5D felhasználók bánhatják a Canon ünnepét

A Canon az 5D család 10. születésnapját ünnepliForrás: Canon

A Canon az 5D család 10. születésnapját ünnepli
Forrás: Canon

A Canon már egy hete ünnepli az 5D család tizedik születésnapját. Viszon az első generációt használók rövidesen váltani kényszerülnek, mert nem lesz a gépükhöz alkatrész utánpótlás.

Ok az ünneplésre
A Canon világszerte a több féle forradalmat is elindító 5D család tizedik születésnapját ünnepli. Magyarországon is több fotós oldal lehozta a gyártó ünnepi közleményét, amiben az 5D széria forradalmi történelmét veszik át.
Az első 5D a full-frame DSLR-t tette elérhetővé a felhasználók széles igen köre számára. A második 5D a DSLR videózást terjesztette el széles körben, míg a jelenleg kapható 5D mark III profi AF rendszerrel ruházta fel az addig leginkább amatőrnek mondható AF-el működő családot. A legújabb 5Ds és 5DsR gépek pedig a DSLR felbontás határát tolták minden eddig látott értéken túl – válaszcsapásként a szűnni nem akaró számháborúra.

Nincs tovább alkatrész utánpótlásForrás: Canon USA

Nincs tovább alkatrész utánpótlás
Forrás: Canon USA

Üröm az örömben
A Canon amerikai képviselete azonban még a nagy ünnepi bejelentés előtt közzétette, hogy a 2005. szeptemberében megjelent 5D első változatának 2015. szeptember végével megszűntetik az alkatrész és szerviz utánpótlását.
Ez azt jelenti, hogy a 2009. februárban ingyenes javításként meghirdetett tükör rögzítési beavatkozást sem fogják többé elvégezni és más fizetős javításokhoz sem lesz a szervizeknek alkatrésze ehhez a típushoz.

Kérdésemre a Canon Magyarország ezt válaszolta:

“Korábban volt egy jogszabály, ami a termék gyártásának vagy forgalmazásának megszűnésétől számított 8 éves alkatrészellátási kötelezettséget írt elő. Jelen pillanatban ilyen szabály nincsen, jogilag nincs kötelező alkatrészellátás.
Szavatossági időn belül köteles a forgalmazó biztosítani alkatrészt az egyes készülékekhez, ez fogyasztói ügylet esetén 2 év. Jelenleg minden alkatrész elérhető és rendelhető ezekhez a készülékekhez. Azt javasoljuk, hogy minden egyes esetben vegyék igénybe a vásárlók a Camera Kft. által biztosított díjmentes kivizsgálás szolgáltatást, mely során kiderül, hogy szükséges-e alkatrész a probléma orvoslásához, illetve hogy az adott alkatrész elérhető-e.”

5D mark I várható zár élettartamaForrás:  Shutter Life Expectancy DatabaseRészletekért katt a képre!

5D mark I várható zár élettartama
Forrás: Shutter Life Expectancy Database
Részletekért katt a képre!

Érdemes tehát elgondolkodni, hogy aki még az első generációs 5D-t használja, az még szeptember előtt átnézesse. Ha kell esetleg előre menekülve javíttatni lehet még ezt-azt a gépen. Ha már sok expo van benne, akkor talán érdemes zárat cserélni, hogy minél tovább bírja. Ez jelenleg bruttó 64 900 Ft-ba kerül, amíg a szerviztámogatás tart.
A Zár élettartam adatbázis szerint az első generációs 5D-k zárszerkezete jobbára 50-100 ezer expo között, átlag 157 ezres érték körül szokott meghibásodni. Viszont ez az érték sajnos nem túl sok gép adatai alapján jött ki, így nem tudni, hogy ez a statisztika mennyire megbízható. Az adatbázis szerint akárcsak 5D mk2-ből Magyarországon is, az első szériából is volt legalább egy pár gép, ami 500 ezer, sőt akár egymillió felett még működött. De azért nem árt elkezdeni spórolni egy újabb gépre és a régit lasan kiállítási darabbá minősíteni, ha már nem működik tovább.

Az 5D mark II tulajdonosok sem érezhetik magukat túl nagy biztonságban, hiszen a család következő nyugdíjba készülő tagja a második generációs model lesz. Jövőre a 2008. szeptember 17-én bemutatott mk2 modell is nyolcadik évébe lép, így lassan, de egyre biztosabban ezeket a gépeket  – és tulajdonosaikat – is utóléri majd a támogatás megszűnése, akárcsak korábban a 300D és a 10D, 20D, 30D, valamint az első generációs 1D és 1Ds-el történt.

Aki még használ 5D mark I-et, azé hogy áll műszakilag, mit kezd majd vele?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!