Te mi alapján ítélnél halálra egy pulykát?

Fotó: Garry Cameron/Reuters

Fotó: Garry Cameron/Reuters

Ma van Amerikában a hálaadás és él arrafelé egy hagyomány, amit legalábbis innen Európából nézve elég nehéz komolyan venni. Az USA elnöke minden évben kegyelemben részesít egy pulykát, aki így megmenekül.
A nap híre, hogy ezúttal a döntést Obama a közösségi médiára bízta. De te mi alapján döntenéd el melyik pulyka menküljön meg? Obama egyébként mindkét állatot megkímélte (és egy harmadikat evett meg).

Remélem, hogy azért Amerikában sem veszi ezt a kegyelmet mindenki olyan komolyan, mint amilyen komolyan az ország első embere minden évben előadja. A Nemzeti Pulykaszövetség felajánl két pulykát a Fehér Háznak, akik közül az egyikük (néha mindkettő) elnöki kegyelemben részesül és megmenekül, talán békességben érheti utól a természetes halál.

Garry Cameron/Reuters

Fotó: Garry Cameron/Reuters

A pulyka kegyelem hagyomány
A vegákat nyilván nem nyugtatja meg, hogy a sok millió lemészárolt pulyka közül egyet (vagy kettőt) teátrálisan megkímélnek – főleg, ha közben azért az elnök továbbra is pulykát eszik. Sőt a tényeken igazából az sem változtat semmit, hogy most ezt a felesleges színjátékot tovább fokozták és a döntést a közösségre bízták. Történelmi a dolog, mivel eddig mindig maga az elnök (vagy egy tanácsadója?) döntött. Mondhatnánk, hogy erősödött a demokrácia, hiszen most a nép kezébe került a döntés.
Nem néztem utána a választás módszertanának, annyira azért nem is érdekel. Pedig az angolszász hagyományokat (lásd a brit miniszterelnöki macska, vagy az amerikai elnöki kutya) ismerve az sem lepne meg, ha kiderülne, hogy eddig valami tudományos módszerrel, különleges szertartás során választották volna ki a megmenekülő pulykát. De azért valószínűbb, hogy hasraütésre ment, mert hát mégsincs olyan nagy tétje a dolognak. Valljuk be, hogy nem en egy komoly dologban dönthetett most a nép. Persze minden egyes élet számít, de mivel minden évben meghal a sok millió pulyka mellett a Fehér Házban is (legalább) egy, ez a jelképes kegyelem sem oszt vagy szoroz igazán.
Tudom, hogy a cím drámai túlzás, mivel nem az állat halálára kellett szavazni, csak arra, hogy a hivatalos Nemzeti Pulyka címet melyik viselje. Obama ugyanis mindkét állatnak kegyelmet adott. Ezzel pedig a szavazás is veszít minimális jelkép érékéből – de legalább nem SMS-ben kellett szavazni, hogy pénzbe is kerüljön.

Mi alapján döntesz?
De most őszintén. Ha nem hasraütésre, akkor mégis mi alapján döntesz két pulyka között, hogy melyik meneküljön meg legyen a nemzeti pulyka? A világ legnagyobb politikai, katonai, talán gazdasági hatalmát gyakorló országának egy ilyen fontos döntését mi alapján hozod meg?
Obama közismerten geek elnök, aki mindkét választását jó részt a közösségi médiában és az által nyerte meg. Most első elnökként, mint azt a Social Daily és sok más lap is megírta, a pulyka kiválasztását is a közösségi médiára bízta. Már szinte olyan érzése lehetne az embernek, hogy ezzel is erősödik az amerikai demokrácia, hiszen egy újabb döntésbe vonták be a szavazókat. Még akkor is, ha az a döntés nem is olyan fontos. Történelminek mondható a közösségi média használatával kapcsolatban, de szerintem majd az lesz történelmi hálaadás, amikor vegetáriánus lesz az USA elnöke (és családja), így egyáltalán nem is esznek pulykát.

Sebaj, volt nagy felhajtás a netes szavazás körül, ott a fenti kisfilm az Instagramon, volt aloldala a pulykának a Fehér Ház weboldalán, hogy segítetsék a választást. Felsoroltak egy csomó “személyes” adatot a jószágokról. Tudjuk, milyen súlyúak (vagy inkább tömegűek), a magasságukat, a nevüket (mert ugye a hálaadási vacsorának tenyésztett pulykák millióit mind elnevezik ám!), pontos születési dátumukat, milyen a járásuk, milyen a hangjuk (ezt a Fehér Ház oldalán meg is hallgathatod) és mivel táplálják őket. Roppant fontos tényezőként pedig, hogy a túlélő Popcorn Beyonce rajongó, míg a másik túlélő, Caramel nevű jószág inkább Lady Gagát hallgat. Azért az messzire vezetne, hogy ezt mi alapján és miért tüntették fel és mennyire befolyásolhatta a szavazatokat, foglalkozzanak vele a zenei oldalak.

Felső fotó: Garry Cameron/Reuters és Alsó fotó: Larry Downing/Reuters

Felső fotó: Garry Cameron/Reuters
Alsó fotó: Larry Downing/Reuters

Fotós vonatkozás
Hogy azért a fotózást is érintsem egy kicsit ebben a posztban, érdekes háttér infó, hogy ezt a “jelentős” eseményt a Reuters (és valószínűleg az összes többi hírügynökségek is) két fotóriporterrel dolgozta fel, hogy a hagyományos ünnepi aktus biztosan és több szögből is meglegyen….igen, a két képet nem ugyanaz a fotós készítette…
Mint egyébként a sajtóval megosztották, az elnöki család ünnepi menüje a következő, és remélem, hogy a teljesség kedvéért legalább Pete Souza hivatalos fotós publikál majd róla néhány képet akár saját Instagramján, akár a hivatalos Fehér Házi Instagramra. Sőt a receptet is megoszthatnák az amerikai néppel, ha már a menüt publikálták….bár, hogy ez milyen érzés lehet azoknak, akik a pulykáknak szurkolnak…

“the First Family’s Thanksgiving menu will include:

Dinner:
Turkey, Honey-Baked Ham, Cornbread Stuffing, Oyster Stuffing, Greens, Macaroni and Cheese, Sweet Potatoes, Mashed Potatoes, Green Bean Casserole, Dinner Rolls

Dessert:
Huckleberry Pie, Pecan Pie, Chocolate Cream Pie, Sweet Potato Pie, Peach Pie, Apple Pie, Pumpkin Pie, Banana Cream Pie, Coconut Cream Pie”

Kiegészítés: A publikálás után még módosítottam ezt-azt, mikor a Wikipédián a korábbi pulykák neveit kerestem. Obama tavaly és idén is kegyelmet adott a második pulykának is….de azért pulykát ettek vacsorára, szóval a totális vegetáriánus pulyka kegyelemre még várnia kell Amerikának.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!