Leáldozott a 10D és 300D korszaka is

Egy idő után minden jónak vége szakad ahogy a régi mondás tartja. Az egykor kiválónak számító EOS 10D és 300D korszaka is leáldozni látszik. Zárcseréjük a jövőben alkatrész hiányában már nem megoldható.

Boltokban már jó ideje nem fordul elő a két régi modell egyike sem, de a használtpiacon még megjelennek néha-néha. Bizonyos célokra, vagy költségvetés mellett még meg is felelhetnek. Viszont karbantartásuk egyre problémásabbá válik. A gyártók általában 8 évig kötelesek alkatrészt biztosítani a termékeikhez. A 10D 2003. február 27-én jelent meg, és az akkori félprofi kategóriában lényegesen ritkább és exkluzívabb darabnak számított, mint mai félprofi utódjai.
Az alig fél évvel később, 2003. augusztus 20-án megjelent 300D megváltoztatta a digitális fotózást, letörte az árakat, és szinte bárki számára elérhetővé tette a DSLR-eket. Viszont mára mindkét gép kikerült a támogatott termékek közül. A márkaszerviz honlapján csak e két gép mellett szerepel, hogy zárcseréjük alkatrészhiány miatt nem lehetséges. Viszont a korábbi modellek közül az 1D első generációja, és a D30, D60 jelzésű vázak egyáltalán nem szerepelnek a listán, így ezek zárcseréje szintén problémás lehet, és a többi alkatrész beszerzésére sincs sokkal jobb esély.

Ha netán ilyen gép vásárlásán törnéd a fejed, számolj vele, hogy meghibásodás esetén már nem biztos, hogy javítható lesz.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!