Ritkaság: 5D mk2 zár 1 millió expo felett

Részletekért katt a képre!
Fotó: Nánási Pál

A Playboy ismert fotósa, Nánási Pál átlépte 5D gépével az egymilliós exposzámot és a gép még mindig nem szorult zárcserére. Meglepő ez az érték, de nem lehetetlen – viszont nem is átlagos.

Egy olvasóm külde megdöbbenve, hogy Nánási Pál blogján megjelent, hogy egymillió feletti expo van a gépében, és még működik a masina. Nyilván a rekord értéknek köze van ahhoz is, hogy gazdája inkább műteremben használta, mint egy fotóriporter, aki állandóan magával hurcolja, és hol táskában, hol a fotós vállán éri rázkódás és egyéb munka közben elkerülhetetlen behatások.

Statisztikai adatokért katt a képre!

Megnéztem a korábbi zárszerkezet élettartama írásomban említett nemzetközi exposzám adatbázisban szereplő adatokat. Az 5D mk2 átlagolt zár élettartama 397 ezer expo, de a legtöbb meghibásodást 14-31 ezer expo között jegyezték be az adatbázisba. Sajnos a legtöbb számadat a még működő zárakról van, nem arról, hogy mennyinél mentek tönkre.
Persze bíztató, hogy többszázan vannak, akiknek 70-150 ezernél még működik a zára, méginkább, hogy 150-340 ezer között is sokuknak még működik. Viszont magukat az érték lépcsőket is eléggé torzítja, hogy szerepel a listában néhány elképzelhetetlenül magas 3-8 MILLIÓ közötti érték, illetve ezek az extrém nagy számok az átlag értéket is nagyban torzítják – nem is beszélve a vásárlói reményeket, amivel azok semmire nem mennek, akiknek már az extrém alacsonynak tekinthető 50-60 ezer exponál tönkremegy a zárja. Márpedig a gyártók álláspontja egyértelmű, a zár garanciája időhöz kötött, nem használathoz. Az exposzámok pedig csak tájékoztató adatok, amik semmit sem garantálnak.

Neked mennyi exponál kellett eddig zárat cseréltetned és milyen gépben?