Napok alatt feltörték a PhotoShopot

Photoshop-CreativeCloud-pirate-cracked

Illusztráció: PetaPixel

Szinte meg sem jelent, máris feltörték a legújabb Adobe szoftvert. Újabb unalmas informatikai hír. Viszont szörnyű képet fest arról, hogy milyen állapotok uralkodnak az emberek fejében a szerzői jogokról, még a fotósok fejében is, akik maguk is alkotóként tevékenykednek – és sajnos ez sem kizárólag magyar jelenség.

Az Adobe többek közt a szoftver kalózkodás elleni védekezés jegyében ültette át programjait a Creative Cloud névre hallgató előfizetéses modellre, mégis alig tartott egy napig, hogy feltörjék a védelmet. Korábban azon ment a vita, hogy megéri-e ez a modell, fair dolog-e, hogy ennyit kell fizetni egy programért, és lényegében az összes olyan érv elhangzott a szoftverrel és a céggel kapcsolatban, amiket nap, mint nap hall az ember, ha fotózásból próbál megélni.

Az első hírek (Fstoppers, PetaPixel, stb) alatt megjelent kritikák arra ösztönözték Zach Suttont, hogy az Fstoppersen közzé tegye, miért illene minden szellemi terméket alkotónak inkább sértésként kezelnie ezt a kalóz történetet, mint ünnepelnie. Szerencsére a FotóSarok blogon előbb megjelent a magyar változat, mint én lefordítottam volna, így nem kell vele több időt töltenem.
Örülök, hogy van még, aki úgy látja, mint én, de azért az elborzaszt, hogy ugyanazok a fotósok, akik kétségbeesetten szoktak panaszkodni (joggal persze), hogy őket ingyen munkára kérik, szaktudásukat nem becsülik, lopják a képeiket, milyen higgadtan érvelnek mellette, hogy ha mások munkáját lopják, akkor azzal nincsen semmi gond.

Téged nem zavarna, ha tőled lopnának?
Persze amikor az Adobe ellen felhozott érveket saját üzletére visszafordítva kapja meg valaki, azt már nem szívesen hallgatja….hiszen hallja minden nap az ügyfelektől, és olyankor érzi, hogy ez nem működik. De hát az Adobe mégis csak egy nagy multi, tőlük lopni nem gáz.

Komolyan alig várom, hogy valamelyik nagy szoftver cég, vagy filmstúdió bejelentse, hogy a következő sokak által várt nagy újdonságot azért nem készítik el, mert egyszerűen ennyi tolvajnak nem éri meg dolgozni. És egyre inkább úgy érzem, hogy meg is érdemelnénk. Mindannyian!
Mert amúgy az ilyen vitákban ez szokott lenni az első érv, legyen szó fotósokról, tanárokról, buszvezetőkről, vagy bármelyik épp megélhetés miatt panaszkodó szakmáról: “ha nem tudsz megélni belőle, csinálj mást”. Tényleg ezt kellene. Csináljon mást mindenki…

Legyen minden ingyen
Aki tényleg szabad elveket vall, és úgy gondolja, hogy a szoftvereknek közkincsnek és ingyenesnek kellene lennie, azoknak ott vannak az ugyanilyen gondolkodók által megalkotott ingyenes programok. Picinyke ízelítők abból a világból, amit szeretnének, ahol mindenki csak az alkotás öröméért és a közkincs gazdagításáért alkot. Használd azt!
Tisztelem és becsülöm, akik így járnak el, és támogatom sok esetben magam is az ilyen kezdeményezéseket. Ha nem vagyok rákényszerülve fizetős megoldásra, akkor a (legálisan) ingyeneset választom. Ha mégsem felel meg, akkor meg fizetek azért, amit használok.

De akik a szoftverek szabadságát hirdetik, és közben a piaci alapon fejlesztett szoftvereket lopják, azok csak hangosak, de áldozatot nem vállalnak. Egyszerű tolvajok, nem forradalmárok.

Readers Comments (24)

 1. Varga Zsolt 2013.06.20. @ 20:46

  Az árral van a gond! Ha megfizethető lenne megvenné az ember. LR megfizethető er-go megvettem.

  • Nem, a mentalitással van a baj. Ha drága, akkor jogod van nem használni.
   Mellesleg pont most árazták le elég komoly mértékben. De ettől még mindig tarthatod túl soknak. El nem lophatod.

