Egy éves az Apple App Store

apple_app_store_1_yearKereken egy éve jött létre az Apple szoftver boltja, az iPhone és iPod Touch készülékekhez alkalmazásokat árusító App Store. Ez alatt az idő alatt egyre-másra jelentek meg az alkalmazások, és mára több mint 56 ezer alkalmazás érhető el benne. Az üzleti modell nagyban hasonlít az iPod készülékekhez korábban kialakított iTunes Zenebolthoz, ahol a felhasználók zenéket és filmeket vásárolhatnak iPodjaikhoz. A dolog üzleti haszna, hogy az iPhone készülékek csak az iTunes programmal használhatók, és a programok letöltése (akárcsak a zenéké és filmeké) így kézenfekvő és kényelmes.

Az Apple megnyitotta a külső fejlesztők (lényegében bárki) előtt is az App Store rendszert, így akárki írhat programokat az Iphone és iPod Touch készülékekre, melyek az Apple jóváhagyása után megjelennek az alkalmazás boltban és hozzáférhetők minden felhasználó számára. A fejlesztők pedig maguk választhatnak, hogy ingyenes programot kínálnak a közösség számára, vagy valamilyen díjszabással kínálják terméküket az alkalmazás piacon. Ez utóbbi esetben az Apple 30%-os részesedést tart meg, a bevétel nagyobb részét pedig a program írója kapja. A programok jelentős része így is ingyenes, de szép számmal akadnak pár dolláros alalmazások, amik alacsony áruk ellenére is komoly bevételt jelentenek az Apple által biztosított minden iPhone felhasználó által könnyen elérhető széles piacnak köszönhetően. Szerencsére az App Store-ban magyar készítésű programokban sincs hiány, melyek némelyike igen komoly népszerűségnek örvend, és a 3.0 operációs rendszerrel szabaddá tett GPS navigációs fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan megjelenhet a készülékre a népszerű, magyar fejlesztésű iGO navigációs program is.

Természetesen a telefon fotós képességeinek kiegészítésére is számos programot írtak, amik a Magyarországon is hamarosan megjelenő új iPhone 3Gs készülék továbbfejlesztett lehetőségeit (a korábbinál nagyobb, 3 megapixel felbontás, autófókusz, videófelvétel lehetősége) még jobban ki fogják majd használni. A fotós alkalmazások főleg a fotó készítés, és képnézegetés köré csoportosulnak, de léteznek képszerkesztő alkalmazások is, és a programok nagy számban támogatják az Internetes képmegosztó szolgáltatások (Flickr, Picasa, Facebook, blogok, stb) használatát. Részben ennek is köszönhető, hogy a hobbi fotós weboldalakon nagy százalékban fordulnak elő iPhone fotók, illetve az új készülék megjelenése 400%-kal növelte a  YouTube videók feltöltését. Az eddigi iPhone fotós alkalmazások között akad mélységélesség (DOF) kalkulátor, és számos, vizuális jegyzetelést segítő megoldás, melyekben képekhez ötleteket, helyszíneket, jegyzeteket csatolhatunk, és természetesen az iPhone képes a pillanatnyi helyzetünket (GPS koordináták) is elmenteni a fotókba, így később tudhatjuk, hogy hol álltunk a készítéskor.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!