Fogadalmak nélkül is sok újdonságot hoz az új év

Fotó: katerha/Flickr

Első fogadalom: Ne tégy fogadalmakat!
Fotó: katerha/Flickr

Nem vagyok az újévi fogadalmak híve, pedig népszerű divat mindenfélére igéreteket tenni az évszám változásával. Valami értelme azért mégis van ennek mindenki életében.

Nem kell újévi fogadalom
Eredetileg azt akartam írni, hogy semmi értelme nincs a fogadalmaknak, de azért ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Az elhatározások fontosak, a követésük méginkább, de nem kell ezeket az új évhez vagy más  kiemelt dátumhoz, eseményhez, vagy egyéb külső tényezőhöz kötni. A lényeg, hogy ha valamit elhatározd, akkor azt csináld következetesen és tartósan.

Miért van értelme mégis a fogadalmaknak?
Ami miatt az újévi fogadalmaknak mégis van valami értelme, hogy ha nyilvánosan elkötelezed valami mellett magad, az belső motivációt is jelent. Ha elmondod másoknak, kiírod a Facebookra, vagy éppen ide a poszt alá kommentbe, hogy mi az aktuális újévi fogadalmad, akkor az tudat alatt befolyásol téged. Tettél egy nyilvános vállalást, ezáltal jobban motivál, hogy be is tartsd. Aztán, hogy a motiváció, vagy a kényelem erősebb, az már csak rajtad múlik.

Az én fogadalmaim
Én nem szoktam újévi fogadalmakat tenni. A nagy elhatározásokat sem szoktam az új évhez kötni, de azért a most következő évre elég sok új tervem van, amik miatt sok mindent fogok máshogyan csinálni, mint eddig. Ezek egy jó részével itt a blogon is fogtok majd találkozni. Viszont ezekről listát annak ellenére sem mellékelek, hogy korrábban azt írtam, hasznos lehet.

Jól jön egy kis segítség a ráhangolódáshoz
Írtam róla külön bejegyzésben, hogy a YearCompass füzet segít áttekinteni az óévet és eltervezni, felészülni az új évre. Ha még nem próbáltad, akkor itt az ideje kipróbálni. Ha már próbáltad, akkor érdemes újra megtenni. Ha rendszeresen használod, akkor tudod miért ajánlom én is. Ha pedig próbáltad, de neked nem jött be, akkor érdemes valami más megközelítést keresned, de akkor se hidd, hogy nem segíthet valamilyen felkészülés az újévre, hogy jobban sikerülhessenek a terveid!

Kiegészítés: Csak lazán kapcsolódik a bejegyzés témájához, de azért ide vág az És megint dübe jövünk örökzöld jelenete: “Nem megfogadtad, hogy többé nem fogadsz?”