Így robbant rá az épület a magyar fotósra

Így dőlt össze a VITUKI toronyház
Videóért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Több dolog is eszembe jutott viszont a VITUKI, vagyis a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Központ toronyházának robbantásos elbontásáról és az erről megjelent tudósításokról. A címben szereplő részre később térek rá, de érdemes lesz odáig eljutni. A másik az volt, hogy lehet exkluzív, amiről a teljes média tudósít? Nyilvánvaló: sehogy!

Nézők és fotósok a robbantásánál
Fotó: Veres Viktor

A napi.hu szerkesztői a hangzatos Exkluzív videó a pesti Vituki-toronyépület felrobbantásáról címmel jelentették meg írásukat. Most már azzal a címmel jelenik meg, hogy Látványos videó a pesti Vituki-toronyépület felrobbantásáról. Gondolom, azóta belátták, hogy az ő remegő kezű mobilos videójukat némileg túlzás exkluzívnak nevezni, ha az összes tévé és hírportál jelen volt és (sokuk még élőben is) beszámolt az eseményről, mint az egyébként Veres Viktor által saját Facebookján és Béli Balázs által az Alfahir oldalán közzétett képeken is jól látszik.

A VITUKI toronyház robbantást nézõ emberek
Fotó: Béli Balázs/Alfahir

De ha már exkluzív felvétel robbantásos épület bontásról, akkor érdemes megemlékezni az előzőről. Nem vagyok benne teljesen biztos, hogy Magyarországon egyáltalán nem volt azóta egyetlen ilyen robbantásos épület bontás sem, de tudni nem tudok másikról. A korábbi bekezdésben és már a blogon is többször emlegetett Veres Viktor emlékezetében is mai napig élénken él az előzőleg általa fotózott robbantás. Akárcsak az ugyanott akkor rendőrként szolgálatot teljesítő másik barátom emlékeiben is. Mindketten elmondhatják, hogy kis híjján rájuk robbant az épület és kevésen múlt, hogy nem lett bajuk. A többi jelenlévő fotós pedig egyszerre áldhatja a szerencséjét, hogy megúszta ép bőrrel és szentségelhet, hogy lemaradtak a figyelmeztetés nélküli robbantásról.

Blikk: Kollégánkra robbantotta a házat
Részletekért katt a képre!
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Na arról a robbantásról készült exkluzív felvétel! Az a felvétel a mai napig emlékezetes mozzanata az RTL Klub archívumának (bár az ő oldalukon sajnos már nem lehet megtalálni). Sőt szerintem a magyar sajtótörténetnek és munkavédelmi oktatófilmnek is beillik. Horváth László felelős robbantás vezető bemutatja a tévéseknek, hogyan működik a robbantást vezérlő szerkezet. Végignézhetjük, ahogyan beköti a kábeleket, elmeséli, hogyan fog majd zajlani a robbantás.
Aztán, amikor a bemutató kedvéért elfordított kapcsoló hatására durrannak a robbanótöltetek és leomlik az épület, egy elfolytott “Azis…” kíséretében kétségbeesetten fordítja vissza a kapcsolót, hátha az majd visszacsinálja a galibát. Mondjuk nem tudom én hogy reagáltam volna egy ilyen helyzetben.
Minden esetre aztán még nyilatkozik a felvételen és beismeri, hogy az ő hibájából sikerült 26 perccel a tervezett időpont előtt, figyelmeztető jelzések nélkül egyszer csak felrobbantani az épületetben elhelyezett 109 kg robbanóanyagot.

Bármit egy jó poénért!
Montázs: Veres Viktor

Szerencsére nem csak a Blikk cikke maradt fenn arról, hogyan omlott kis híján akkor még náluk dolgozó fotós fejére az épület és hogyan reagált a történtekre. Az a TÉNYLEG exkluzív videó is fennmaradt az utókókornak, ami közvetlenül a robbantás pillanatát, a súlyos bakit örökítette meg – és valahol egyúttal kiváltója is volt a korai robbantásnak. A háttérben értetlenkedő hang pedig a fotós Móricz-Sabján Simoné: “Gyerekek nem volt ez egy kicsit korai?” Az emelkedett hangulat kedvéért pedig megosztom veletek a vicces montázst, amivel Viktor megemlékezett  a nem mindennapi kalandról.

Persze, akik túlélnek egy ilyen balesetet, azok könnyen viccelődnek vele. Csak lazán kapcsolódik ide, de azért valamennyire témába vág, hogy nem mindenki ilyen szerencsés. Bill Bigart amerikai fotóriportert az összedőlő WTC ikertornyok romjai temették maguk alá munka közben 2001. szeptember 11-én.

Légifelvétel a VITUKI toronyház robbantásáról
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A mai robbantás óramű pontossággal 14:00-kor történt. Ahogy azt kell, pár perccel előtte hangjelzés figyelmeztetett, hogy nemsokára robbantanak – bár ezt az épülettől távolabb, a biztonsági záráson túl nem mindenhol lehetett tisztán hallani. Aztán felrobbantak a töltetek, alig 10 másodperc alatt összeomlott az épület és a környéket messze a biztonsági záráson túl is masszív porfelhő temette maga alá. A por elültével pedig többé nyoma sem maradt az egykori VITUKI toronyházáznak.

Bill Biggart – akit az ikertornyok temettek maguk alá fotózás közben
Részletekért katt a képre!
Fotó: Chip East/SIPA

Én mondjuk egészen tegnapig azt se tudtam, hogy létezik ez az épület. Fontossá is csak az tette számomra, hogy ki kellett deríteni, mikor lesz a robbantás és hogy lehet a közelébe kerülni. Az illetékesektől erről semmi információt nem sikerült szerezni azóta sem – és nem csak nekem, ami az ideálisnál sokkal többször előfordul, hanem azon sajtómunkások szerkesztőségeinek sem, akik között az ország legnagyobb lapjai is ott voltak a biztonsági záráson kívül. Remélhetőleg a helyén épülő atlétika stadionnal kevesebb ilyen tájékoztatási és bejutási problémája lesz majd a sajtónak, ha egyszer elkészül a létesítmény. Jó lenne, ha sem helyhiányra, sem meghívásos rendezvényre és más hasonlóra hivatkozva sem rekedne a falakon kívül a sajtó – mint például a Groupama Aréna megnyitóján és azóta is sokszor, sok helyen megtörtént.

Az is érdekes, hogy a 100 milliárdos költségvetésből működő közmédia hirado.hu weboldalán egy államtitkári Facebook bejegyzés megosztásával és egy camera obscura minőségű videó beágyazásával tudósít az épületbontásról. Mindezt úgy, hogy közben több stábjuk is volt a helyszínen és egészen biztos, hogy ők ennél sokkal jobb anyagokat készítettek – mert ennél még a napi.hu bevezetőben említett mobilos videója is sokkal jobb minőségű.

EXKLUZÍV!!! tudósítások a magyar sajtóban:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!