   • A dolgok nem feketék és fehérek. Hiába szajkózod, hogy aki letölt az lop, ez nem ilyen egyszerű. Az adobe a jelenlegi piaci pozícióját olykor az ingyenes, konkurens szoftverek eltiprásával erősíti és olyan helyzetet sikerült teremtenie, hogy nincs igazi konkurense. A szoftvereit, ezért irreálisan (nevetségesen!) drágán adja. A kalóz szoftver pedig, akármilyen furcsán is hangzik, előbb vagy utóbb, de vásárlókat generál (ha kicsit utána gondolsz, ezt nem is olyan nehéz belátni [talán te is azzal kezdted…]). Egy olyan szerzői joggal teli gödörbe estél, ahonnan sajnos már nem igazán látsz ki… 🙁

  • Egészen pontosan: az LR MÁR megfizethető… Eleinte valami 80ezer volt az ára. Hobbifotós nem fizet annyit érte, azoknak a megfizethetőség 5-25ezer között van.

   A szoftverekért errefelé nem szeretnek fizetni. Pedig: ha valaki szállítmányozással foglalkozik, akkor a kamiont, a bele való benzint nem lopja, hanem megveszi. Aki ezzel foglalkozik, annak ki kell termelnie a szoftver árát, ha nem tudja, keressen más foglalkozást.

   • Nem csak szoftverekért nem szeretnek fizetni az emberek (és nem csak errefelé). De annak, hogy mi megfizethető, ehhez semmi köze nincsen. Van egy rakás legálisan ingyenes alternatíva, csak az emberek többségét egyszerűen nem érdekli, hogy lop.

    Csak, ha még maguk a szerzői tartalmakat előállítók sem tartják tiszteletben mások munkáját, akkor esély sincs rá, hogy mások nagyobb tiszteletben tartsák az övéket.

 2. …azért nehéz megfizetni, mert egy csomóan és főleg pont a photoshop segítségével higítják a piacot. Sajnos ez a szoftver már régen kiváltotta a fényképészeti szaktudás nagy részét. Ez amúgy a 22-es csapdája.

  • Na most az érvelésed szerint, ha te tudsz olyat PS nélkül, amit más csak PS-el, akkor neked nem kell PS, tehát nem ezen múlik. hogy megveszed-e. Ha csak PS-el tudsz, akkor magad ellen beszélsz, hiszen te magad hígítod a szakmát.

   A 22-esy csapdáját nem nagyon látom. Az olcsóbb és ingyenes alternatívák még mindig ott vannak. Én például nem használok PS-t a fotós munkámhoz, csak a bloghoz néha, de azt is megoldanám ingyenes/olcsóbb alternatívával, ha szükségét érezném.

   • Pont olyat nem tudok, csak olyat amit a tudásom és a felszerelésem lehetővé tesz. Nem tudok 50mm-es obival halszem perspektívát, kizárólag az arcra korlátozott élességet, fényt ott ahol el sem fért volna a világítás, csodásan négerezett nagylátószögű képeket stb. A PS megéri az árát. Már csak azért is mert új látványvilágot teremtett, olyat amit szem/objektív nem lát, csak a PS-os kreatívitás. Fordítsuk meg a kérdést, aki PS-ben alkot, tud nélküle hasonlót, (elég a hasonló) ha a válasz igen, akkor minek a szoftver, ha nem akkor ez nem fotográfia. Tehát aki a PS-ben újraértelmez, annak kötelező lenne megvenni a szoftvert és ráírni a képre a most divatos xy photography mellé, hogy made by PS. Gondolom, ha vennék mint a cukrot, olcsóbb is lenne és akkor nem kellene gyűjtenem a CS6 upgradre. Most éppen a DNG konverterrel etetem a CS4-et. A 22-es csapdáját meg én sem tudom mire értettem pontosan 🙂

 3. Fehér Dániel Soma 2013.06.20. @ 23:13

  csak bennem fordult meg, hogy ha ilyen rövid idő alatt törik fel a ráadásul pont a biztonságosabb rendszerbe áthelyezett szoftvert, akkor azt lehet, hogy nem is csak simán feltörték, hanem valaki belsős segítségével történt a dolog?

 4. Kapitalista 2013.06.21. @ 01:02

  Főleg, hogy a “nagy multi” világszerte összesen kb. 100 alkalmazottat foglalkoztat. Ebből 21-et Edinburghban.

 5. Ez a reakció nekem kicsit álszentnek és eltúlzottnak tűnik. Tegye fel a kezét az, aki soha sem használt semmilyen feltört szoftvert, sosem töltött le vagy hallgatott/nézett illegálisan letöltött zenét vagy filmet, és vállalkozóként sosem csinált az égvilágon semmit számla nélkül. Van ilyen ember? Ha igen, akkor annak jogos az ilyen szintű felháborodása, a többieké egyszerűen álszent, mert ők már loptak.

  Hozzáteszem, hogy nem helyeslem a feltört szoftverek használatát és a többi felsoroltat, de ez az ál-felháborodás számomra nevetséges.

