O’blama: a súgógép elnök beégése

Obama keresi szövege lényegét a súgógépen

Obama keresi szövege lényegét a súgógépen
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Márciusi bakija utána Hócipő parodikus ÍRásában nevezték az USA jelenlegi elnökét O’blamának. Mint az egy ideje jó hecc téma a nemzetközi sajtónak, és ezt maga is öniróniáva kezeli. Az egyébként vitathatatlanul súgógép-függő Obamát érdekes balesetek szokták érni. Már beiktatásakor is elrontotta előmondott esküje szövegét, és idén Szent Patrik napon felcserélték ő és vendége szövegét, nemrég pedig összetört súgógépe, és ezért zavarodott bele beszédébe.

obama_sugogep_feherhaz_3648436852_d1a88eb626_o-official_whitehouse_photo_by_pete_souza

Obama súgógépe
Fotó: Pete Souza/Fehér Ház

A hatásos beszédek fontosak a politikában, és az USA első embere nem beszélhet össze-vissza, így érthető, hogy Obama ragaszkodik a súgógéphez, bár a geek (értsd: technikai megszállott) elnök kötődése talán kicsit eltúlzott lehet. Huzamosabb ideig nézve kicsit komikusan hat, ahogyan szónoklat közben jobbra-balra tekintve a közönségre, szabályosan ütemezve útba-útba ejti pillantása a jobb és bal oldalán elhelyezett súgógépeket. De engem ez nem zavar, én például utálok közönség előtt beszélni, nem  is csinálom valami jól, igaz – nem csak ezért – nem is török politikusi babérokra. Akik pedig a súgógép elnök bakijai kapcsán azt a következtetést vonnák le, hogy így kevésbé saját gondolatokat ad elő, gondolkozzanak el rajta, hogy vajon miért alkalmaz minden politikus beszédírót? Akinek pedig volt már szerencséje kampány körúton szónokoló politikust hallgatnia, sejtheti, hogy milyen egy modulárisan megírt beszéd, aminek alapjai minden helyszínen azonosak, csak egyes részek változnak a hely szellemében.

Ha már így belefolytam a politikába, említsük meg, hogy a politizálás módszerei és alapelvei nem sokban különböznek a világban. A tananyag egy jó része meg hivatkozik, vagy  szó szerint idézi Hitler Mein kampfját, hiszen morális megítélésétől függetlenül  ő volt a világ egyik leghatásosabb szónoka. Viszont azt is érdemes megnézni, hogy kidolgozottságban, látványban, előadásmódban milyenek a nyugati politikusok, és hogyan lépnek nyilvánosság elé kis hazánkban. Van még mit tanulni, és van amit érdemes is lenne, ha már ennyi pénz folyik ebbe a gépezetbe.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!