Nagy képes galéria már az Indexen is

A nagy képes galériák nemzetközi divatát követve az Index fotó rovata is elindította saját nagy képes galériáját, a Nagyképet.

A nagy képes galériákat Alan Taylor a Boston Globe-nál indította nemzetközi hódító útjára, Big Picture néven, majd azt egy ideje az Atlantic In Focus galériájával folytatja, míg a Big Picture szerkesztését a Globe képszerkesztői vették át tőle. Azóta számos lap átvette ezt a népszerű formátumot, és némelyikük talán jobban is csinálja azóta, mint az eredeti ötletgazda, aki egyébként nem is fotós, nem is képszerkesztő.

Nagy képek Magyarországon
Magyarországon elsőként az évekkel ezelőtt megszűnt Zoom.hu indította el a Nagy Képek galériát, majd a lap megszűnése után a HVg.hu vette át az ötletet. Nagyítás néven működő rovatuk évek óta egyeduralkodó volt ebben a formátumban a magyar hír piacon. Ezt az egyedi szerepet dönti most meg az Index újítása.
Mivel most az egyik piacvezető lap döntött a nagy képes megjelenés mellett, nem lenne meglepő, ha ez hasonló lépésre ösztönözné a konkurens lapok döntéshozóit. Míg a fotósok eddig is sok helyen lobbiztak hasonló megoldásért, a legtöbb helyen eddig különféle érvekkel söpörték le az asztalról a javaslatot. Viszont ha a piaci trendeket (legalább részben) diktáló Index ilyen lépésre szánta el magát, az hasonló lépésre ösztönözneti a versenytársakat is.


Az új rovat elindulását a Facebookon az Index Fotó és az Origofotó is bejelentette. A blogom egyik olvasója, Meszler Csaba pedig az Index egyik fotóriporterével, Barakonyi Szabolccsal beszélgetve közölt további részleteket az új rovatról. Blogbejegyzéséből kiderül például, hogy a komoly műhelymunkával létrejött új rovat, ami egyszerűen csak Nagykép névre hallgat, még fejlesztési fázisban van. Szemmel láthatóan előfordulnak még kisebb-nagyobb hibák benne, dolgoznak ezek javításán, és egyelőre keresik a technikai megoldásokat épp úgy, mint az irányt, amerre haladni szeretnének az új kezdeményezéssel. A posztból kiderül, hogy a jövőben várható, hogy külön helyet kap majd a portál főoldalán is, mert most még csak a többi galéria közt lapul meg.
Ennél is fontosabb, hogy a fotóriporter, a blogger, és valószínűleg az olvasók is mélyebb, tartalmasabb képriportokat várnak az új formátumú galériától, amit a tervek szerint heti több alkalommal is frissíteni majd. Kommentelők azt is az új rovat fontos pozitívumának tartják, hogy a bevezetőben megjelenik nem csak a képeket készítő fotós neve, hanem a galériát összeállító képszerkesztő neve is – akárcsak a Big Picture-nél, annak megújítása óta – ami azért különösen fontos, mert a képek válogatása is képes egyfajta véleményt, vagy akár stílust képviselni.

Te mit gondolsz az Index Nagyképről?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!