Egyszerű megoldás a töltő nélküli iPhone problémára – még jobb is, mint amit az Apple eddig kínált

Anker 60W 7+3 Port USB 3.0 data+charging Hub
Részletekért katt a képre!
(Amazon Affiliate link)

Csomóan agonizálnak rajta, hogy az Apple már nem ad ingyen töltőt az egyre drágább iPhone készülékekhez. Megértem a felháborodást, de a külön vásárolt megoldások sokkal jobbak lehetnek – főleg, ha nem az Apple-től vesszük őket!

Ezt már a nagy port kavart Apple bejelentés óta meg akartam írni, az Amazon Cyber Monday akciós termékek között meg most szembejött velem egy termék, ami eszembe juttatta, így gondoltam soha jobb alkalom megírni – ráadásul most kedvezményesen meg is vehetitek ingyenes házhoszállítással. (Ez egy affiliate link, ha rákattintotok, azzal engem is támogattok.)

A közelmúlt legújabb Apple iPhone bejelentése óta elégedetlenkednek az emberek, hogy az Apple már nem ad töltőt a telefonokhoz, így azt külön kell majd megvenniük. Megy rajta a sopánkodás, hogy ez mekkora lehúzás, mert így külön kell fizetni érte az Apple-nek. Az elégedetlenség persze részben jogos, erre is kitérek majd később.
Csakhogy ez a lépés szerintem tök jó lehetőség arra, hogy ezentúl ne Apple töltőt vegyünk hozzá. Más gyártóknak ugyanis sokkal praktikusabb megoldásai is léteznek erre a problémára – amit azért eddig is meg kellett venni, ha valami jobbat akartunk, mint a fapados megoldás, amit a telefonhoz gyárilag adtak.

Eddig se használtam a gyári töltőt
Én idejét se tudom, hogy a telefonhoz kapott Apple töltőt mikor használtam utoljára. Pedig amikor én vettem még adott hozzá az Apple is. (Sőt több ilyen gyári töltőm is felhalmozódott, mert egy pár telefonom ellopták és sajnos nem mindegyik lett meg aztán.)
Ráadásul a régebbi iPhone-okhoz adott töltő pici, lapos, kevés helyet foglaló volt. Ott is lapul mindig a táskámban, mert kevés helyet foglalt és vészhelyzetben bárhol jól jöhet. Az új gyorstöltő viszont már jóval nagyobb és több helyet is foglal. Vészmegoldásként cipelni is macerásabb, mint a régebbieket.
Tényleges töltésre mégis csak elvétve használtam, mert olyan vészhelyzet nagyon ritkán szokott adódni, hogy idegen helyen fali konnektorba kelljen dugnom a telefont. Ha meg mégis, akkor konnektor se nagyon van a környéken, így maradni szokott a PowerBank használata. Az újabb Apple gyorstöltő viszont jóval több helyet foglal, ezért nem is annyira praktikus hurcolni.

Két portos kompakt USB töltő feszültség jelző LCD-vel
Részletekért katt a képre!
(Amazon Affiliate link)

Egyébként hasonlóan kisebb töltőkből is vettem többet, ami nem sokkal nagyobb, viszont nem is csak egy eszköz töltésére alkalmas, így ezek is mind jóval praktikusabbak, mint az Apple gyári töltője – és ezeket is külön kellett megvenni. Amazonon most a 2 eszköz gyors töltésére alkalmas kompakt töltő majdnem ugyanannyiba kerül feszültség jelző LCD-vel, mint anélkül.

220V elosztó 4 USB aljzattal
Részletekért katt a képre!
(Amazon Affiliate link)

