Mennyire profi fotós Debreczeni Zita?

Zita a fényképezőgép másik oldalán

Zita a fényképezőgép másik oldalán
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Nagy port kavart Debreczeni Zita közelmúlt beli fotós botránya, mikor nem tudott válaszolni néhány alapvető szakmai kérdésre. Te mit gondolsz Zita szakmaiságáról? Szerinted is így kell egy profi szakembernek reagálni szakmai kérdésekre?

A képek magukért beszélnek
Alapvetően Dammak Jázminnak szerintem igaza van, mikor azt mondja“ha az eredmény jó, nincs miről beszélni”. Én is azt vallom, hogy minden fotós megítélésénél csak a kép számít. Éppen ezért mindenképp érdemes megnézni Debreczeni Zita honlapját, különösen annak fotós pályáját bemutató képeit. Csupa szép stúdiófotó modellekről, és celebekről. Én azt mondanám profi munka, ha a benyomást nem rontaná egy pár turista minőségű híresség és sportfotó, amiket többek között Bush elnökről, készített a Pekingi Olimpia lelátójáról. Persze mindenkinek lelke rajta, hogy mit publikál a honlapján. Direkt nem a TwitPic-en megosztott személyes fotóit említem összehasonlítási alapként.

Profi vagy amatőr?
Én tisztelem minden amatőr lelkesedését – a fotózáshoz nem értő celebekét is -, de ha valaki profinak nevezi magát ország-világ előtt, hogy szakmabelinek tartsák. Mi több még nyilatkozni is hajlandó róla, hogy munkáját tekintve már fotós. Akkor ne lepődjön meg, ha szakmai kérdést tesznek fel neki, és nevetség tárgyává válik, ha súlyos tudatlanságról tesz tanubizonyságot. Ha meg profinak nevezi tartja magát – ne mentegetőzzön azzal, hogy ő még csak most tanulja. Aki még csak tanul, az lehet műkedvelő, amatőr, tanuló, gyakornok, hobbista, de semmi esetre sem profi. Még akkor sem, ha a profi definíció szerint nem tudás szintet, tehetséget, vagy minőséget, hanem megélhetési kategóriát jelent.

Persze abban Zitának is igaza van, hogy a kompozíció, és a modell beállítása fontosabb majdnem olyan fontos a modellfotó műfajban, mint a fények és a gép beállításai. Nagyon engedékenyen még valahol létjogosultságát is el tudom képzelni, hogy ő szinte csak a kompozícióval, és a kép tartalmi részével foglalkozik, míg valaki más (névtelen technikai személyzet?), ahogy ő az alábbi interjúban mondja “aki ért a fényekhez” beállítja a gépet neki, hogy csak a gombot kelljen nyomnia.

Alapvető szakmai ismeretek – hiánya
Az Cool TV kérdéses adásában feltett kérdésekre egyébként a válasz benne van minden fényképezőgép gyárilag mellékelt használati utasításában is, így még“fotós talpaló” tanfolyamot sem kell végezni hozzá. De még csak el sem tudom képzelni, milyen fotó tanfolyam lehet az, ahol nem hangzik el már az első órán a zársebesség és a blende kifejezés, illetve ezek viszonya, és ahol ezeknek az információknak a hiányában csak úgy becsöppenve bármi mást képes lehetett Zita megérteni. Minden esetre nem lep meg, hogy az adott műintézmény nem hirdeti fennhangon, hogy Zita náluk tanul. (Aki nagyon kíváncsi rá, az a juj.hu egyik interjújából megtudhajta – azóta pedig már főiskolán tanulja a fotózást)
Viszont ha valaki annyira nagyon elszántan tanulni szeretné a szakmát, mint a hölgy a nyilatkozataiban állítja, akkor azért illene legalább egy alap szintű bevezető könyvet elolvasnia a fotózásról. Persze lehet, hogy megtette, csak olyan sok volt az új információ, hogy semmi nem maradt meg. De akkor elszánt, és lelkes tanulónak elég gyenge.

Ha netán ide téved, és olvassa ezeket a sorokat akkor szívesen felajánlok neki egy bevezető szintű könyvet ajándékba. Ha valaki más szeretné megkapni, akkor másnak is szívesen odaadom, de más fizetni kénytelen érte (ez itt bújtatott apróhirdetés volt). Hiába celebekkel kivételezek…

A legérdekesebb adalékokat meglepő módon mégsem a “szakmailag beugratós” vagy a (volt?) párja milliárdjait firtató interjúkból tudjuk meg tőle, hanem amikor a Velvetnek mesélte a szintén celebként fotóssá vált Kasza Tiborról, hogy tetszenek neki a képei: “Az ő munkájában az a plusz pozitív, hogy lefotóz egy képet, annak utána számítógépen annyira szép színeket tud varázsolni. Ha például valamit szürkében fotózott, akkor azt nagyon szépen át tudja színezni lilára, ha az neki úgy jobban tetszik.” sőt “Megtudtuk még azt is, hogy Kasza Tibor egy leginkább külföldön alkalmazott programot használ a retusálásra, Debreczeni csak reméli, hogy a fotós-énekes majd megmutatja neki.”

Debreczeni-Zita-szilikon-mell-implantatum-jujHU

Zita és a sosem volt szilikon cicik

Debreczeni Zita szponzorált mellei
Zita mellei (és azok eredetisége) nem tartozik szorosan a témához, de valahogy nekem a dolog komolyságát tükrözi előző botránya is. Mikor jobbúj (mű?) melleket akart, majd a plasztikai műtét felvételeitől megijedt, így végül aztán mégsem plasztikáztat. Érdemes megnézni a videókat, van bennük vér, cici, pletyka, híresség és bulvár, kinek mi érdekes. Mindez a juj.hu jellemzően egyedi stílusában tálalva. Igazán kár, hogy a műtét lefújásáról beszámoló videó idő közben eltűnt a netről, vagyis a digitális enyészet áldozata lett. Hogy ez a juj.hu új tulajdonosainak, Debreczeni Zita sértődéséből adódó reklamációnak, ezek összjátékának vagy csak a keresők hibás működésének köszönhető-e, sajnos nem tudom. Minden esetre aki nem látta szerintem sokat veszített. Egy mondat azért itt a blogon fennmarad belőle:

Nem gondoltuk hogy ő esetleg azt hiszi, hogy altatás után két manó felfújja a ciciket, és szike a kerületben sem lesz.” juj.hu

További fejlemények Debreczeni Zita fotós karrierjéről.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!