Az ötkarikás uborkaszezon

Montázs alapját készítette: Victoria Kurtovich/Unsplash

Általában nem hiszek az uborkaszezonokban. A koronavírus járvány is csak árnyalni tudta ezt. Nade az olimpia

A világsajtó szezonalitásának az is része, hogy (általában) négy évente az olimpiák idején leül kicsit a korábban jellemző pezsgés. Az olimpiák előtt mindig megritkulnak a sportesemények. Hiszen a sportolók, szakemberek és az újságírók egy része is az olimpiára utazik ilyenkor. Az olimpiára kijutás szempontjából fontos sporteseményeket igyekeznek jóval az olimpia előtt lerendezni, hogy minél hamarabb eldőlhessen, kik szereztek kvótákat. A sportolóknak (jobb esetben) próbálnak hagyni egy kis időt a pihenésre, felkészülésre.

Buborékba zárja a fotósokat is a járvány
Részletekért katt a képre!
Fotó: Ibrányi Gábor

Most a koronavírus járvánnyal is kölcsönhatásba került az Olimpia. Tavaly ugye teljesen el is halasztották. Ez önmagában is durva hatással lehetett a sportolók felkészülésére, sőt egyesek kijutására, karrierjére is. Idén hosszas dilemmázás után végül megtartják, de nagyon más lesz, mint korábban bármikor. Buborékban tartják, mint a közelmúlt legtöbb más sporteseményét is. Valószínűleg minden eddiginél komolyabban ügyelve a szabályok betartására. Ami ennyi résztvevővel még kevésbé lesz könnyű. Azoknak is, akik nem jutottak ki.

Olimpiára készülnek a Getty Imagesnél
Részletekért katt a képre!
Fotó: Robert Cianflone/Getty Images

A sajtót is súlyosan érintette a koronavírus járvány. Sokáig nem lehetett tudósítani semmiről a járvány miatt. A járványügyi védekezésről még kevésbé. Aztán újraindult az élet, újra lettek események, amikről védettségi igazolvánnyal már lehetett tudósítani. Mostanra a sportesemények elfogytak és ahogy közeledtünk az olimpia felé, újra egyre kevesebb egyéb dologra is van igény.

Védettségi igazolvány kellhet már a fotózáshoz is
Részletekért katt a képre!
Fotó: Balázs Attila/MTI

Egyre jobban koncentrál mindenki az olimpiára. A nagy nemzetközi lapok és hírügynökségek különösen komoly erőket összpontosítanak ilyenkor az öt karikás játékok helyszínére. Rengeteg fényképezőgép, fotó felszerelés, informatikai és emberállomány. Mindenki gőz erővel készül az olimpiára és a sajtóban megjelenő anyagok jelentős részét is az olimpiai készülődés hatja át. A helyszínek, a körülmények és a játékok megannyi egyéb aspektusának feldolgozása, bemutatása a versenyek előtti ráhangolódás jegyében.

Újabb képek a londoni Canon raktárból
Részletekért katt a képre!
Fotó: Gerard McGovern-Inkiboo/Flickr

Ilyenkor csak az igazán breaking news számít a világsajtóban. Mint például az európai árvíz, vagy a közönyös ingerküszöböt olykor átlépő telefon lehallgatási botrány, vagy a pedofil törvényről indított népszavazás.
Ha elkezdődnek a versenyek, akkor méginkább csak az olimpiával foglalkozik majd mindenki a sajtóban és azon kívül is. Cirkuszt és kenyeret a népnek!

Nagyformátumú képek az Olimpiáról
Részletekért katt a képre!
Fotó: Brian Peterson/Minneapolis Star Tribune

Ilyenkor rendszeresen csengnek a fülemben Szandelszky Béla kollégám szavai arról, hogy ő azért nem szeretett sosem Olimpiára menni dolgozni, mert akkor egy hónapra lekötik egy helyre és szinte mindig ilyenkor történnek más igazán fontos dolgok a világ különféle tűzfészkeiben, amikről sokkal érdekesebb tudósításokat lehet készíteni. Bár én egyre inkább úgy érzem, hogy az olimpia miatti spórolás egyre jobban felülírja ezeket a dolgokat.

A sajtóban az olimpia után is jellemző egy kis visszarázódási időszak, mire lecseng az olimpia utáni hangulat. Az olimpiára szállított eszközöknek és embereknek is idő kell, hogy vissza tudjanak térni szokásos életükhöz. A mozgatásukra fordított jelentős költségekről nem is beszélve. A sajtót évről-évre egyre nagyobb gazdasági problémák sújtják. A világ legnagyobb hírügynökségei is egyre inkább spórolni kényszerülnek.

iPhone fotók a Londoni Olimpiáról
Részletekért katt a képre!
Fotó: Guardian

Az Olimpia kiemelt figyelemmel jár, nagy erőforrásokat és sok pénzt is igényel. Talán vissza is termeli egy részét, de általában akkor is el kell vonni valahonnan. Számtalanszor hallottam már kollégáktól, hogy “az olimpia miatt költség csökkentés van”. Nem kell miatta annyi külsős anyag, csak a fontosabb hírek kellenek, kevesebb vidéki anyag kell, mert nincs annyi pénz útiköltségre, és még sorolhatnám. Különösen így a koronavírus járvány első három hulláma után, ki tudja még hány további hullám és korlátozás előtt jön ez nagyon rosszul sokaknak. Hiszen korábban a járvány miatt nem lehetett, aztán nem mindig kellett dolgozni, most az olimpia előtti időszak miatt, aztán az olimpia alatti, majd az olimpia utáni időszak miatt. Mire ez lecseng, jó eséllyel jön a következő hullám. Remélhetőleg nem az enyém…

Ti hogyan várjátok az olimpiát? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!