Kürtőskalács Angliában

kurtos_kalacs

Kürtőskalács témájú írások a blogon
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Mindig meglepő különlegesség egy viszonylag eldugott angliai kisvárosban magyar ételkülönlegességet találni, ahogy az eladót is meglepte, hogy magyarul köszöntem neki, de nem csak a Kalácsoda kft neve magyar hangzású Blackpoolban, az ott dolgozók is egytől egyig magyarok. Próbálják megédesíteni az angol hétköznapokat. Nincs könnyű dolguk, hiszen a hagyomány tisztelő angolok nem szívesen próbálkoznak új és ismeretlen dolgokkal.

Kürtőskalács Blackpoolban
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Mikor legutóbb Prágában dolgoztam, az Amerikai Nagykövetség munkatársai leptek meg hasonlóan, mikor kiderült, hogy én magyar vagyok, ők pedig tudnak pár szót magyarul. A nagy hivatali munka hevében nekiálltak versengve bizonygatni magyar nyelvismeretüket, hogy melyikük ismer több magyar szót. Én meg ahogy az ilyenkor lenni szokott velem amagyarul (is) beszélő külföldi ismerőseimmel: fogalmam se volt, hogy milyen nyelven válaszoljak nekik, mennyit értenek vajon meg.
Amúgy egyre több  Magyarországon élő – dolgozó külföldi lep meg vele, hogy milyen jól képesek elsajátítani ezt a cseppet sem egyszerű nyelvet, miközben sok magyar még egy viszonylag egyszerű idegen nyelvet se képes megtanulni, gyakran akkor sem, ha évekig tanítják nekik az iskolában…