Október 23-hoz tartozik a 2006-os tank is…

Fotó: Szandelszky Béla/AP

Csak úgy látszik, mintha tüzelne a tank
Fotó: Szandelszky Béla/AP

Sok kép készült a 2006. október 23-án a Deák téren elszabadult tankról. Én csak ezt a kettőt emelném ki. Milyen hasonlóak és mégis mennyire mások.

Egyrészt azért választottam őket, mert ugyanabból a Deák térre néző hírügynökségi irodának az ablakából késztette őket két kollégám (természetesen nem ugyanabban a pillanatban). Másrészt azért, mert bár a két képen ugyanaz az esemény látható, mégis merőben más a két kép.

Orosz Péter alábbi képe talán egyesek szerint kevésbé hatásos. Viszont közelebb áll a valósághoz, hogy  a rendőrök lőtték a tankot és nem fordítva történt. Szandelszky Béla képén úgy tűnik, mintha a tank tüzelne a rendőrökre. Pedig csak pont úgy száll fel a füst egy könnygáz gránátból, hogy ezt a téves illúziót kelti. Értelmezhető a kép annak a megerősítéseként, hogy a tüntetők tankkal támadtak a rendőrökre. Ebben a formában még igaz is. Viszont mivel a tank nem tüzelt, mégis van, aki megkérdőjelezi a kép tartalmát. Abban az évben a Magyar Sajtófotó Pályázaton is díjazták.

Fotó: Orosz Péter

Rendőrök tüzelnek a tankra
Fotó: Orosz Péter

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!