Flickr botrány: Nincsenek már profi fotósok

Fotó: Magnus Joij
Magnus Joij

Fotó: Magnus Joij/Flickr

A Flickr megújulása kapcsán elhangzott egy elég szerencsétlen vezérigazgatói kijelentés, ami miatt már napok óta forrong a fotós társadalom: a képmegosztót működtető Yahoo vezetője szerint már nincsenek profi fotósok, ezért nincs szükség a Flick Pro szolgáltatásra.

Bár gondolom az amatőr fotósok annyira nem kérik ki maguknak ezt az őket nem annyira érintő kijelentést (persze gondolom, ez is leginkább vérmérséklet kérdése), minden esetre elég sokakat foglalkoztat mostanában ez a téma. Engem is több olvasó megkeresett vele, hogy mit gondolok róla.

Így szólt valójában Marissa Mayer Yahoo vezérigazgatói mondata:

“Ma már nincsen többé Flickr Pro szolgáltatás, mivel [ahány ember ma fotózik] már nincs igazán olyan, hogy profi fotós. Vannak persze különböző tudás szintek. Nem akartuk megtartani a Flickr Pro tagságot, mert azt akartuk, hogy mindenkinek profi minőségű fotó tárterülete és megosztási lehetősége legyen.”

Szerintem így azért mindjárt árnyaltabb egy kicsit a kérdés, de még boncolgatom egy kicsit. Az idézetről elsők közt író SLR Lounge még megemlítette, hogy az is elhangzott “különböző tudás szintek” vannak. Aztán emlegette még a PetaPixel és több más angol nyelvű lap után magyarul a Printscreen is közölt egy felháborodott publicisztikát, hogy mi az, hogy már nincsnek profik? Ezekből azonban valahogy kimaradt ez az apró részlet, és egyáltalán nem láttam, hogy az utolsó mondatot is említették volna bárhol – az alábbi videón viszont meghallgathatod a 46. perc környékén.

Persze ettől még szerencsétlenül sikerült a mondat. Sőt nekem nem szimpatikus Marissa Mayer előadói stílusa, ahogyan beszél, sőt maga a nagy bejelentés többi külsősége sem. (Lehet, hogy túl sok TED beszédet meg Apple termékbejelentést néztem, de azért magyar sajtótájékoztatókon is megfordultam jópár helyen, de ez most nem ide tartozik.)
Nem kellett volna ilyet mondania, és amit mondani akart vele, azt jobb lett volna, ha máshogy fogalmazta volna meg. Ebben a formában túlságosan félreérthető, ráadásul sokan még félre is akarják magyarázni. Jól látszik, hogy ez a baki csúnyán visszaütött a Yahoonak.

Ugyanakkor azt kénytelenk vagyunk belátni, hogy a fotós társadalomban egyre több és több az amatőr (aki nem a fotózásból él), így a profik aránya szükségszerűen egyre kisebb. Ha pedig még az is igaz, amit néhány oldal tényként közöl mostanában, hogy a profik többsége már régebben átvándolrolt más fotómegosztó szolgáltatásokra, akkor a Flickr tényleg nem nagyon tehet mást, mint egyformán kényeztet mindenkit a napokban felkínált hatalmas tárhellyel. Lényegében annyi változott, hogy korábban kevesebb fotó feltöltését engedték ingyen, a fizetős extra tárhelyet pedig Flickr Pro tagságnak hívták. Ez most megszűnt, helyette mindenki többet, 1 TB területet kap ingyen, és akinek még ez sem elég, az megduplázhatja a Biggr fantázianévre hallgató fizetős csomaggal.
Ezt a duplázást többen horror árúnak tartják évi 500 dollárért (kb 113 ezer forint), ami nem is teljesen alaptalan. De abból kiindulva, hogy az 1 TB-on majdnem 300 ezer darab 12 megapixeles kép, és több mint fél millió darab 6,5 megapixeles kép fér el, szerintem igazából az sem lenne olyan nagyon ellenséges lépés, ha egyáltalán nem lehetne kiterjeszteni az alap 1 TB ingyenes területet. Sőt lehet, hogy jobban is járnának, ha ezt mondanák.

Én egyébként mindig is úgy gondoltam, hogy a Flickr (és a legtöbb hasonló rendszer) egyrészt nem arra való, hogy gondolkodás nélkül minden képet feltöltsünk, hanem mindenről legfeljebb csak néhány kiválasztott kép felkerüljön. Másrészt viszont sezrintem messze nem azt nyújtja, mint amire a profi felhasználóknak szüksége van, de ez elég szubjektív és hosszú is, így erről inkább külön írok majd valamikor.

Te mit gondolsz ezek fényében a Yahoo vezér kijelentéséről?

Readers Comments (2)

 1. Valójában a “pro” státus a Flickeren az utóbbi időben egyáltalán nem profi fotósra utal, egyszerűen csak valaki, aki kifizette érte az összeget, vagy ajándékba kapta valakitől.

 2. Volt olyan flickr-es kontaktom, aki a változások miatt felháborodottan kilépett. Nekem most hiányoznak a képei, meg a kommentjei…
  De tömeges hatása nincs a manővernek.

  A régi pro acount-tal nem csak korlátlan tárhelyet vett az ember, hanem analitikát és reklámmentességet.
  Most mindenki kap 1 terát, és hozzá majd reklámokat (és itt a lényeg!). A stats oldallal nem tudom mi lesz, de talán ez érdekel a legjobban.
  Nyilván egy hosszútávon fenntartható, nyereséges modellt keresnek, és erre a lóra (“el-Google-osítás”) tettek.
  Az, hogy ki, mit reagál a “pro” szóhasználattal kapcsolatban, az fel van fújva egy érdektelen médiafelhajtásban. Én is máshogy fogalmaztam volna, mint Marissa Mayer, de ő egy kellemetlen, arrogáns, kőhideg üzletasszony, mi meg gyöngéd, empatikus fiúk vagyunk, és biztos, hogy megfontoltabban körülírtuk volna, mit is akarunk mondani… 🙂

Comments are closed.