Írjatok többet, kevesebb gépeléssel! – hasznos tipp a sok felesleges pötyögés helyett

Fotó: Burst/Unsplash

Gyakori probléma, hogy az emberek többsége nem szeret, vagy nem is tud gépelni és emiatt sok számítógépes feladatot halogat, vagy teljesen kihagy. Sűrűn oka ez a forrásmegjelölés hiányának, illetve más kötelező szövegrészek elmaradásának is. Főleg a túlterhelt online újságok és blogok munkatársai feledkeznek meg emiatt (is). Mutatok egy egyszerű trükköt, hogyan spórolhatjátok meg a felesleges gépelést, hogy több idő maradjon helyette bármi másra.

Használjatok ti is TextExpander-t! Ez egy affiliate link, amivel én is kapok egy kis jutalékot a vásárlásotokból, de legfontosabb, hogy ti 20% kedvezménnyel regisztrálhattok a használatára.

Sokan panaszkodnak rá, hogy utálnak gépelni és többek között ezért nem szeretnek emailekre válaszolni sem. Sokszor csorbát szenved maitta a kommunikáció, amin akár az üzleti siker is múlhat egy vállalkozás életében.

Sz bályosa sz thull tt a bill tyűzet m…
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Én elég gyorsan gépelek és ha a billentyűzetem épp nem hullik darabjaira közben, akkor viszonylag pontosan is megy. De nem mindenki van így ezzel és még nekem is egy csomó mindent egyre nagyobb nyűg újra és újra leírni. A blogon és a hétköznapi levelezésben, munkaszervezésben, adminisztrációban is egy csomó szöveg ismétlődik rendszeresen újra és újra. Az ismétlődésük pedig remek lehetőséget kínál arra, hogy automatizáljunk őket. Régóta hirdetem, hogy a számítógép azért van, hogy az dolgozzon helyettünk, ne mi helyette.
Csak hogy a legnyilvánvalóbb példákat említsem, elég sűrűn leírom minden fotóm alá, hogy “Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu”, rengetegszer kell leírnom különböző helyekre a blogom címét, a lakcímemet, Budapest, Magyarország, vagy épp más városok és országok, gyakran emlegetett termékek, cégek, kormányhivatalok és híres emberek, politikusok nevét. Jogi szakkifejezéseket, mint “szerzőjogi törvény”, “képmáshoz fűződő személyiségi jogok”. Csomószor használok dátumokat különféle formátumokban, rengeteg helyre küldök mindenféle fotózási engedély kérelmeket, válasz kérő és köszönő leveleket, felhasználási feltételeket és más sablon jellegű leveleket.

Havi TextExpander statisztika

Elárulom a titkomat: én amit csak lehet, megpróbálok általánosítani, aztán néhány karakter leírásával egyszerűsítem, hogy a TextExpander program kiegészítse helyettem, így nekem nem kell annyit pötyögnöm a billentyűzeten. Egy csomó féle ügyintézésre, levelezésre, chatelésre és hétköznapi szófordulatra van rövidítésem, így mindezekből a szövegekből kispórolhatom a karaktereket. A gyakran használt kifejezésekre van egy egyszerűen megjegyezhető rövidítésem, így egy bonyolult név helyett is elég csak pár karaktert legépelnem, mégis mindig gyorsan, helyesen és pontosan jelenik meg a szövegben.

A program tudja helyettem a dátumot is, így csak azt kell eldöntenem, milyen formátumban szeretném leírni és az annak megfelelő kódot használnom akár szövegekben, akár fájlnevekben van szükségem rá. Nem utolsó sorban a webes használat során szükséges HTML kódokat és egyéb szabványos kifejezéseket is megjegyzi és bármikor tökéletes pontossággal használja helyettem. Mivel a munkámat és a hétköznapi dolgaim zömét is két nyelven intézem, így a legtöbb dologra van angol és magyar rövidítésem is, attól függően, hogyan szeretnék valamit használni. Ez a módszer egyébként még a billentyűzet meghibásodás és ismert félregépelési szokások javítására is jó lehet, hiszen, ha valamit mindig ugyanúgy írunk rosszul, akkor azt mindig ugyanúgy fogja kijavítani a helyes változatra.

