Már halálhírét keltik Michael Schumachernek

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Remélhetőleg a mondás szellemében soká él, akinek ideje korán halálhírét keltik. Minden esetre egyre több helyen jelenik meg Michael Schumacher halálhíre a neten. A nekrológját pedig már biztos, hogy a legtöbb szerkesztőség előkészítette – ha aktív versenyző korában még nem tették volna meg esetleg.

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Pár napja Michael Schumacher súlyos síbalesetet szenvedett és azóta is válságos állapotban fekszik a kórházban. Újabb fejleményről nem nagyon vannak hírek, az embereket viszont tömegesen érdekli, hogy sikerül-e túlélnie. Érthető, hogy napról-napra közölni kell, hogy van-e változás az állapotában. Ez a hír azonban csak egy mondat, ennyit meg nem lehet egy újságba írni.
Ráadául mindig akadhat olyan, aki még nem tudja, hogy mi történt, így mindig beleszerkesztik az előzményeket és persze az életútját is, hátha van aki nem csak a karácsony előtt elhunyt Paul Walkerről nem tudta, hogy kicsoda, de esetleg Schumacher pályafutásával se volna képben. Ez persze sokakban azt az érzést keltheti, mintha már most a nekrológját olvasná, csak a halál időpontja hiányzik a szövegből. Sajnos ez nem is véletlen.

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Előkészített nekrológok
A sajtó egyik legfontosabb szempontja az aktualitás. Ezért aztán sok szerkesztőségben előre felkészülnek a várható eseményekre. Ilyen például a híres emberek halála is. Sok meghatározó ember nekrológját elő szokták készíteni, hogy ha ne adj Isten bekövetkezik a tragédia, akkor csak a friss részleteket kelljen pótolni és gyorsan kiküldeni, ahelyett, hogy akkor kezdenék el összegyűjteni az életrajzát.

Ugyanakkor pont ez a fajta előre dolgozás szokott olyan szomorú hibákhoz vezetni, hogy még életében megjelenik valakiről, hogy meghalt és ennek hatására még a tőzsdei árfolyamok is hirtelen zuhanni kezdenek, ami aztán még olykor a szándékos spekuláció vádját is felveti, mert a perceken belül érkező helyesbítés megjelenéséig is milliók vándorolhatnak a tőzsdén. Mindezek viszont még sehol nincsenek a szándékos és rosszhiszemű megoldásokhoz képest.

A Schumacher spekuláció
A sajtó talán óvatosabb most a pilóta halálhírével, de vannak fucsa jelenségek. Az Ebayen pl felmentek a Schumacher emléktárgyak árai és az se lenne meglepő, ha felmenne a Schumacher fotók ára a stock és egyéb fotó ügynökségeknél, de a fotó piacra ez a viselkedés talán nem annyira jellemző.

Like gyűjtés Schumi halálhírével a Facebookon

Like gyűjtés Schumi halálhírével a Facebookon

A legdurvább talán a “Facebookos megélhetési együttérző oldalak” viselkedése, akik haszonszerzésre spekulálva indítanak rendszeresen lájk gyűjtő oldalakat és kampányokat, legyen szó olimpiai sikerekről, vagy most éppen gyászról.

Mint a vidget.hu is megírta, már tucatjával működnek rajongók és spekulánsok által életre hívott RIP Michael Schumacher oldalak, amik között több tízezres támogatottságú is van, pedig Schumi még életben van és küzd.

Idő közben előkerült egy újabb ellenszenves próbálkozás. Valaki átverős blogbejegyzést népszerűsít a Facebookon, amivel nem titkoltan az a kifejezett szándéka valakinek, hogy látogatókat és lájkokat szerezzen.

Újabb undorító lájk gyűjtő visszaélés

Újabb undorító lájk gyűjtő visszaélés

Mivel sokan csak a címet és az első pár mondatot olvassák el, sokan bedőlnek és kétségbeesésükben megosztják, hogy meghalt Schumi.

Pedig aki tovább olvas, magából a cikkből is megtudhatja, hogy erről szó sincs. Nem túl etikus megoldás, hogy a cikk első része félrevezető és a valósággal ellentétes dolgokat állít és csak a legvégén derül ki az igazság, de sajnos sok helyen élnek ilyen megoldással – sajnos még a komolyabb lapoknál is egyre gyakoribb az ilyen. És ha ez még nem lenne elég pofátlanság, a cikk végére még beírták, hogy lájkold is, hogyha szeretnéd támogatni a pilóta gyógyulását.
Teljesen átlátszó, sok kommentelő panaszkodik is miatta a bejegyzés alatt, de így is több ezren lájkolták és bármilyen kritika nélkül megosztották a cikket, hozzám is így jutott el. Természetesen én nem linkelem az oldalt, nehogy így még több embert átverjenek. A legtöbb, amit tenni lehet ezek ellen, hogy nem osztod meg, ha már megtetted, akkor törlöd a lájkot/megosztást és ezt másoknak is javasolod. Meg lehet próbálni spamnek, zavarónak jelezni a közösségi oldalak üzemeltetőinél, talán ha sokan teszik, akkor lépnek ellene valamit. Sajnos félő hogy szabályzatba vagy törvénybe nem ütközik a jó ízlésen kívül. Talán még annyit lehet tenni, hogy ezt a bejegyzésem segítesz eljuttatni minél több emberhez, de ilyet emlegetni majdnem ugyan olyan visszatetsző ebben a helyzetben, mint az eredeti probléma.

Reméljük, hogy mindezek csak erősíteni fogják a kitartását és hamarosan rendbejön. A legfrissebb hírek szerint még nem múlt el az életveszély, de már javult az állapota.

Frissítés: 2014. január 30-án elkezdték felébreszteni Schumachert

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!