Napok alatt feltörték a PhotoShopot

Photoshop-CreativeCloud-pirate-cracked

Illusztráció: PetaPixel

Szinte meg sem jelent, máris feltörték a legújabb Adobe szoftvert. Újabb unalmas informatikai hír. Viszont szörnyű képet fest arról, hogy milyen állapotok uralkodnak az emberek fejében a szerzői jogokról, még a fotósok fejében is, akik maguk is alkotóként tevékenykednek – és sajnos ez sem kizárólag magyar jelenség.

Az Adobe többek közt a szoftver kalózkodás elleni védekezés jegyében ültette át programjait a Creative Cloud névre hallgató előfizetéses modellre, mégis alig tartott egy napig, hogy feltörjék a védelmet. Korábban azon ment a vita, hogy megéri-e ez a modell, fair dolog-e, hogy ennyit kell fizetni egy programért, és lényegében az összes olyan érv elhangzott a szoftverrel és a céggel kapcsolatban, amiket nap, mint nap hall az ember, ha fotózásból próbál megélni.

Az első hírek (Fstoppers, PetaPixel, stb) alatt megjelent kritikák arra ösztönözték Zach Suttont, hogy az Fstoppersen közzé tegye, miért illene minden szellemi terméket alkotónak inkább sértésként kezelnie ezt a kalóz történetet, mint ünnepelnie. Szerencsére a FotóSarok blogon előbb megjelent a magyar változat, mint én lefordítottam volna, így nem kell vele több időt töltenem.
Örülök, hogy van még, aki úgy látja, mint én, de azért az elborzaszt, hogy ugyanazok a fotósok, akik kétségbeesetten szoktak panaszkodni (joggal persze), hogy őket ingyen munkára kérik, szaktudásukat nem becsülik, lopják a képeiket, milyen higgadtan érvelnek mellette, hogy ha mások munkáját lopják, akkor azzal nincsen semmi gond.

Téged nem zavarna, ha tőled lopnának?
Persze amikor az Adobe ellen felhozott érveket saját üzletére visszafordítva kapja meg valaki, azt már nem szívesen hallgatja….hiszen hallja minden nap az ügyfelektől, és olyankor érzi, hogy ez nem működik. De hát az Adobe mégis csak egy nagy multi, tőlük lopni nem gáz.

Komolyan alig várom, hogy valamelyik nagy szoftver cég, vagy filmstúdió bejelentse, hogy a következő sokak által várt nagy újdonságot azért nem készítik el, mert egyszerűen ennyi tolvajnak nem éri meg dolgozni. És egyre inkább úgy érzem, hogy meg is érdemelnénk. Mindannyian!
Mert amúgy az ilyen vitákban ez szokott lenni az első érv, legyen szó fotósokról, tanárokról, buszvezetőkről, vagy bármelyik épp megélhetés miatt panaszkodó szakmáról: “ha nem tudsz megélni belőle, csinálj mást”. Tényleg ezt kellene. Csináljon mást mindenki…

Legyen minden ingyen
Aki tényleg szabad elveket vall, és úgy gondolja, hogy a szoftvereknek közkincsnek és ingyenesnek kellene lennie, azoknak ott vannak az ugyanilyen gondolkodók által megalkotott ingyenes programok. Picinyke ízelítők abból a világból, amit szeretnének, ahol mindenki csak az alkotás öröméért és a közkincs gazdagításáért alkot. Használd azt!
Tisztelem és becsülöm, akik így járnak el, és támogatom sok esetben magam is az ilyen kezdeményezéseket. Ha nem vagyok rákényszerülve fizetős megoldásra, akkor a (legálisan) ingyeneset választom. Ha mégsem felel meg, akkor meg fizetek azért, amit használok.

De akik a szoftverek szabadságát hirdetik, és közben a piaci alapon fejlesztett szoftvereket lopják, azok csak hangosak, de áldozatot nem vállalnak. Egyszerű tolvajok, nem forradalmárok.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!