A történelmi pillanat, mikor leáll az államgépezet

Fotó: Jason Reed/Reuters

Fotó: Jason Reed/Reuters

Hó elején felfüggesztette működését az amerikai állam. Az Obama elnök egészségügyi reformja körül kialakult politikai vita miatt a kongresszus nem szavazta meg a kormány költségvetését így az egy sor tevékenységét egyszerűen felfüggesztette.

"Mivel a Kongresszus nem teljesítette feladatát a költségvetés elfogadásával, a szövetségi kormányzati jelentős része leállt." Üzenet a Fehér Ház oldalán

“Mivel a Kongresszus nem teljesítette feladatát a költségvetés elfogadásával, a szövetségi kormányzati jelentős része leállt.”
Üzenet a Fehér Ház oldalán

Több értékes kormányzati intézmény, szolgáltatás és gyűjtemény, így például a rengeteg történelmi fotót is őrző Kongresszusi Könyvtár oldala is leállt és bezártak a Smithonian műzeumok is október elsejével. Felfüggesztette működését a világszerte is milliók által látogatott NASA honlap, az USA hírközlési hatósága, az oktatási és a járványügyi hivatal, de még a Fehér Ház weboldala is. Legizgalmasabban ez az üzemszünet talán a Nemzetbiztonsági Hivatal esetében mutat, persze itt valószínűleg csak a weboldal frissítése szünetel és maga a kém- és terrorelhárítási feladatokat továbbra is ellátják.
A CNet válogatást készített a különféle kormányzati weboldalakon megjelenő – legfeljebb csak többé-kevésbé szabványos – üzenetekből.

“Kormányzati leállás miatt az oldal működése szünetel, míg a Kongresszus új költségvetést nem fogad el.”

Ez, vagy hasonló hibaüzenet tájékoztatás fogadja a látogatókat valamennyi kormányzati weboldalon, sőt mint arról Zalandy Instagram képe is tanúskodik, az Amerikai Nemzeti Park Szolgálatnak nem csak a honlapján szüntették be a munkát, hanem a Kongresszus épülete előtti közparkra is kikerült az üzemszünet tábla. Ugyanígy bezártak a közhivatalok és az állami fenntartású intézmények is, ami elég sok területen befolyásolja az amerikaiak életét (a természetfotósokat például nem fotózhatnak a bezárt nemzeti parkokban).

A kormányleállás és története
A Yahoo News és a Wikipedia szerint is 17 éve nem került sor kormányzati leállásra, pedig távolról sem olyan ritka jelenségről van szó. 1976 óta 18 alkalommal fordult elő az USA történetében, hogy a Kongresszus nem szavazta meg a kormány költségvetését és ezért kénytelenek voltak felfüggeszteni a kormányzati intézmények működését.

A nyolcvanas években, Reagan elnöksége alatt zsinórban nyolcszor is megtörtént, de három napnál hosszabb kormányzati leállás ekkor nem történt.
1980 előtt, Ford és Carter elnöksége alatt 8, vagy akár 18 napos leállás is volt – persze akkoriban még a kormányzatnak sem volt túl sok weboldala, ahol ezeket hirdessék.
Clinton elnöksége alatt kétszer is volt kormányzati leállás és az ő nevéhez fűződik a legutolsó, 1996-os eset is, ami egyúttal a leghosszabb szünet volt, ami 21 napig tartott.

Obama kormánya október elsején hirdette ki a kormányzati funkciók felfüggesztését, így az már egészen biztos, hogy jobban elhúzódik a vita, mint az eddig négyszer előfordult legrövidebb időtartamú, mindössze egy napos szünetek.

Szerintem
Egyes kommentelők szerint mindez csak erődemomstráció a hatalmi harcban, mivel az üzenetek megjelenítésével foglalkozó szerverek pont ugyanannyit fogyasztanak és ugyanannyiba kerülnek, mint a normál tartalom megjelenítése. A hatalmi harcban nyilván igazuk is van a kommentelőknek, az egész helyzet nyilván az üzenetről szól és arról, hogy az egyik, vagy másik politikai tábor képes jobban kijönni belőle.
Viszont a weboldalak szolgáltatásainka lekapcsolásával ténylege komoly összegeket tud megtakarítani az állam, mivel a szerverek üzemeltetési költségeinek kb. 2/3-át az adatforgalom és az áramfogyasztás teszi ki. Ugyanígy a bezárt közhivatalok energiafogyasztása is komoly megtakarítást jelenthet, persze kérdés, hogy a felhalmozódó feladatok pótlásával mennyire ellensúlyozzák majd ezt.

A digitális enyészet veszélye
Mivel én a jelenségbe elsőként egy kutató munka során futottam bele, mikor nem találtam valamit a Kongresszusi Könyvtár oldalán, számomra ez újabb intő jel az információs társadalom veszélyei kapcsán. Szép és jó ez a csodás új világ, ahol (szinte) minden adat elérhető néhány kattintásnyira. Ugyanakkor az ilyen üzemszünetek nem árt, ha emlékeztetnek minket. Amilyen könnyen elérhetőek most ezek az adatok a neten, ugyanannyira könnyen el is tűnhetnek nyom nélkül. Ha egy-egy szolgáltatás hirtelen kiesik a rendszerből – akár mert nem éri már meg tovább működtetni, vagy mint most is politikai okokból állítják le, vagy egy súlyosabb üzemzavar, netán katasztrófa sújtja az üzemeltetőt. Egy anti-utópisztikus globális katasztrófáról már ne is beszéljünk.

A te hétköznapi életedet hány féle webes szolgáltatás befolyásolja komoly mértékben, vagy akár egyenesen kritikusan, amiknek a kiesése nehézséget jelentene?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!