Megújult Big Picture (iPhone-on is)

BostonGlobe-TheBigPictureKözel két évvel az elindulása után megújult a Boston Globe Big Picture blogja, ami jó apropó, arra hogy egy kicsit reklámozzam a kezdeményezést. Annál is inkább, mert nemrég kiadtak egy iPhone/iPod Touch alkalmazást is, ami külön is említésre méltó.

BostonBigPicture-web-fullSzámomra meglepő volt, mikor megtudtam, de a Boston Globe Big Picture blogja valóban “csak egy blog”, nem a lap saját kiadványa. Amolyan lap a lapban, vagy inkább a weblapban, hiszen nyomtatásban nem jelenik meg, sőt a boston.com weboldalon is csak egy megtűrt vendég (albérlő, ahogy Pollner, a Médiablog szerzője szokott fogalmazni). Sőt a főoldal alján is épp csak megemlítik egy (nem túl nagy) kép erejéig. A Boston Globe egyébként a New York Times tulajdonában van, és nemrég felvetődött a lap eladása/megszűnése is, így átmenetileg veszélybe került a Big Picture is, de végül megmenekült, és remélhetőleg jelenleg semmi sem fenyegeti.
A képes blogot ráadásul nem is fotós vagy képszerkesztő működteti, hanem egy a képek által mélyen megérintett, lelkes és elkötelezett informatikus. Alan Taylor fejlesztőként dolgozik a Boston Globe csapatában, és szabadidős tevékenységként indította el blogját. Terveit a lap mindössze annyival támogatta, hogy tárhelyet és felületet kapott, illetve legszükségesebb alkotóelemként hozzáférést biztosítottak számára a lap hírügynökségi forrásaihoz, ami a blogon megjelenő képek első számú forrása. Alan különösen komoly alapossággal válogatja ki a legjobb képeket, és legérdekesebb témákat, hogy azokkal minél látványosabb, érdekesebb képriportokat állíthasson össze. Mint privát honlapján elárulta, olykor komoly érzelmi hullámvasúton érzi magát a nagyvilág megannyi eseménye kapcsán. Egyik nap kergetőző vicces képeit látja a tudósításokban, másnap gyászt, nyomorúságot és áldozatokat. Néha nagyon nehéz a legmegfelelőbb képeket kiválasztani a hírügynökségek többezer fotójából. Ugyanakkor arra is rendkívül ügyel, hogy sem a képek, sem az azokból összeállított válogatások egésze ne legyen elfogult, és lehetőleg ne sértsen senkit, Ugyanakkor minél tágabbra nyissa az ablakot a külvilág felé.
A szabadidőben szerkesztett blog két éve alatt komoly sikereket ért el. Mára egyes anyagai több milliós nézettséget élveznek. Míg az Eyjafjallajokull vulkán fotóiból készült első válogatást két milliószor nézték meg, a második galériát már 14 milliószor töltötték le, megduplázva az Ike hurrikánról szóló galéria népszerűségét, és megdöntve a Big Picture minden eddigi rekordját, és több díjat is nyert az új média újszerű felhasználási formájával. Ugyanakkor legnagyobb örömét mégis abban leli, hogy mennyi embernek szerezhet örömet ezekkel a válogatásokkal.
Az oldal most egy kicsit megújult. Kapott egy új logót, átalakult valamelyest a kezelőfelülete, könnyebben kezelhetővé vált, könnyebben elérhetőek a korábbi anyagok, és kapott egy opciót, hogy a google fordító segítségével szinte akármilyen nyelven élvezhető olvasható legyen (a Google fordítóra még ráfér némi nyelvtanulás, mert egyelőre távolról sem irodalmi szinten műveli a magyarítást – és más nyelvekkel sem sokkal jobb a helyzet).

Követők
A két év alatt számos követőre is lelt az oldal, és a nagy képes blog alapú galéria koncepció többfelé nagyon népszerű lett. Ezt az ötletet alkalmazza például a Sacramento Bee The Frame blogja, és a Hollandse Hoogte Totally Cool Pix kezdeményezése is. Magyarországon a sajnálatos módon megszűnt Zoom.hu próbálta meghonosítani a Nagyképek rovatot, ami a lap megszűnésével eltűnt digitális enyészet martalékaként. Nemrég a HVG.hu támasztotta fel a törekvést a Nagyítás galériákkal, ami remélhetőleg sokáig működik majd, és talán más lapok is követik majd a remek példát.

iPhone/iPod Touch alkalmazás
Boston Big Picture screenshotA legfrissebb divatnak megfelelően nemrég a Boston Globe fejlesztői előálltak egy iPhone/iPod Touch alkalmazással, amin kényelmesebben, egyszerűbben, és mindenek előtt szebben lehet a nagy képes válogatásokat élvezni. Az alkalmazás lényegében nem tesz többet, mint egy listát kínál a legfrissebb galériákból, és ezek közt választva a készülék képernyőjére optimalizálva jelennek meg a képek, illetve tetszés szerint elolvashatjuk, vagy elrejthetjük a képaláírásokat.
Boston Big Picture screenshotAz alkalmazás ára telefon méretű eszközökre $1.99, Európában €1.59, ami Forintra átszámolva kevesebb, mint 500 forint. Ennek 30%-át az Apple teszi zsebre, a többi a fejlesztőké lesz. Hogy a Boston Globe milyen módon osztozik Alan Taylorral, azt nem tudni, és talán nem is a mi dolgunk – azért remélem, Alan is részesül belőle. Minden esetre én szívesen támogattam a projektet a nem túl nagy összeggel. Még akkor is, ha biztos vagyok benne, hogy a telefonomon nem sokat fogom nézegetni. Az alkalmazás remek lett, és nagyon kényelmes a használata. Az sem okoz igazán komoly gondot, hogy lassabb net kapcsolattal tovább tart a képek letöltése. Ami miatt tudom, hogy nem fogom sokat használni, hogy a Big Picture koncepció lényege pont a nagy képekben rejlik. Így aki csak teheti, minél nagyobb képernyőn nézze őket. Én is így fogok tenni.

iPad alkalmazás
Az iPad lehet az az eszköz, ami ideális kompromisszumot ajánl a Big Picture alkalmazás számára (is) a képernyő méret és a hordozhatóság között. Egyelőre csak az iPhone/iPod Touch alkalmazás futtatható iPaden, annak felbontás duplázó megoldásával kitöltve a képernyőt. A fejlesztők azonban már dolgoznak az alkalmazás egy iPad verzióján is. Ez minden bizonnyal még jobban ki fogja használni az iPad nagyobb képernyőjét, és talán nem csak a képek jelennek meg nagyobb méretben, de a kezelőszervek elosztásában, kialakításában is lesz némi fejlesztés. Bár az iPhone alkalmazás is elég jól gazdálkodik az eszköz kínálta lehetőségekkel.

Android és egyéb mobilok
A bejelentés kommentjeiben megjelent az igény, hogy Android és más, nem Apple mobil rendszereket támogató alkalmazás is szülessen, vagy legalább egy kisebb felbontású képekkel dolgozó, mobil eszközökre optimalizált oldal is készüljön. Ezekre az igényekre eddig nem érkezett válasz, de nem lepne meg, ha a korábban említettek fényében erre is az lenne a válasz, hogy a Big Picture nagyobb képméretre lett kitalálva. Az iPhone alkalmazás elkészültét, pedig esélyes, hogy első sorban az iPad változat készítése indokolta.

Mindenkinek jó szórakozást a nagy képekhez: Boston Globe Big Picture

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!