 6. Németh Péter 2013.06.21. @ 11:39

  Azért azt nem hinném, hogy ha az Adobe annyira akarta volna, ne tudta volna megvédeni jobban, vagy hosszabb ideig a cc-t. Lehet, hogy összeesküvés elmélet, de szerintem ez abszolút bekalkulált a dolog. Azért az, hogy több millióan várják a feltörést, töltik le, beszélnek róla, készítenek vele látványos dolgokat, elég nagy ingyen reklám a ps-nek. A nagymamátokon kívűl tudtok olyan embert mondani, akinek ha azt mondod “fotosop”, nem tudja miről van szó?…és azért nem ütközünk minden sarkon adobe reklámba. Lehet moralizálni, de ez egy olyan piac, ahol a kalózkodás létező jelenség…volt, van, lesz. A cégek így alakították ki a stratégiájukat, és azért lássuk be, a sok fotóssal ellentétben nem döglenek éhen. 🙂 Azért még mindig akad egy elég széles réteg, aki megveszi a szoftvereiket. Másrészről, ha arról beszélünk, hogy a szoftver ugyanolyan termék, mint egy zsák krumpli, akkor hadd vegyem már meg és használjam életem végéig. Arról nem is beszélve, hogy az Adobe abszolút ok nélkül (gondolom mert itt még annyiért is megveszik) Európában 60 százalékkal többért adja a cc-s előfizetéseket.

  • Fotósok megrendelői pontosan ugyanezzel szoktak érvelni, hogy te úgyis megélsz, nem halsz éhen, biztos úgyis bekalkuláltad. A tényleges anyagi helyzeted meg pont ugyanannyira nem érdekli őket sem, mint téged az, hogy az Adobe, vagy más cég gazdálkodása hogyan alakul.

   Ezek szerint ha a te megrendelőd túl soknak találja az áraidat, akkor lophat tőled? Ha sokallja, az bármire feljogosítja?

   • Németh Péter 2013.06.21. @ 12:41

    mondom, abszolút nem akartam moralizálni, csak mondtam, hogy ez egy létező jelenség, és nem létezik, hogy egy olyan cég mint az Adobe, nem számolt vele.
    amúgy meg nem hinném, hogy minden ennyire fekete-fehér. Azért nem mindegy, hogy egy nagy hasznot termelő médiastúdió, vagy egy hétvégi hobbifotós “lopja” azt a programot. Ugyanúgy, ahogy nem mindegy, hogy a képedet a New York Times használja fel engedély nélkül az egyik cikkéhez, vagy valaki felrakja a privát kis blog-jára, hogy “némá’ millen szép kép”
    A szerzői jogi kérdés ilyesfajta kisarkításából lett az is például, hogy az artisjus 30 rugóra sápol meg minden kocsmát, ahol van tv, vagy rádió.

 7. Én sem értem ezt a szintű felháborodást… Feltörték, ahogy feltörték a CS6-ot, CS5-öt, CS… összes eddigit, ott mégsem volt ekkora visszhangja. Ahogy a Win8, vagy Office akárhány, Vegas 12 vagy más programok feltörésénél sincs az, hogy most sajnáljuk a Microsoft-ot, Sony-t, stb, és szemét kalózók, szemét lopott szoftvert használók. Persze, csúnya dolog illegális programot használni, meg ejnyebejnye, de azért ha reálisak akarunk lenni, eddig nem igazán volt megfizethető (és most nem kell Ferrarik árával jönni, meg hogy akkor lehet használni mást) egy Adobe termék, legalábbis az “átlagembernek”. De még talán a legtöbb fotósnak sem (tisztelet persze a kivételnek), hisz valamiből meg kell élni, fizetni a járulékokat, kocsit, hitelt, könyvelőt, eszközöket, stb. Éppen elég egy vázra, objektíve összespórolni 500e-800e-t, egy milliós szoftercsomag már biztos keveseknek fér bele. Most a CC egy elérhetőbb, megfizethetőbb alternatíva lett, de magyar viszonylatban még mindig drága, hogy megdobja a havi “rezsit” 🙂

  • Remélem nagy szalagcímű hír lesz majd arról is, hogy most már a Premiere Pro CC és az After Effects CC is “elérhető” 🙂 A szemét fotósok mellé gyűlhetnek a szemét videósok és a szemét kompozitorok!

