Bombázás áldozata lett egy szíriai fotós

Ali Mustafa önarcképe

Ali Mustafa önarcképe

Újabb fotós ádozatot követelt a szíriai történések dokumentálása. Ali Mustafával egy szíriai légicsapás bombái végeztek Aleppoban.

Az AP beszámolója szerint a 29 éves Ali Mustafa más újságírókkal és tűzoltókkal együtt veszítette életét vasárnap. Szemtanúk beszámolója szerint egy bomba találat okozta kárt mérték fel, amikor újabb bomba csapódott ugyanoda, megölve hét embert.

A kanadai szabadúszó fotóriporter az EPA és SIPA ügynökségek számára fotózott és több nemzetközi lapban is megjelentek a képei. 2013. júliusában adott egy interjút, ebben mesélt róla, hogy miért ment Szíriába, miután éveken át a Közel-Kelet más területeiről tudósított:

“Fontosnak éreztem, hogy odamenjek és beszámoljak a háborúról. Lenyűgöz a háború, de nem a vérességével, hanem azzal, hogyan hat ránk emberi lényekre. Mit vesz el? Mit hagy hátra? Leginkább hogy mivé változtat minket? […] Nem hagyhattam figyelmen kívül ezt a tragédiát, ami ott zajlik. Csak úgy érthettem meg, hogy odamentem, hogy a saját szememmel lássam.”

Mustafa családja a közösségi médiából értesült a fotós haláláról. Állítólag azt sem sejtették, hogy Szíriában van. Mikor a fiú Facebook oldalát elárasztották a részvét nyilvánító üzenetek, akkor a nővére bizonyítékot kért a kommentelőktől. A baleset helyszínén készült képeken felismerte a testvérét, aki mint mondja “Csak azt akarta, hogy a világ értesüljön róla, hogy milyen szörnyűségek zajlanak ott.”

A Time cikkében megszólal a lap volt nemzetközi fotó szerkesztője, Patrick Witty is, aki három éve találkozott a fiatal fotóssal. Az akkori Év embere címlaphoz fotóztak tüntetőket a kairói Tahrir tér környékén. Mustafa is a fotóalanyok között volt és miután végeztek a fotózással, elmesélte nekik, hogy ő is fotózik. Fényképezőgépén megmutatta a képeit a tüntetésekről. Witty szerint

“a képei nyersek és energikusak voltak, nagyon erősek. Mondtam neki, hogy tartsuk a kapcsolatot és így is tettünk. Néha küldött nekem képeket a kairói tüntetésekről néhány kedves szóval. A képei egyre erősebbek és erősebbek lettek. Nem is tudtam, hogy Szíriában van, míg a haláláról nem értesültem. Tragikus. Fényes jövő állt előtte.”

via PetaPixel, TimeAP

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!