Megjelent a HVG iPad appja

HVG-ev-kronikaja-ipad-cover

Az alkalmazásért katt a képre!

Mintegy karácsonyi ajándékként megjelent a HVG iPhone alkalmazásának iPad verziója (App Store link), melyet DHVG néven találunk az Apple App Store-ban.

Az alkalmazásba nagyobb képernyőre igazítva belekerültek ugyanazok a telefonos változatból már ismert menüpontok, mégis minden egészen máshogy néz ki, és máshogy is működik.

Különbségek
Míg az ingyens iPhone alkalmazás lényegében az ingyenes HVG.hu híreinek böngészését segíti egy telefon képernyőre szabott keretrendszerrel, addig a szintén ingyenes iPad alkalmazás inkább egy igen tetszetős értékesítési felület.

Ahogy több iPad magazin esetében, itt is arról van szó, hogy az ingyenes alkalmazáson belül kényelmesen és digitális formában vásárolhatjuk meg kedvenc hetilapunk egyes számait.

Az iPhone alkalmazás funkciói közül mindössze annyi rokonság maradt meg, hogy az utolsó menüpontban helyet kapott Hírcsatorna néven a HVG.hu anyagainak listája. Ezt a kicsit fapados formában tálalt RSS listát szűrhetjük rovatonként, és ha a normál nézetet választjuk, akkor megnézhetjük weboldalként is, de látszik, hogy nem erre lett kitalálva az alkalmazás.

HVG-iPad-app-02

Az alkalmazásért katt a képre!

Galéria
Míg az iPhone alkalmazás galéria menüpontjában a HVG méltán népszerű Nagyítás rovatának képriportjait nézegethetjük, addig az iPad alkalmazásban az adott szám glériáját lapozgathatjuk. Jelenleg csak az ingyenes Krónika szám éves képválogatását.

Ingyenes szám
A lap iPad koncepciójának bemutatására, az alkalmazás megismerésére, ha úgy tetszik beetetésként elérhető az alkalmazásban a HVG 2010-es évet áttekintő Krónika kiadványa. Ebben az év bel- és külpolitikai eseményeit foglalja össze a szerkesztőség. Ami miatt ez érdekes, hogy a tetemes, korábban már java részt publikált anyagból az iPad kiadás szerkesztői egy új, terjedelmi korlátok nélküli kiadást szerkeszthettek.

Nem korlátoz az oldalszám, nem korlátoz a képek, helye, mérete. A legtöbb anyagot 3-5 képes galériával, nagyítható képekkel és grafikonokkal, sőt helyenként még videóval is illusztrálják.

Kezelés
Az alkalmazás navigálása számomra zavaró néhol. Vagy a fejlesztők nem gondolkodtak kellően ergonomikus következetességgel, vagy csak nekem nem sikerült ezt a rendszert felismernem, és ezért szeretném mindig máshogy használni, mint ahogy valójában működik.

HVG-iPad-app-01

Az alkalmazásért katt a képre!

Engem zavar, hogy egyes helyeken működni látszik az oldal irányú lapozás az oldalak közt, máskor pedig fel-le irányba kell lapoznom. Például az egyes anyagokhoz tartozó (a betördelt képre bökve megjeleníthető) galériák képei közt jobbra-balra lapozhatok – ahogy egyébként az iPad saját fotóalbumát is használhatjuk. Ugyanakkor az alkalmazás galériájának (ha úgy tetszik, a cikkektől független, kiemelt galéria) képei közt fel-le tudunk lapozni, és oldalra lapozva egy hirdetésre jutunk. Ennek a HVG könyvajának a kezelése pedig további következetességi problémákat vet fel. Például nem mindegy, hogy az oldal melyik részén és milyen irányban lapoz az ember, de ezt semmi sem jelzi még utalás szinten sem. Csak egy piktogram, ami az alkalmazás második képernyőjén található használati útmutatóban azonban nem szerepel.
Azt is furcsának tartom, hogy egyes anyagok több oldalra tördelve oldalakon át lapozva olvashatók, míg az ezekbe ágyazott keretes anyagokat az oldalon belül görgetve olvashatjuk végig. A megoldás nem idegen az iPad alkalmazás és böngésző használatától, de például hiányolhatja az ember, hogy miért nem lehet a szövegre nagyítani, mint a böngésző esetében is. Sőt talán akad, akinek segítséget jelentene a betűméret állíthatósága is.

HVG-iPad-app-03

Az alkalmazásért katt a képre!

Engem leginkább viszont az zavar, hogy a képek mellé csak az oldalba tördelt fő kép mellett szerepel a szokásos (és kötelező) forrásmegjelölés, az egész képernyősre nagyított képeknél már a szerző sem olvasható, pedig sok esetben a képaláírás is nagyban hozzájárulhatna a tartalom befogadásához. Ez a menüben dedikált helyet kapott galériánál is csak 1-1 mondatos képaláírás formájában valósul meg, ami épp a fotós nevének (szokatlan módon státuszának (fotóriporter, tanuló, képszerkesztő vagy rovatvezető) és a fotó témájának, vagy ha úgy tetszik a kép címének, vagy a kép készítési helyének feltüntetésére elég.

Összességében
Hibáktól nem mentes, de kellemes próbálkozás a digitális magazin kiadásra. Ötletes az ingyenes számmal indítani, de kérdéses, hogy milyen árat, és mennyire fognak majd megadni az emberek, hogy a jövőben is olvashassák az újabb számokat.

Tetszik, ahogy sikerült megoldani a klasszikusan tördelt kép-szöveg elrendezés és a digitális lap kettősségét. Talán a webes tartalmak nagyobb integrációja előnyös lenne. Például kapcsolódó anyagokat linkelni a webes kiadásból, persze ennek kivitelezése technikai problémákat éppúgy felvet, mint szerkesztői kihívásokat.

Csak azt sajnálom, hogy az iPad appból kimaradt mindaz, amit az iPhone alkalmazás tud, és hogy az iPhone alkalmazásban nem lesz elérhető amit az iPad app tud. Pedig ez akár vásárlási érv is lehetne. Ha megveszek egy lapszámot, azt nem biztos, hogy csak a nagy képernyős, ez által zsebre sem vágható iPaden szeretném olvasni, hanem inkább a telefonomon.

Kapcsolódó linkek:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!