Vége a Flickr-Getty együttműködésnek

Getty ImagesMindössze néhány ezer felhasználót érintett a Getty Images és a Flickr közötti korábbi együttműködés, ennek azonban most vége. A képügynökség ezentúl nem fog szemezgetni a fotómegosztó oldalra feltöltött képekből.

Teveztem, de már felesleges
Sok más dologhoz hasonlóan azt is régóta terveztem, hogy írok a Flickr és a Getty Images közötti együttműködésről, és arról, hogy a fotósok, akik erre vágynak, hogyan tudnak bekerülni a rendszerbe. A dolgok alakulása viszont ezt az írást is szükségtelenné tette. A népszerű fotómegosztó oldal és a piacvezető fotóügynökség együttműködése ugyanis végetért.

Végetért az együttműködés
Az együttműködés megszűnésének részleteiről további információ nem áll egyelőre rendelkezésre. Az ügynökség azt állítja, hogy nyitott a jövőbeni együttműködésre, de az eddiginek most vége. Az ügynökség bejelentése szerint ezentúl nem fognak a Flickr-re feltöltött képek közt válogatni, hogy újabb eladásra alkalmas fotókat és együttműködésbe vonható alkotókat találjanak.

Aki bent van, maradhat
Akik eddig szerződtek az ügynökséggel, azok továbbra is partnerek maradnak és ezentúl is eladhatják majd rajtuk keresztül a képeiket. A változás így őket nem igazán érinti, csak a galériák neve fog megváltozni, eltűnik belőle a Flickr megnevezés, ezentúl Moment néven futnak majd.

Keveset fizetnek a fotósoknak
A PetaPixel arról számol be, hogy a Getty 20-30%-ot fizet a képek eladása után a Flickr-en keresztül csatlakozott fotósoknak. A kommentelők között akad, aki kiábrándult a csekély bevételek miatt, míg akad olyan is, aki azzal büszkélkedik, hogy busás hasznot hozott neki az üzlet a Gettyvel.
Az viszont biztos, hogy a Getty által ajánlott százalék olyan mértékű, ami az 500px esetében nemrég komoly tiltakozást váltott ki és ők kénytelenek is voltak jelentősen növelni az ajánlott részesedést, hogy a felháborodás csillapodjon.

Sokan reménykednek
A hír sok helyen beindította a találgatásokat, hogy a Flickr vajon milyen új dologra készülhet. Többen remélik, hogy akárcsak az 500px ők is elindítják majd saját fotó értékesítési rendszerüket – kérdéses persze, hogy ez mennyire volna versenyképes a Getty új ingyenes modelljével szemben.

Hiú ábrándnak bizonyulhat
Különösen az után nem tűnik túl valószínűnek, hogy pont a fotó értékesítés irányába indulnának, hogy nem is olyan régen épp az amatőrök irányába nyitottak inkább és arról beszélt a Flickr-t működtető Yahoo vezetője, hogy szerinte már nincsenek profi fotósok.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!