Elkészült a Moment válogatás

AmomentInTimeGlobePhotos-NewYorkTimesLensBlog

Kattints a képekért!

Véget ért a hosszas várakozás, ami a globális fotózás pillanatképeinek publikálását megelőzte. A Lens Blog munkatársainak sikerült publikálható formába hozni a többezer képet, ami a kezdeményezésre érkezett, hogy láthassuk világszerte mi minden történt ugyanabban a pillanatban.

AmomentInTimeGlobePhotos-NewYorkTimesLensBlog1

Kattints a képekért!

A képek egy flash animált földgömbre kerültek, ahol a képek (vagy inkább kupacok) helye jelzi a készítés helyét, a kötegek magassága pedi, hogy abban a kupacban hány kép található. A navigálás igen egyszerű, csak forgatnunk kell a földgömböt, és egy kiválasztott hely képeire kattintva azok megjelennek, és lapozhatunk köztük. Az egyes képek egyedi címmel jelennek meg a böngészőprogram címsorában, így ha valamelyik kép kedves a szívünknek, netán meg akarjuk mutatni valakinek, a címet kimásolva megtehetjük azt. A képek alatti pipára kattintva ajánlhatunk egy nekünk tetsző képet, és a legtöbbet ajánlott kép kerül mindig a kupacok tetejére a fotókat reprezentálandó.
A képek közt egyelőre csak kategóriák és ajánlások száma szerinti válogatás lehetséges. Blogbejegyzésükben a készítők csapata azt ígéri, hogy a közeljövőben frissülni fog még a felület, és lehetővé teszik a készítők név szerinti keresését is, bár sok beküldő nem adott meg nevet, így ez nem mindenhol fog működni sajnos: Én mondjuk el tudnám képzelni, hogy országonként, vagy akár városonként is lehessen keresni a képek között, mert ebben a kivitelben meglehetősen felületesnek érzem a topológiai válogatás lehetőségét a lényegében vak térképen. Nem tartanám hátránynak, ha a kuapcokon belül lehetne látni, hogy hány képből hánynál tart az ember, sőt egy automatikus láptetés (ha úgy tetszik diavetítés (slide show) sem ártana, hogy kevesebbet kelljen kattintgatni, ha az ember csak kíváncsian végig szeretné nézni a képeket.
Maga az animáció ötletes, bár elég egyszerű, és valamelyest elnagyolt is. Én egy kicsit más megjelenítésre számítottam, bár nem írnám a fejlesztők rovására, hogy nem sikerült telibe találniuk “vágyálmaim” kezelőfelületét a projekt számára. Minden esetre kíváncsian várom a remélhetőleg egyre kifinomultabbá váló további változatait a megjelenítő rendszernek.

Mindenkinek jó szórakozást a május másodikai pillanat globális képeihez.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!