Könyvajánló – David Prakel: Expozíció

David Prakel: Expozíció

Az expozíció a fotózás egyik legalapvetőbb fogalma. David Prakel könyve az egy mondatban definiálható alapfogalmat egy teljes kötetnyi terjedelemben tárgyalja. Részletesen bemutatva közben mit érdemes tudni róla. Ráadásul nem csak az analóg filmes gondolkodásmódot szem előtt tartva, hanem a digitális megoldásokra is kitér.

Mint a könyv ismertetője fogalmaz, “Rosszul sikerült expozícióból ritkán lesz jó kép. A modern fényképezőgépek bonyolult fénymérői végeredményben csak két értéket számítanak ki, a záridőt és a rekeszértéket. A motívumprogramok és az automatikus expozíció használata kényelmes, de a gondolatainkba nem látnak bele, ehelyett csupán a világ közmegegyezésen alapuló látásmódját tükrözik. Az így készült képek a fényképezőgép gyártójának nézőpontját mutatják, nem a sajátunkat.”

Szótári értelemben az expozíció az a fénymennyiség, ami a felvétel készítése során a filmre vagy érzékelőre jut. De sokkal több rejlik mögötte puszta technikai paraméternél. Kifejezésmódok, mögöttes gondolatok, esztétikai hatások, és megannyi lehetőséget kínál.
Ezeket veszi sorra David Prakel: Expozíció című könyve, ami a Scolar Kiadó könyveitől megszokott módon, remek kivitelben, és száznál több remek fotón, illetve ábrán illusztrálva mutatja be különféle képi megoldásokat.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!