  • csak ne lepődjenek meg ugyanezek a fotósok, videósok, grafikusok, mikor az ő munkájukat ugyanígy nem akarják megfizetni. ahogy neked drága minden, úgy a te megrendelődnek is drága minden, ahogy te nem rettensz vissza az olcsóbb megoldástól, úgy ő sem. ennyi

   • Attila, szerintem nem fognak meglepődni, hisz mindenki mindent ingyen akar. Lehet szerezni ingyé’ fotóst, egész napra, kattingatva, de az akkor olyan is lesz, a minőséget még mindig meg kell fizetni. Ezért nem jó folyamatosan ezzel példálózni, mert a feltört Photoshop CC is ugyanazt tudja, mint a megvásárolt… Ettől függetlenül természetesen bűn illegális szoftert használni, még ha azt is mondják, hogy “jehova” 🙂

 8. Nem tudom, hogy ez csak ránk magyarokra jellemző mentalitás-e (tisztelet a kivételnek!), vagy azt lehet mondani, hogy totál kelet-európai, hogy az, idézem: “élelmes” ember, összelopja azt, amire szüksége van, főleg ha az a közösből van. Persze sokan mondják ilyenkor, hogy a nyugat-európai fizetések sokkal magasabbak mint a mi fizetéseink, vagy kevesebb az adójuk mint nálunk, és ők ezért nem lopnak pl. a munkahelyükről. De egy vállalkozó ismerősömmel beszélgetve egyszer ő nyíltan bevallotta, hogy ha sokkal kisebbek lennének itthon az adók, ő akkor se vallaná be a jövedelme nagy részét.
  Vagy egy másik gondolkodásmód, amit hallani szoktam ezzel kapcsolatban, hogy úgyis lopnak a politikusok is, meg a gazdagok is, akkor miért ne tennénk mi egyszerű, munkából élő emberek is. Ha ők úgy, akkor mi így.
  Nem tudom, hogy hány évtizednek, vagy még több időnek kell eltelnie, hogy mi is nyugat-európai módon gondolkodjunk erről, sőt mint máshol, kinézzük magunk közül azt az embert, akiről pl, kiderül, hogy adót csalt vagy elhallgatta a jövedelme egy részét. Leszünk mi egyáltalán ilyenek?!

 9. Valaki legyen olyan kedves és magyarázza el a címet, hogy miért képmutatóak a fotósok! Vagy miért lennének most szignifikánsan többen? Ők törték volna fel a PS CC-t? Nem. Ők béreltek fel valakit hogy törje fel? Nem. Felesküdtek, hogy eljött az idő, most már bizisten’ legális PS fut majd a gépen, majd amikor kijött a törés (Úristen! 1 napra rá!), a banda 95%-a azt mondta, hogy “öööh, köszi, inkább majd legközelebb”? Ha így történt, valóban képmutatóak, de valószínűleg nem így volt. Szóval miért képmutatóak? Aki eddig tört PS-t használt, az továbbra is azt fog, nem a CC hozza el a megváltást. Azon meg, hogy feltörték, nincs értelme meglepődni, még talán könnyebb dolguk is volt a hacker-eknek, hisz már sorozatszámokat sem kell generálni…

  A másik, hogy miért hasonlítjuk folyamatosan a körtét az almához? Egy szoftvert a saját megrendelőkhöz/bizniszhez? Teljesen értelmetlen, bár tény, valahol kell egy mondvacsinált fogást találni, hogy lehessen szídni az embereket, hogy ki mit tenne / lopna / hogy esne neki ez meg az, stb. Ingyen dolgozni vagy hulladék anyagot átadni a megrendelőnek nem ugyanaz, mint tök ugyanazt a szoftvert használni, csak épp illegálisan. Egészen addig, amíg a tört verzióból nem hiányzik majd a Mentés menüpont vagy néhány fontosabb funkció vagy eszköz, addig ez van.

  Egy pozitívuma azért van a cikknek (bár bizonyára nem ez volt a cél), ez pedig a hírérték: “Emberek, feltörték a PS CC-t, aki esetleg nem tudott róla, szólok, lehet tölteni!”.

  • Dániel Péterfi 2014.06.16. @ 20:18

   Azért, mert érveltek a feltörés jogossága mellett tömegesen, ahogy a cikk írja. És mert ezek szerint használják is sokan a lopott szoftvert közülük. A nyakatekert okfejtésedet a verzióváltásról nem értem, számomra világos és egyértelmű az üzenet: van egy feltört szoftver, híre lett, fotósok tömegesen pozitívan reagáltak rá, ez pedig Attilát zavarta és cikket írt róla. Szerintem kár ezt ennél bonyolultabban érteni. Őszintén szólva a hosszú mondandódnak a felét sem értem, de legfőképp azt, hogy mit bonyolítottál agyon egy egyszerű helyzeten.

   Arról pedig szó sem volt, hogy minden fotós képmutató. Csak arról, hogy sok a képmutató fotós.

 10. Van photoshop alternatíva, pl a gimp, vagy macre a pixelmator, de vannak funkciók pl:16 bit-es képek , amire ha jól emlékszem nem képesek.

 11. Dániel Péterfi 2014.06.16. @ 20:25

  Teljesen jogos, hogy ne lopjunk szoftvert, és ahogy a mostani árakat nézem, még Magyarországon sem mentség erre az ára még részben sem, zsebpénzből elő lehet fizetni a PS+Lightroom csomagra (12.29$ havonta, ~2800 HUF)

Comments are closed.