Mégis korrekt jutalékot fizet az 500px

500px-70Úgy tűnik, hogy hatással volt a korábbi komoly tiltakozás az 500px működtetőire. A napokban bejelentették, hogy az eredeti ajánlatukhoz képest jelentősen megemelik a fotósok jutalékát, a mindenki által korrektnek tartott szintre. A jó hírt viszont igen csak beárnyékolja, hogy ma bejelentették, hogy a Getty Images ingyen adja képeit.

Alig egy hónapja jelentették be, hogy az 500px ügynökségként kezd működni és az eddigieknél jóval szélesebb értékesítési lehetőségeket kínálnak a náluk regisztrált fotósoknak. Akkor mindössze 30%-os részesedést ajánlottak a fotósoknak, a saját képeik eladásából. Ez az oldal korábbi ajánlatánál is rosszabb volt, így a bejelentés tiltakozást váltott ki, ami hamar bejárta a fotós oldalakat is.
Közel egy hónapig hallgattak az illetékesek, de most egy új bejelentést tettek, amiben már fordítottak a részesi arányon és a fotósoknak jut majd a képek árának 70%-a. Az új bejelntést mindenki érthető megkönnyebbüléssel fogadta, hiszen ez volt az egyetlen módja, hogy az olal visszanyerje közösségének megingott bizalmát.

Az új kezdeményezés üzleti lehetőségeit viszont beárnyékolja a Getty Images mai bejelentése, hogy ezentúl képeik többségét ingyen lehet használni online. Az 500px nem a Getty által uralt microstock piaccal próbált volna versenyezni, de ha az ingyen kínált legális fotókkal hirtelen mindenhol a piacvezető képei kezdenek megjelenni, az igencsak megnehezíti majd az 500px új kezdeményezésének is a dolgát, hogy fizetni hajlandó ügyfeleket találjon magának. Reméljük, hogy sikerülni fog. Minden esetre most hirtelen jobbnak tűnik az 500px megítélése a fotósok körében, mint a Gettyé valaha volt a fotósok körében.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!