A lényeg annyi, hogy a rövidítés könnyen megjegyezhető legyen és csak akkor akard leírni, ha tényleg azt akarod, hogy a gép behelyettesítse. A legtöbb ilyen rövidítés, vagy furcsa betűkombináció szokott lenni, vagy valamilyen gyorsan leüthető írásjellel kezdődik, mint a vessző, pont, kötőjel, stb.

Néhány példa, hogy én milyen rövidítéseket szoktam használni:

  • ,bud Budapest
  • ,hun Magyarország
  • .hun Hungary
  • ,dat 2018. Jan 9.
  • .dat January 9, 2018.
  • dat. 180109
  • ,Dat 2018-01-09_
  • cmbrb Benedict Cumberbatch
  • ,ov Orbán Viktor
  • ,pm miniszterelnök
  • .ov Viktor Orban
  • .pm prime minister of 
  • ,kkm Külgazdasági és Külügyminisztérium
  • .kkm Minister of Foreign Affairs and Trade
  • ,szjt szerzői jogi törvény
  • ,ptk Polgári Törvénykönyv
  • ,hbty Boldog születésnapot kívánok!
  • .hbty Happy birthday to you!
  • ,xmas Karácsony
  • .xmas Christmas
  • ,mxmas Kellemes karácsonyt és boldog új évet kívánok!
  • .mxmas I wish you a merry Christmas and a happy new year!
  • ,buek Boldog új évet kívánok!
  • .buek I wish you a happy new year!
  • ,blog http://blog.volgyiattila.hu

Szerintem innen már nektek is menni fog saját rövidítéseket kitalálni…

Macen és a telefonos iOS alatt van az operációs rendszerbe épített gyári és ingyenes megoldás is az ilyen rövidítések használatára Ezt a System Preferences billentyűzet parancsai alatt lehet megtalálni. Ez is szinkronizál és használható minden Apple gyártmányú eszközön. Sőt iOS alatt egy kicsivel talán még egyszerűbb is a használata. Csak egy gond van vele: ha valaki kellően sok rövidítést használ, mint én, akkor már szükség lehet csoportosítási, keresési és egyéb rendezési lehetőségekre is. Nálam pont ezért üres az operációs rendszer listája, mivel én ezeket a feladatokat a TextExpander programmal oldom meg.

Havi ídő megtakarítás
2461 rövidítés 3 óra 13 percet spórolt meg

Nem utolsó érv a TextExpander mellett az sem, hogy a számítógépen jelzi gépelés közben a gyakran használt kifejezéseket és javaslatokat is tesz rá, hogy amiket gyakran írunk le magunktól, azok helyett milyen kódokat lenne érdemes használnunk, így nekünk csak elfogadni, vagy módosítani kell a javaslatát, nem is kell rá gondolnunk, hogy létrehozzuk azt, ami további idő megtakarítást jelenthet számunkra.
Jelzi továbbá a keveredéshez vezető hasonlóságokat is a rövidítéseink között, így azokat is könnyebben tudjuk javítani. Persze ezeket a figyelmeztetéseket akár ki is kapcsolhatjuk, hogy ne zavarjon vele a gép, elvégre a folyton felugró ablakok akár zavaróbbak is lehetnek, mint amennyit segítenek nekünk. Én szeretem azt a funkcióját is, hogy minden hó végén automatikus emailt kapok róla, hogy hány órányi gépelést spóroltam meg azzal, hogy a szavaknak csak töredékét írtam le, mert a többit már a gép fejezte be helyettem…

Elérhető Apple rendszerekre OSX és iOS alá egyaránt, sőt már Windows változata is van. A rendszerek közti kompatibilitás is megoldott. Androidra sajnos nem fejleszt a cég, így ha Android telefonotok van, ott kénytelen vagy más megoldást találni. Úgy tudom, hogy ott is léteznek alternatívák, így megoldható a használatuk. Azt sem feltétlenül mondom, hogy mindenképp ezt a programot használjátok, de nekem bejött és a munka hatékonyságát mindenképp nagyban meg tudja könnyíteni ennek, vagy más hasonló programnak a használata.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!