Ritkaság: 5D mk2 zár 1 millió expo felett

Részletekért katt a képre!
Fotó: Nánási Pál

A Playboy ismert fotósa, Nánási Pál átlépte 5D gépével az egymilliós exposzámot és a gép még mindig nem szorult zárcserére. Meglepő ez az érték, de nem lehetetlen – viszont nem is átlagos.

Egy olvasóm külde megdöbbenve, hogy Nánási Pál blogján megjelent, hogy egymillió feletti expo van a gépében, és még működik a masina. Nyilván a rekord értéknek köze van ahhoz is, hogy gazdája inkább műteremben használta, mint egy fotóriporter, aki állandóan magával hurcolja, és hol táskában, hol a fotós vállán éri rázkódás és egyéb munka közben elkerülhetetlen behatások.

Statisztikai adatokért katt a képre!

Megnéztem a korábbi zárszerkezet élettartama írásomban említett nemzetközi exposzám adatbázisban szereplő adatokat. Az 5D mk2 átlagolt zár élettartama 397 ezer expo, de a legtöbb meghibásodást 14-31 ezer expo között jegyezték be az adatbázisba. Sajnos a legtöbb számadat a még működő zárakról van, nem arról, hogy mennyinél mentek tönkre.
Persze bíztató, hogy többszázan vannak, akiknek 70-150 ezernél még működik a zára, méginkább, hogy 150-340 ezer között is sokuknak még működik. Viszont magukat az érték lépcsőket is eléggé torzítja, hogy szerepel a listában néhány elképzelhetetlenül magas 3-8 MILLIÓ közötti érték, illetve ezek az extrém nagy számok az átlag értéket is nagyban torzítják – nem is beszélve a vásárlói reményeket, amivel azok semmire nem mennek, akiknek már az extrém alacsonynak tekinthető 50-60 ezer exponál tönkremegy a zárja. Márpedig a gyártók álláspontja egyértelmű, a zár garanciája időhöz kötött, nem használathoz. Az exposzámok pedig csak tájékoztató adatok, amik semmit sem garantálnak.

Neked mennyi exponál kellett eddig zárat cseréltetned és milyen gépben?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!