Junior Príma díjban részesült Mohai Balázs

Fotó: Beliczay László/MTI

Mohai Balázs a lovasszobrocskával
Fotó: Beliczay László/MTI

Mohai Balázs személyében újabb kedves ismerősöm nyerte el a Junior Prima Sajtódíjat és ezzel idén is egy az MTI-nél dolgozó fotóriportert díjaztak. A díj fennálása óta még egyetlen más szerkesztőség fotósa sem nyerte el a lószobrot formáló díjat.

Az idén ötödik éve létező díjat az egyaránt POYI és Magyar Sajtófotó Pályázaton is jutalmazott Kovács Anikó és Kollányi Péter után most a 2012-es évi Magyar Sajtófotó Pályázaton harminc év alatti legjobb fotóriporternek választott Mohai Balázsra esett a Junior Prima zsűri választása. Mindhárom eddig díjazott fotós az MTI külsős fotóriportere volt. A díj honlapja alapján, két másik évben – például tavaly – pedig nem díjaztak fotóst a Junior Prímán. Ezúton is gratulálok minden díjazottnak!

A hivatalos ingyen MTI hír:

Fotó: Beliczay László/MTI

Az idei díjazottak
Csepelyi Adrienn, a Geomédia Kiadó és a Kötényblog munkatársa, Rényi Pál Dániel, a Magyar Narancs újságírója, Mohai Balázs, az MTVA/MTI fotóriportere, Plankó Gergely, a 444.hu munkatársa és Fabók Bálint, az Origo újságírója (b-j) a sajtó kategóriában elnyert Junior Prima-díjjal Budapesten, a Művészetek Palotájában rendezett ünnepségen,  2013. november 27-én.
Fotó: Beliczay László/MTI

“Elismerésben részesült Mohai Balázs, az MTVA/MTI fotóriportere, Rényi Pál Dániel, a Magyar Narancs újságírója, Plankó Gergely, a 444.hu munkatársa, Fabók Bálint, az Origo újságírója, valamint Csepelyi Adrienn, a Geomédia Kiadó és a Kötényblog munkatársa.

  • Mohai Balázs a Kaposvári Egyetem fotóriporter és képszerkesztő szakán tanult fotográfiát, de Erasmus-ösztöndíja révén Norvégiában is szerzett tapasztalatot. Szakmai gyakorlatát a Magyar Nemzeti Múzeum történeti fényképtárában, majd az MTI fotószerkesztőségében végezte, 2008 óta pedig itt is dolgozik külsős munkatársként. A Magyar Sajtófotó pályázatokon rendszeresen díjazzák munkáit, 2012-ben egy másik díj mellett ő nyerte el a harminc év alatti legjobb fotóriporternek járó elismerést.
  • Rényi Pál Dániel a Magyar Narancsnál kezdte pályáját, jelenleg is ott dolgozik. Az indoklás szerint első komolyabb munkája a Margit hídi felújítás izgalmas háttértörténetének feldolgozása volt. Számos cikket írt az internet aktuális irányzatairól, futballról, és tömegrendezvények rosszul megoldott logisztikájáról, fő érdeklődési területe a politika és a gazdaság találkozásánál terebélyesedő szürke zóna. Feltalálja magát klasszikus riporterként és kitűnő színvonalon műveli a politikai portréírást.
  • Plankó Gergely az indoklás szerint tehetséges és határozott újságíró, aki magabiztosan teszi fel kérdéseit a politikusoknak. Tamás Bence Gáspárral közösen készített parlamenti műsora, a Riszpekt Ház egyszerre szórakoztató és informatív. Tudósított Egyiptomból és Szíriából is, tud politikusportrét és recenziót készíteni, a magas politikáról és a mélyszegénységről tudósítani, cikket írni és filmet forgatni.
  • Fabók Bálint diplomamunkáját a Corvinus Egyetemen írta, de a díjat odaítélő zsűri szerint már ebből kiderült, hogy nem egy átlagos közgazdász: a nemzetközi kapcsolatok szakon leadott munka címe Azerbajdzsán és Izrael különleges kapcsolata. A Magyar Külügyi Intézetben töltött gyakornoki év után sportújságírónak állt, de csak egy évet töltött a Nemzeti Sport szerkesztőségében. 2010 óta az Origo újságírója, igyekszik pártatlanul, előítéletek és sztereotípiák nélkül közelíteni a témákhoz.
  • Csepelyi Adrienn munkáját méltatva azt emelték ki, hogy akár futballmeccsről, akár operaelőadásról gyorsan, pontosan tudósít, szövegeire a spontán lendület mellett a precíz felkészültség is jellemző. Blogján az egyre fontosabbá és izgalmasabbá váló női futball történéseiről ad hírt, az operáról pedig népszerűsítő cikkekben számol be. Anyalapja mellett több újság és internetes portál is rendszeresen közli cikkeit.

A Junior Prima-díj a Prima Primissima Alapítvány elismerésének kiterjesztéseként jött létre. Magyar sajtó kategóriában 2008 óta évente díjazzák a harminc év alatti fiatal, munkájuk iránt elkötelezett, alapos szakmai tudással rendelkező újságírókat.
Az elismerés mellett kétmillió forinttal is díjazott öt fiatal újságírót az idén a Rangos Katalin (Klub Rádió), Brückner Gergely (Figyelő), Galambos Márton (Forbes Magazin), Honti Hanna és Balogh Gabriella (Prima Primissima Alapítvány), valamint Jelasity Radován és Szabó Andrea (Erste Bank) kommunikációs igazgató alkotta zsűri választotta ki.”

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!