Véget ért a “Nagy kép” szünet

the_big_picture

Szabadságra ment néhány napra a Boston Globe Big Picture rovatának szerkesztője, Alan Taylor, de a héten újra munkába állt, és továbbra is követhető lesz a világ nagy képekben. Idő közben kiderült, hogy a közel egy éve szabadidőben szerkesztett Big Picture – amellett, hogy világ szerte sok szerkesztőt megihletve számtalan mutációban meg jelent – több díjra is jelölték az ötlet újító volta és eredetisége miatt. Jelölték az SXSW Web Awards és az Editor & Publishers Eppy Awardjára, illetve elnyerte a tulajdonos New York Times csoporton belüli Punch Award, for Journalism and Community Service díjat, illetve a Webby Award fotók legjobb felhasználása és People’s Voice djíat is.

Idő közben a HVG.hu is lecsapott a megszűnt Zoom.hu által Magyarországra importált Nagy kép ötletre, és beindította saját változatát Nagyítás címen. A jelek szerint ők próbálnak egyensúlyt teremteni saját anyagaik mennyisége, és a hírügynökségi forrásból származó nemzetközi anyagok között, míg az eredeti Big Picture lényegében kizárólag a hírügynökségek legjobb felvételeiből áll. Csak így tovább mindenkinek! Több nagy, és jó képet (nem csak) a magyar webre! Remélem, hogy a válság miatt is egyre jellemzőbb finanszírozási problémákat is sikerül megoldani a kiadóknak, hogy tovább vihessék a sikeres kezdeményezéseket.

Mielőtt még valakiben – teljesen jogosan – felvetődne, hogy miért nem élek én is a felirat nélküli nagy képek lehetőségével, gyorsan leszögezem, hogy én nagyon szívesen megtenném, csak nincs jelenleg olyan támogatói háttér mögöttem, aki finanszírozná ennek (elsősorban szerzőjogi) költségeit. Sajnos jelenleg a sajtó orgánumnál, melyeknél dolgozom, sehol nincs meg az anyagi vagy technikai lehetőség rá, hogy akár a saját  képeimből, akár más anyagokból hasonló rovatot tudjunk csináljunk, pedig nagyon jó lenne, és remélem, hogy egy szép nap sikerül összehozni.