Fogadalmak nélkül is sok újdonságot hoz az új év

Fotó: katerha/Flickr

Első fogadalom: Ne tégy fogadalmakat!
Fotó: katerha/Flickr

Nem vagyok az újévi fogadalmak híve, pedig népszerű divat mindenfélére igéreteket tenni az évszám változásával. Valami értelme azért mégis van ennek mindenki életében.

Nem kell újévi fogadalom
Eredetileg azt akartam írni, hogy semmi értelme nincs a fogadalmaknak, de azért ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Az elhatározások fontosak, a követésük méginkább, de nem kell ezeket az új évhez vagy más  kiemelt dátumhoz, eseményhez, vagy egyéb külső tényezőhöz kötni. A lényeg, hogy ha valamit elhatároztok, akkor azt csináljátok következetesen és tartósan.

Miért van értelme mégis a fogadalmaknak?
Ami miatt az újévi fogadalmaknak mégis van valami értelme, hogy ha nyilvánosan elkötelezitek valami mellett magatokat, az belső motivációt is jelent. Ha elmondjáto másoknak, kiírjátok a Facebookra, vagy éppen ide a poszt alá kommentbe, hogy mi az aktuális újévi fogadalmatok, akkor az tudat alatt befolyásol titeket. Tettetek egy nyilvános vállalást, ezáltal jobban motivál, hogy be is tartsátok. Aztán, hogy a motiváció, vagy a kényelem erősebb, az már csak rajtatok múlik.

Az én fogadalmaim
Én nem szoktam újévi fogadalmakat tenni. A nagy elhatározásokat sem szoktam az új évhez kötni, de azért a most következő évre elég sok új tervem van, amik miatt sok mindent fogok máshogyan csinálni, mint eddig. Ezek egy jó részével itt a blogon is fogtok majd találkozni. Viszont ezekről listát annak ellenére sem mellékelek, hogy korrábban azt írtam, hasznos lehet.

Jól jön egy kis segítség a ráhangolódáshoz
Írtam róla külön bejegyzésben, hogy a YearCompass füzet segít áttekinteni az óévet és eltervezni, felészülni az új évre. Ha még nem próbáltátok, akkor itt az ideje kipróbálni. Ha már próbáltátok, akkor érdemes újra megtenni. Ha rendszeresen használjátok, akkor tudjátok miért ajánlom én is. Ha pedig próbáltátok, de nektek nem jött be, akkor érdemes valami más megközelítést keresnetek helyette, de akkor se higgyétek, hogy nem segíthet valamilyen felkészülés az újévre, hogy jobban sikerülhessenek a terveitek!

Kiegészítés: Csak lazán kapcsolódik a bejegyzés témájához, de azért ide vág az És megint dübe jövünk örökzöld jelenete: “Nem megfogadtad, hogy többé nem fogadsz?”

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!