A sajtót is támadják Trump hívei

Összecsapások a Capitoliumnál
A Reuters képeiért katt a képre!
Fotó: Leah Millis/Reuters

A Capitolium épületébe betörő Trump támogatók a sajtóra támadtak. És nem csak a szavaikkal, hanem tettlegesen is. A halálos áldozatokat is követelő összecsapásokról tudósító fotósokat és tévéseket is megtámadták. Személyi sérülések is történtek és felszereléseket is zúztak a vandálok.

Tévés felszereléseket zúznak a tüntetők
Az AP képeiért katt a képre!
Fotó: Jose Luis Magana Associated Press

Egy lesujtó óév után keményen indul az új év is és a jelek szerint nem az index összes fotósának elbocsátása lesz az év legdurvább híre. Amerikában már lezárulni látszott az elnökválasztás körüli elhúzódó vita, hogy marad-e Trump elnök, vagy leváltja a megválasztott Joe Biden. A Capitolium épülete előtt demonstráló Trump támogatók azonban összecsaptak a hatóságokkal és az amerikai törvényhozás épületébe is betörtek. Az összecsapások során komoly károkat okoztak az épületen belül és kívül is.

Miért vált rendszert egy világcég?
Részletekért katt a képre!

Az indulatos tömeg nem csak véletlenül okozott balesetet a sajtó munkatársainak is az összecsapások hevében. A tudósítások szerint többször is a médiát szidalmazták és szándékosan megtámadták az eseményekről tudósító fotósokat és tévéseket. A New York Times és más lapok is beszámolnak róla, hogy a CNN-t szidva összeezúzták egy tudósító stáb felszerelését, amin jól láthatóan a nemrég Sony rendszerre váltott Associated Press hírügynökség logója volt. Mondjuk abban sem vagyok biztos, hogy ebben a helyzetben elolvastak bármilyen jelzést, vagy hogy az AP bármivel szimpatikusabb volna számukra, mint a CNN. A történésekről a Bloomberg tudósítója William Turton videót is készített, amit azonban engedély hiányában már beágyazni sem szabad (sőt egyébként is letiltotta a beágyazás lehetőségét), úgyhogy kattintsatok át a Twitterre, hogy megnézzétek.

Fotósokat ért támadások a blogon
Részletekért katt a képre!
Fotó: Ken Cedeno/Reuters

Sajnos előfordul a fotóriporteri munkánk során, hogy a feldühödött tömeg akár egységesen, vagy annak kisebb csoportjai a sajtó ellen fordul a tüntetéseken. A blogon is írtam már hasonló esetekről és a 2006-os zavargások idején Budapesten személyesen is találkoztam hasonló helyzetekkel, ahol szintén megsérültek fotós kollégák – szerencsére nem súlyosan. (Sajnos akkoriban még nem írtam blogot, pedig azok is érdekes idők voltak már az én életemben is.)

A sajtószabadság a demokrácia pillére
Részletekért katt a képre!
Készítő ismeretlen.

A sajtó támadása pszichológiailag érthető jelenség. Az erős és szélsőséges meggyőződés, a felfokozott hangulat miatt erős tömegpszichózis képesek extrém dolgokra ösztönözni az embert. Pedig bármennyire nem tetszik is, amit a sajtó mond, a demokrácia nagyon fontos eleme. Nem véletlen, hogy a legtöbb demokratikus országban – így Amerikában különösen kiemelt védelmet is élvez a sajtószabadság. Na persze, amikor a demokrácia másik alapvető pillére a választás tisztasága kérdőjeleződik meg, akkor képes alaposan összezavarodni az emberek értékrendje és ítélőképessége. Nem véletlenül próbálnak sokan ezzel éppúgy visszaélni, mint a sajtó erejével, vagy épp hitelességének megkérdőjelezésével is.

Ti mit gondoltok a Capitoliumnál történtekről? Mondjátok el a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!