Könyvajánló: David Prakel: Fekete-fehér fotózás

David Prakel: Fekete-fehér fotózás

Jó pár éve már hogy szinte egyáltalán nem fotózok fekete-fehér filmre, és 1-2 kivételtől eltekintve legalább ennyi ideje a digitális képeimet sem szoktam fekete-fehérben kidolgozni. Pedig ezeknek a FF képeknek is van egyfajta hangulata, különleges közvetítő szerepe, és persze a maguk különleges technikai sajátosságai.
Így pár nappal karácsony előtt egy újabb könyv illetve ajándék ötlet ajánló jön a fekete-fehér fotózás jegyében.

Nem csoda, hogy David Prakel a fekete-fehér fotózásnak is szentelt egy önálló könyvet. Bár színeknek nyoma sincs ezeken a fotókon, a szürke árnyalataiban rejtőző taralom rengeteg figyelmet, és odafigyelést igényel. Ahogy a kiadó többi könyve, ez is remek kivitelben készült, sok híres, és kevésbé ismert, de remek (ezúttal természetesen nem színes) képpel ullusztrálva.
Ha sikerül az ünnepek alatt kiolvasnom a nemrég birtokomba került Prakel fotográfiai könyvsorozat fekete-fehér fotózásról szóló darabját, még a végén én is elkezdek fekete-fehér fotókat készíteni.

Ahogy a könyv ismertetője is írja, a könyv gazdagon illusztrált könyv logikus felépítésével, gyakorlatias tanácsaival, áttekinthető ábráival és inspiráló fotóival a fotográfiát még csak most tanulók és az elkötelezett amatőr fotósok számára egyaránt hasznos olvasmánynak bizonyulhat. Emellett a gyakorlottabb fotósoknak is segítségére lehet abban, hogy a csupán csak néhány évtizede elterjedt digitális technikával és számítógépes képfeldolgozással miként lehet a korábbi analóg eljárásokhoz hasonló hatásokat elérni.

Bevallom, hogy nekem még csak belelapoznom sikerült, az ünnep előtti hajrában, olvasgatnom nem sikerült, de ha te szívesen fotózol fekete-fehérben, akkor ez a könyv segíthet a technikai, és persze fotótörténeti részletekben is.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!