A hírek készítői váltak a rablók célpontjává

LauraOda-Tribune-photographer-robbed-cameras-photoPeterDaSilvaNYtimes

Fotó: Peter DaSilva/New York Times

Egyre több fotóriportert és tévé stábot rabolnak ki. Egyes társaságok kénytelenek biztonsági őrt küldeni a munkába induló újságírókkal.

A New York Times cikke arról számol be, hogy az Észak-Kaliforniai városban egyre jobban elharapózik a bűnözés és a rablótámadásokról tudósító sajtó munkások egyre gyakrabban maguk is támadások áldozatává válnak. A cikk említ olyan fotóst, akitől már öt fényképezőgépet elloptak, de a tévé társaságok kamerái még vonzóbb zsákmányt jelentenek a bűnözőknek. Előfordult, hogy élő bejelentkezés közben vették el a kamerát az operatőrtől, vagy az alább beágyazott san diegoi videón például az felvétel közben tépi le a riporter nyakláncát az enyves kezű interjúalany.

A média dolgozók szakszervezetei arra bátorítják tagjaikat, hogy bátran utasítsanak vissza munkákat, ha túl veszélyesnek érzik. Maguk a munkáltatók is fontosabbnak tartják munkatársaik (és persze a cég tárgyi eszközeinek) épségét, mint a kockázat révén elkészíthető tudósításokat. Sok társaság igyekszik sötétedés után elkerülni a veszélyes városrészeket, míg más társaságoknál pedig biztonsági ember kíséri munkába a tudósítókat.
Az ügy érdekessége, hogy az ellopott fotó és videó felszerelések nem jelentek meg a környékbeli használt kereskedésekben és az Ebayen vagy más szokványos online értékesítési felületen. Többen úgy gondolják, hogy az ellopott eszközöket videóklipek, független filmek és pornó forgatásokon hasznosítják.

A mobil fotó műfajban szintén érintett Gárdi Balázs fotóriporter azzal a kiegészítéssel osztotta meg a hírt, hogy az iPhone-ok is népszerűek. A történet tanulsága pedig mindenképpen az, hogy érdemes vigyázni a fotó felszerelésünkre, akárhova megyünk is.

http://www.youtube.com/watch?v=A9DHvL_Igxo

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!