Népművészet lett a rendőr arctanalítás (frissítve)

Nár a bíróság is elfogadhatónak minősítette az egyre népszerűbbé váló rendőrarc eltakarási népművészetet (részletek alább). Az új PTK megszavazása óta egyre több magyar sajtó orgánum tiltakozik a maga módján az ellen, hogy a rendőröket továbbra is felismerhetetlenné kell tenni a képeken. A kezdetben fekete csíkkal, életlenítéssel vagy mozaik torzításal indult maszkolás mára igazi népművészeti mozgalommá vált, sőt már a bíróság is kimomdta, hogy alkalmazható megoldás. Sőt az Alkotmánybíróság már azt is kimondta, hogy a rendőrök arca megjelenhet a híradásokban. Jöjjön egy kis összefoglaló a humoros maszkolásokból!

Sokan úgy gondolják, hogy a rendőrség megítélésének is sokat árt, hogy emberi arcok helyett felismerhetetlen egyenruhás alakok szerepelnek csak a sajtóban. Így még az olyan barátságosnak szánt kampány akciók is furcsa mellékízt kapnak, mikor az iskolarendőrök lufit osztogatnak a tanévnyitón

Fotó: M. Schmidt János/Népszabadság

Fotó: M. Schmidt János/Népszabadság

Akad ugyan világszerte néhány hely (köztük az USA néhány állama is), ahol szintén csak a beleegyezésével lehet rendőrt fotózni, az új PTK megalkotói is úgy gondolják, hogy a rendőrnek fotózhatónak kellene lennie, mert a rendőr ugyan közszereplőnek nem számít, de közhatalmat gyakorol és ezért az arcát is közérdek volna megmutatni a képeken.
A március 15-én életbelépő új PTK azonban mégsem változtat az eddigi gyakorlaton. Pedig az új törvény életbelépésénél semmi nem szolgálna jobb lehetőséggel az előre lépésre. Mire a törvényt megszavazta az Országgyűlés, valahol eltűnt a kezdetben még a törvényjavaslat részét képező kitétel, ami változtatott volna ezen.

2014. szeptember 24-én az Alkotmánybíróság úgy határozott, hogy az intézkedő rendőr arca megjelenhet a hírekben, mert a közvélemény tájékoztatását fontosabbnak ítélték a rendőrök személyiségi jogainál, de a jogi helyzet továbbra sem egyértelmű. Érdemes elolvasni erről szóló külön írásomat.

Egy ideje viszont népművészeti kezdeményezés lett a rendőrarcok eltakarásának minél ötletesebbé tételéből.

Fotó és kockázás: Délmagyar

Fotó és kockázás: Délmagyar

Legelsők között még 2011-ben a Délmagyar közölt olyan képeket, ahol még a rendőrkutyák szemét is eltakarták egy fekete csíkkal. Gilicze Bálint pedig egy korábbi blogbejegyzésem alatt osztotta meg saját, szintén fantáziadús Rend-őr arc eltakarási módszerét.

Fotó: Gilicze Bálint

Fotó: Gilicze Bálint

Az Index 2012 szeptemberében a BME-n intézkedő TEK-es akcióról készült mémekből közölt válogatást.

Készítő: ismeretlen Forrás: Index mém gyűjtés

Készítő: ismeretlen
Forrás: Index mém gyűjtés

Az új PTK elfogadása után a 444 előbb szépségversenyt hirdetett a rendőrségi szóvivőnők között – minden résztvevő arcát eltakarva persze, majd a TEK sajtótájékoztatójáról és küzdősport versenyéről készült képeket közölte eltakart szemű rendőrökkel, komikus összhatást keltve ezzel.

Fotók: ORFK Összeállítás: 444

Fotók: ORFK
Összeállítás: 444

Fotó: Majrai János/MTI Maszkolás: 444

Fotó: Majrai János/MTI
Maszkolás: 444

Fotó: Marjai János/MTI Maszkolás: 444

Fotó: Marjai János/MTI
Maszkolás: 444

Bár arra számítottam, hogy ezek után a szokásos évi rendőrtiszt avatás is tömegével szüli majd a hasonló képeket, de a lapok többsége el se jött az eseményre. Kecskeméti Dávid barátom viszont ott volt és a jelenségről készült képével pályázott az @rc óriásplakát pályázaton, ahol díjat ugyan nem nyert, de az 56-osok terén rendezett kiállításon sokan láthatták kritikus plakátját.

