Angol macska a magyar politika kereszttüzében

Fotó: Burger Barna/Miniszterelnökség

Fotó: Burger Barna/Miniszterelnökség

A miniszterelnök londoni látogatása során készült macskafotó mögött sokkal több van, mint egyszerű cukiság.

A 444 és a hivatalos fotós is téved
Tegnap délután a 444 megírta, hogy Orbán Viktor macska fotóval kampányol a Facebookon, majd nem sokkal később a miniszterelnöki stáb tájékoztatta őket, hogy a megjelentekkel ellentétben ez a macska nem David Cameron angol miniszterelnök cicája, hanem a pénzügyminiszteré.
A félreértésben a miniszterelnök fotósa, Burger Barna is osztozott, mivel az Instagramon ő is úgy tette közzé, hogy ez Cameron macskája.

Fotó: brit kormány

Fotó: brit kormány

Melyik macska kié?
Az angol Wikipedia szerint a Kabinet Hivatalának Főegerésze címet eredetileg Larry töltötte be, ő Cameron miniszterelnök macskája. A pletykák sajtóban megjelent cikkek szerint viszont a lusta jószág nem látta el megfelelően a hivatali kötelességét, vagyis nem fogta meg az egereket.
Ezért Larry Downing Street 10 alatti hivatalba lépése, 2011. február 15. után alig egy évvel mellé került a szomszédban lakó pénzügyminiszter családjának macskája, a Burger Barna képein is szereplő Freya is.

Sokan azt hitték, hogy az új macska leváltja hivatalában a másikat, de a miniszterelnök állítólag úgy rendelkezett, hogy a két háziállat ezentúl együtt tölti majd be a fontos hivatali tisztséget. A Downing Street 10 honlapján viszont csak Larryt említik a Kabinet Hivatalának Főegerészeként.
Bár gazdáik szerint a két macska jól kijön egymással, de a Political Pictures brit fotóügynökség fotósa Steve Back megörökítette, ahogy verekednek és a Daily Mirror, a Daily Mail, a Guardian és más lapok is lehozták a két macska verekedését.

Szerintem
Őszintén szólva nem is tudom eldönteni, hogy mi kétségbeejtőbb. Hogy a briteknél már az 1920-as évek idején is kormányzati rangja, titulusa és saját hivatala volt egy macskának, hogy a brit sajtó komolyan arról cikkezik, hogy egeret fog-e, vagy épp verekszik a mintegy százezer kormányzati macska két legmagasabb beosztású egyede.
Mindez nem vicc. Az angolok tényleg elég komolyan dokumentálják a miniszterelnöki macskák történetét is, és komolyan létezik a Chief Mouser of the Cabinet Office beosztás, amit a mindenkori kormányfői házi kedvenc tölt be – olykor többen is megosztva.

Viszont arra kíváncsi volnék, hogy a Miniszterelnökség és a 444 aktuális cicaharcát vajon hogyan mutatná be a magyar politika értelmezésére szakosodot Hungarian PolitiCats Tumblr oldal.

Kiegészítés: Mintegy másfél évvel a bejegyzésem után a Vas Népe Online, az Index Ma is tanultam valamit blogja  és a Lótusz Cafeblog is írt róla, de azóta már a Heti Hetesben is emlegették.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!