Memóriakártyák töredék áron! – Cyber Monday az Amazonon

Cyber Monday akciók az Amazonon
Részletekért katt a képre!
(Amazon Affiliate link)

A korábbi Prime Day és Black Friday akciókra későn figyeltem fel, hogy meg is tudjam írni őket a blogon, de most még időben észrevettem, hogy egy pár óráig még ma is akció van az Amazonnál és megint/még mindig fél áron adják a memória kártyákat (is).

Ugyanaz a kártya Magyarországon
Részletekért katt a képre!
(Amazon Affiliate link)

Kiragadott példaként a 170 MB/s sebességű 128 GB-os SanDisk Extreme Pro SDXC UHSI kártyát a szokásos €48 helyett most €25-ért árulják. Persze könnyű bármilyen árat fölé írni, csak azért, hogy áthúzhassák. Viszont ez a kártya jelen pillanatban Magyarországon 18-20 ezer forint bármelyik boltban, ahol megnéztem. Az Amazonról pedig kb. 12 ezerért megérkezik szállítási költséggel együtt. Különösen, ha valaki egynél több ilyen, vagy akár több féle kártyát is akar venni, akkor elég sokat meg lehet vele takarítani. Több Sandisk kártya esetében is hasonlóan komoly megtakarításra van lehetőség. Sőt az SSD-k és egyéb háttértárak is akciósak. (Sajnos a múlt héten még jóval olcsóbban kapható 14TB Western Digital külső háttértár már nem szerepel a mai akcióban, pedig az is elég jó vétel volt.)

Óvatosan a különböző típusokkal!
Sok féle memóriakártya formátum létezik és egyre jobban szaporodnak. Mindenképp fontos olyat venni, ami jó a gépeinkbe, de még egy adott típuson belül is sok féle al szabvány és egyéb paraméter nehezítheti meg az életünket, amik nem csak a sebességet, hanem akár a működőképességet is befolyásolhatják.

Adapter adapter hátán
Részletekért katt a képre!
Forrás: Ezutos.com

Érdemes alaposan megnézni, hogy milyen paraméterű kártyára van szükség a tervezett felhasználáshoz. A nagyobb adatmennyiségű, különösen 4K videófelvételekhez minél gyorsabb kártya kell, különben a felvétel leállhat. (A Canon R5 pedig egyáltalán nem képes 8K felvételt SD kártyára menteni, csak a jóval gyorsabb CFexpress type B kártyákra, így ilyen szándékkal ne is SD-t vegyetek!) Ha viszont biztosak vagytok benne, hogy a kártya sebessége nem kritikus számotokra, akkor a lassabb kártyákkal is sokat lehet spórolni, de ha benézitek ráfizetni is igen könnyű.

Csak a sebesség és az ár tér el a két kártya között
Részletekért katt a képre!
(Amazon Affiliate link)

Még a ránézésre egyforma, leírás alapján is szinte ugyanolyan kártyák között is előfordulhat akár drámai különbség is. A példában említett 128GB SanDisk Extreme Pro SDXC UHSI 170MB/s kártyának az UHSII 300 MB/s, vagyis 2x sebességű változata mintegy 10x annyiba kerül Magyarországon és különleges akció nélkül a szokásos kedvezményükkel is 3x annyiba kerül az Amazonon!

Óvatosan a garanciával is!
Érdemes tisztában lenni vele, hogy a SanDisk a világ minden országában biztosít garanciát a termékeikre, azonban ez nem világgarancia. Így a termékek garanciáját minden országban az a márkaképviselet intézi, amelyiken keresztül beszereztük. Ha Magyarországon nem akarunk az egyes boltokba rohangálni a garanciális ügyintézéshez, akkor a forgalmazó központi irodájában is intézhetjük.
Viszont az Amazonról rendelt kártyák garanciájával a magyar képviselet valószínűleg egyáltalán nem foglalkozik, ezeket a kártyákat mindenképp az Amazonnak kell majd visszaküldenünk, a garanciát ők intézik.

Garancia terén viszont a magyar boltokkal és a magán személyektől használtan vett kártyákk is érdemes óvatosnak lenni. Előfordulnak hamis kártyák is, amiket nehéz lehet megkülönböztetni az eredetitől. Sőt olyan boltok, amik szürke importból szerzik be a termékeiket (például most ők is megrendelik nagy tételben fél áron az Amazonról és aztán később eladják a magyar piaci áron 2x annyiért), így azokra szintén nem vonatkozik a magyarországi garancia. Ők viszont nem biztos, hogy hajlandók a gyártó által biztosított, termék kategóriától függően akár 10-30 éves időszakban foglalkozni a garancia ügyintézéssel. Főleg ezért láthatunk sok kisebb bolt weboldalán 1-2 év garanciát a gyártó által hivatalosan 10-30 év garanciával hirdetett termékeknél is.

Mindent hamisítanak – a memóriakártyákat is
Részletekért katt a képre!

Sajnos ugyanígy előfordulnak a webshopokban elírások is. Én is vásároltam már úgy a kedvenc sarki műszaki boltomban kártyát, hogy rákérdeztem, hogy amit ők 1 év garanciának írnak azzal pontosan mi is a helyzet. Azt mondták, hogy természetesen a hivatalos képviselet intézi és a gyári sok év jár rá, ami a dobozon is szerepel. De amikor visszakérdeztem, hogy akkor a vásárláskor álltaluk kiállított saját garanciajegyen mégis miért csak egy év garancia szerepel, arra nem tudtak mit mondani. Úgyhogy végül egy másik kártya mellől elvették a magyar forgalmazó garanciajegyét és kitöltötték nekem azt. Így mondjuk egy másik vásárló nem kapja majd meg, de gondolom abban bíznak, hogy rajtam kívül ezen senki más nem akad fenn.

Artisjus magánmásolási díj tájékoztató
Részletekért katt a képre!
A hordozók gyártója, importőre, forgalmazója, és az a kereskedő, aki olyan hordozót forgalmaz, amelyre az előbbiek elmulasztották a jogdíj megfizetését.”

Jogdíjat is kell utána fizetni
Az sem utolsó szempont ebben a történetben, hogy az Artisjus adóként, vagy hologrammos matrica díjként is emlegetett magánmásolási jogdíj sincs benne az Amazonról rendelt adathordozók árában. Aki maga rendel, vagy hoz be külföldről adathordozót, annak gondoltam ezt a díjat is meg kellene utólag fizetnie. Mint az Artisjus válaszából kiderül, ez nem így van.

Artisjus: Nem kell jogdíjat fizetni a külföldről rendelt hordozók után
Részletekért katt a képre!
Készítő ismeretlen

Ezt a jogdíjat központilag az Artisjus szedi be a különböző termékek magyarországi forgalmazóitól és aztán a szerzői jogi törvényben meghatározottak szerint felosztják a különböző területeken érdekelt jogvédő szervezetek között, mint amilyen a fotózás területén működő Hungart is, akik pedig aztán saját felosztási szabályzatuk alapján kiosztják a jogosult alkotók közütt – legalábbis akik tudnak erről és jelentkeznek a számukra járó jogdíjakért. A kifizetésre nem kerülő jogdíjak pedig héhány év elteltével a jogosultak számára elévülnek és az államkasszába kerülnek, amiből alkotóművészeket támogatására fordítja a kormány.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!