A Reuters összevonja a fotó és videó stábokat

A The Baron nyomán a DPreview és a PetaPixel is megírta, hogy a Reuters egyre nagyobb tempóval halad a fotós és videós stábok integrálása felé. Az egyre gyorsabban zajló folyamat eredményeként nem marad majd különbség az ügynökség fotósai és operatőrei között. Végül minden képi feladatot az integrált vizuális újságírók látnak majd el az ügynökségnél.

Én már 8 éve is írtam a multifunkciós fotóriporterek átszervezési trendjéről. Akkor egy AP bejelentés apropóján. A most szóba került átszervezés várhatóan tovább fokozza majd a már évek óta folyamatosan zajló leépítéseket a cégnél.
Mint arról már szintén írtam korábban, a Reuters pár éve felszámolta telejes külsős amerikai sportfotós hálózatát. Az elmúlt években pedig több hullámban számos fotóriportert bocsátottak el világszerte, köztük egyik Pulitzer-díj nyertes budapesti fotósukat és magyar születésű egykori fotós vezetőjüket is.

A Baron cikke szerint a Thomson-Reutersnél komoly gazdasági átalakulás zajlik. A Reuters hírügynökségi tevékenysége marad a cégcsoport érdekeltségében, de egy önálló szervezeti egységbe szervezik. Az ügynökség legnagyobb üzleti partnere a nemrég újrabrandelt, gazdasági hírekre specializálódott Refinitiv. Ők arra szerződtek az ügynökséggel, hogy a következő 30 évben legalább 325 millió dollárt költenek évente a hír szolgáltatásra. Csakhogy többen úgy gondolják, a szöveges, főleg gazdasági hírekre igényt tartó elsődleges partner mellett a fotó és videó szolgáltatás már nem fog akkora súlyt kapni az új szervezeti felépítésben. Ezért is kap különös jelentőséget és figyelmet a feladatok átszervezése.

A vizuális szolgáltatások globális vezetője, John Pullman a közelmúltban arról tájékoztatta az ügynökségnél dolgozókat, hogy

“Felgyorsítjuk a már folyamatban levő átszervezést, hogy egységesített vizuális újságíró csapatot hozzunk létre. Sok fotósunk már eddig is videózott és a videóso is készítettek fotókat is. Ez a munka mód egyre jellemzőbb az iparágban, ahogy a fotó és videó technológiák egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Strukturáltan megközelítve összevonjuk fotó és videó stábjainkat. Áttekintjük a technológiát, képzést és munkamódszereket is. Célunk összhangba hozni a szerkesztőségeinket az előfizetőink igényeivel, azáltal, hogy növeljük a lábnyomunkat, hatékonyságunkat és rugalmasságunkat. Továbbra is maximálisan elkötelezettek maradunk, hogy a legmagasabb elvárásoknak megfelelő képeket és videókat készítsünk.”

A vezetői tájékoztatásra november közepén került sor és várhatóan a következő hónapokban fog kibontakozni az átszervezési folyamat. Ugyanakkor a Baron egyik neve elhallgatását kérő forrása azt nyilatkozta, hogy

“Ez a Reuters Pictures nagyon szomorú végét jelenti. A fotók számos Pulitzer és más rangos díjat nyertek a Reutersnek, de úgy fest, hogy ez sem elég hozzá, hogy megmentse attól, ami szörnyű véget jelent a 30 éves sikernek, ami a világ valaha látott legjobb fotóinak egy részét adta.”

Mint arról a korábbi, multifunkciós fotóriporterekkről szóló írásomban is írtam, az ilyen integrált munkaszervezésnek lehet értelme, de ugyanaz az egy ember egyszerre még mindig nem tud fotózni és videózni is – pláne nem ugyanolyan megas színvonalon végezve mindkét feladatot.

Ti mit gondoltok a Reuters döntéséről?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!