Portréfilm dr. Szentpétery Tibor háborúfotósról

 

Dr. Szentpétery Tibor

Ma délután vetíti – valószínűleg nem először és talán nem is utoljára – a Hír Tv a dr. Szentpéteri Tiborről készült 2001-es dokumentumfilmet.

Dr. Szentpétery Tibor a magyar háború fotózás egyik meghatározó szereplője. Több mint harmincezer képe korának fontos dokumentuma. Ifjúként a természet szépségeit fényképezte, a Don-kanyarba a magyar hadsereg Haditudósító Századának egyetlen amatőrként beválogatott fotósaként vonult. Egy szovjet mesterlövész megsebesítette, majd hadifogságba került. A háború után rossz káderként is kalandok során ment keresztül, végül fényképész kisiparosként, családi képek készítésével kereste kenyerét. ’56-ban pedig ballonkabát alatt rejtegetett fényképezőgéppel dokumentálta a forradalom eseményeit és őrizte képeit az utókornak.

Tank baleset '56-ban Fotó: Dr. Szentpétery Tibor

Tank a Csemege bolt előtt ’56-ban
Fotó: Dr. Szentpétery Tibor

A 2005-ben elhunyt fotós munkásságának a Hadtörténeti Múzeum állandó kiállítása mellett saját honlapja is emléket állít. A PhotoNotes blog egyszerűen magyar Capának nevezi Szentpéteryt, bár talán az itthon maradt Capa jobban leírja (hiszen Capa is magyar volt, csak a sikereit külföldön érte el) és azt írja:

“csak azért nem lett hozzá hasonló sztár, mert bár képein a katonák ugyanúgy szenvednek és harcolnak, mint Capa képein, csak éppen a vesztesek egyenruháját viselik? Márpedig Capa és Szentpétery – az “elég közeli” képek bátorságán túl – azért is rokoníthatók, mert képeik az egyéni emberről szólnak a háborúban, nem ideológiáról és propagandáról.”
Szentpétery munkásságáról egy a Klebersberg Kultúrkúriában rendezett kiállítás apropóján a Katolikus Rádió oldalán hallható egy stúdióbeszélgetés.

Cím: Fotógéppel “abból a világból” (színes, magyar portréfilm, 65 perc, 2001)
Rendező: Szepesi Gábor
Vetíti: Hír Tv
Időpont: (2013. december 4. (Szerda) 14:06

Aki nem tudná kivárni, vagy lemaradt róla, az a YouTube-on is megtekintheti a filmet:

Mivel a film a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Média Mecenatúra programjának támogatásával készült, sok más film mellett felkerült a Mecenatúra Mozi archívumba is, így akár ott is megtekinthető – bár a YouTube valószínűleg jóval egyszerűbb megoldás erre.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!