Plakát: Kecskeméti DávidFotó: Schmitt M. János/Népszabadság

Plakát: Kecskeméti Dávid
Fotó: Schmitt M. János/Népszabadság

Az Index a közelmúltban tovább fokozta a kreatív maszkolást, mikor a készenléti rendőrök új egyenruhájáról készült képeken rajzolt fejekkel takarták el a rendőrök arcát. A megoldás miatt a hatóság szót is emelt, majd az ügyet perre vitte, mivel a kifogásolt képek a hivatalos felszólítás ellenére sem kerültek le az Indexről.

A Készenléti Rendőrség keresete 500 ezer forintos kártérítés követelt, mert az Index megoldása szerintük sérti a becsületet és az intézmény jó hírnevét.
Fővárosi Törvényszék a véleménnyilvánítás szabadságára tekintettel elfogadta az Index álláspontját, hogy ezzel a megoldással nem a szervezet lejáratása volt a cél, hanem annak a vélemányüknek adtak így hangot, hogy nem értenek egyet a rendőrök arctalanításának gyakorlatával. A véleménnyilvánítást pedig törvény védi, így elutasították a rendőrségi keresetet.
A Készenléti Rendőrség fellebbezett, így a bíróság másodfokon is kimondta, hogy alkalmazható ez a gúnyosarc eltakarás.

Fotó: ORFKMaszkolás: Index

Fotó: ORFK
Maszkolás: Index

Fotó: ORFKMaszkolás: Index

Fotó: ORFK
Maszkolás: Index

A 2013. október 31-ei Lánchíd demonstráció résztvevőit igazoltató rendőrök fejét pedig a Halloweenhez igazodóan tökdíszekkel takarták el.

Fotó: Huszti István/Index

Fotó: Huszti István/Index

Később az IndexVideó is hasonló módszert alkalmazott a városházát elfoglaló tüntetést feloszlató egyik rendőr arcának kitakarására.

Forrás: Index Video

Forrás: Index Video

A 444 is átvenni látszik, hogy már nem csak a rendőr eltakarás tényével viccelődnek, hanem annak formájába is visznek egy kis kreativitást.

Fotó: Police.huMaszkolás: 444

Fotó: Police.hu
Maszkolás: 444

Három évvel az elsőként említett kutya maszkolás után a 444 is elsütött egy hasonló viccet egy rendőrkutyáról szóló hír aproóján.

Fotó: Police.huMaszkolás: 444

Fotó: Police.hu
Maszkolás: 444

Legújabb poénjuk a fejek teljes leretusálása, bár eddig rendőrrel még nem láttam, hogy eljátszották volna, csak kukásokkal szórakoztak így az új PTK apropóján, amit a jelek szerint vagy nem értenek, vagy szándékosan magyaráznak félre.

Fotó: Mednányszky René/Menzkie/444

Fotó: Mednányszky René/Menzkie/444

A lapok egyre magabiztosabban alkalmazzák a karikatúra eszközét a rendőrök arcának eltakarására. Dr. Balogh János ezredest, az Indexet perbe fogó Készenléti Rendőrség parancsnokát egy karikatúra egyenesen lóvá tette.

Fotó: Kormány.hu Retus: ismeretlen

Fotó: Kormány.hu
Retus: ismeretlen

De a közterületen intézkedő rendőröket és közterület fenntartókat sem kímélik.

Fotó: Bõdey János/Index

Fotó: Bõdey János/Index

Te mit gondolsz a kreatív rendőr maszkolásokról és a rendőrök fotózhatóságának kérdéséről?

Kiegészítés: A rendőrökre is ugyanaz a személyiségi jogi törvény vonatkozik, mint másokra, így akár rendőr is adhatna engedélyt az arcképe megjelenítésére. A sajtótájékoztatókon és kifejezetten sajtó számára szervezett eseményeken ezt meg is teszik, így a fenti képek jó részén sem kellene az arcukat eltakarni, de a sajtó tiltakozását így jobban szolgálják a képek. Hogy a társadalmi vitát mennyire jól szolgálják, az már vitathatóbb. Minden esetre az ítéletről az Origo és a Főszerkesztők Fóruma is beszámolt és valószínűleg mégérdekesebb lesz a bírósági ítélet utóélete. Kíváncsian várjuk.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!