Van praktikusabb megoldás
Normál esetben, amikor nincs vészhelyzet és otthon vagyok, akkor viszont nem a kicsi, de csak kevés eszköz töltésére alkalmas töltőt használtam, hanem egy komolyabb töltőt. Több portos töltő HUB-ot, vagy menőbb néven Charging Stationt, amibe jóval több töltésre szoruló USB eszközt be lehet egyszerre dugni, hogy párhuzamosan töltse őket. Márpedig egyre több (lassan már szinte minden) eszközt USB-n kell tölteni. Így egy ilyen USB HUB egyre inkább elengedhetetlen, hogy párhuzamosan tudjuk őket tölteni. A legtöbb ilyen egy, vagy akár több gyorstöltésre alkalmas USB aljzatot is kínál, így a telefont, tabletet és más dolgokat, amik erre képesek, akár gyorsabban is fel tudja tölteni.
Van köztük olyan, ami csak tölteni képes az eszközeinket, más példányok, mint például amit linkeltem is, akár adatkapcsolatra is használhatók. Ha egy USB kábellel a számítógépünkre kötjük, akkor a töltésre bele dugott telefon, tablet, fényképezőgép, videókamera, vagy hangfelvevőről töltés közben akár a felvételeinket is le tudjuk tölteni bármilyen külön művelet nélkül. Aki pedig kártyaolvasót, vagy külső adattárolókat használ, annak elég ezeket is a töltésre használt elosztóba bedugnia és a számítógépbe csupán egy kábel csatlakozik.
Aki pedig nem akar egy plussz eszközt az asztalán, annak akár konnektorba, vagy hosszabbítóba építve is módja van megkapni a töltéshez szükséges USB aljzatokat – nem is igazán értem, hogy ez miért nem általános szabvány még és miért kell különlegességként eladni, hogy a 220-as konnektor mellett legyen USB töltési lehetsőég is.

Fotó: Lucy Nicholson/Reuters

Nem elegáns húzás, de megtérül
Ezzel az írással nem mentegetni akarom az Apple üzletpolitikáját. A kisebb dobozok kisebb ökológiai lábnyomával érvelnek is a lépésük mellett, ami amellett, hogy nyilván igaz is, inkább egy greenwashing érv a haszon maximalizálás elkendőzzésére. Elég egyértelmű, hogy leginkább spórolni akarnak vele. Méghozzá nem is keveset!
Ha a matek példa egyszerűsége kedvéért csak $1 volna is (ami egyáltalán nem kizárt) az Apple által külön amúgy $20-30 körül álrult töltő előállítási költsége, akkor is 1 millió dollárt spórolnak meg a kihagyásával egymillió készüléken. Az iPhone-ok meg inkább 50-100 milliós tételben fogynak évente. Ha emellett csak fele ennyi készülékhez tudnak 20-30 dolláros töltőket is eladni, az újabb tekintélyes nyereség növelés. Arról nem is beszélve, amit az ökológiai lábnyom csökkentés mellett a kisebb dobozban hatékonyabban szállított telefonok szállítási költségeinek csökkentésén is meg tudnak spórolni. Szóval ugyan nem elegáns húzás a pár ezer forintos töltőt kispórolni a fél millió forintos telefon dobozából, viszont a cégnek annál jövedelmezőbb.
De ha már rajtunk spórolnak, legalább annyira gondolkozzatok el, hogy ne tőlük és ne ugyanazt vegyétek meg, amit ők nem hajlandók ingyen adni, hanem keressétek meg a számotokra legjobban megfelelő, annál jóval praktikusabb megoldást – ami akár még olcsóbb is lehet annál, amit ők kínálnak!

Egyébként nem akarok tippeket adni és kétlem, hogy pont tőlem merítenének ötleteket, ha már a nagy WiFi kitoláson se nagyon változtattak évtizedek alatt, de egyáltalán nem lepne meg, ha a fényképezőgép gyártók is elindulnának az Apple után. A használathoz szükséges és épp csak elégséges méretű memóriakártyát is elhagyta már évekkel ezelőtt szinte (?) minden fényképezőgép gyártó a dobozokból. Az se lepne meg, ha az Apple után a többi telefongyártó, majd a fényképezőgép gyártók is elindulnának ebbe az irányba. Nagyon is elképzelhetőnek tartom, hogy előbb még csak USB kábelt nem adnak, mert az úgyis van mindenkinek, meg különben is ki használja? Aztán meg már akkumulátor töltőt se adnának a gépekhez, mert akinek van USB kábele, annak töltőre nincs si szüksége.
Mellesleg a Sony a7III a ma kapható fényképezőgépek egyik legnépszerűbb darabja és ehhez már 2018 óta nem adnak akkumulátor töltőt, csak az USB kábellel tudja tölteni a mezei felhasználó. Pedig ennek a gépnek az árából még mindig kijön akár két drága iPhone is.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!