön ez a fajta alapozás, akárcsak a már megismertek átismétlése is.
Alapozó könyvként Baki Ádám könyve is csak bevezetés a fotózásba. Könnyen érthető és egyszerű formában, de minőségi képanyaggal illusztrálva, mutatja be a fényképezést. Megismertet az alapfogalmakkal, szakkifejezésekkel, hogy legalább az alapfogalmakról ne beszéljen az ember sületlenségeket – mint azt híressé vált botrányában pár éve megtette Debreczeni Zita (amit sajnos ilyen kontextusban sosem lehet már kihagyni).

Fényképezésen túl
Mint a könyv alcíme is utal rá, a könyv a digitális fotózással foglalkozik. Analóg technikákat épp csak említés szinten érinti, hiszen a fényképezéssel ma még csak ismerkedők többsége jó eséllyel sosem fog már filmes fényképezőgépet fogni a kezében. Persze ez nem az analóg ellen szól sem részemről, sem a könyv részéről, csak praktikus megfontolás, hogy a címhez kötődő, és így vélhetően az olvasót leginkább érdeklő témával foglalkozhasson. Míg a filmtípusok felsorolása helyett az érzékelők fajtáit, és a fájlformátumokat mutatja be, addig kompenzálni próbálja a szerző a külöféle labor eljárások ismertetésének hiányát. Ezek helyett a mechanikai és optikai ismeretekkel, illetve  a digitális képekre jellemző színhőmérsékleti, színelméleti fogalmakkal, színterekkel, képfeldolgozási lehetőségekkel foglalkozik, és felületesen említi a retusálási lehetőségeket is. Ami pedig (talán) a legfontosabb, hogy a világos és érthető fogalmazás mellett jó minőségű és tetszetős képek kerültek a kiadványba, hogy még fogyaszthatóbbá tegyék a zseb méretű kiadványt.

Alapozáshoz ajánlom
Nem mondom, hogy mindenki vegye meg, mert enélkül nem lehet fotósként létezni. Aki aktívan (és komolyan) fotózik egy ideje, az talán már túl van az alapok jó részén. Bár vannak benne olyan fotótörténeti apróságok, amikkel még nekem is tudott újat mondani, pedig sok ilyenre nem számítottam tőle. Ha eddig csak ösztönösen fényképeztél, de szeretnél komolyabban fotózni, akkor érdemes megvenni, hogy rendezett formában ismerkedj meg a szükséges tudnivalókkal. Ha pedig fotózás közben rendszeresen zaklatnak más fényképezőgép tulajdonosok, hogy milyen beállításokkal dolgozol, vagy egyéb alapismereti kérdésekkel, akkor ajánld bátran, mert sokaknak jól jöhet, és remélhetőleg őszintén hálásak lesznek a tanácsért – feltéve, hogy tényleg elolvassák, nem úgy mint a többség, aki még a fényképezőgép használati útmutatót sem olvassa végig.

A könyv részletesebb bemutatását kihagyom, a kiadó honlapján részletesebb ismertető található, és online meg is rendelheted.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!