Így reformálná meg a Sony a mobilfotózást

Sony-lensCam-firstLeakedImages

Ez lenne a (mobil)fotózás jövője?

A Sony újabb koncepciót vet be a mobilfotózás megújítására, ami talán még esélyes is lehet a sikerre – de hogy sikerül-e, azt ahogy eddig is, majd a piac és a gyakorlat dönti el.

A mobilfotózás reformja
Sokan próbálták már újra feltalálni a mobilfotózást, amit eddig még nem nagyon sikerült új irányba terelni. Ki jobb minőségű lencsékkel, ki nagyobb felbontású érzékelővel, ki fényképezőgépbe épített telefonnal, vagy telefonba épített kompaktgéppel próbálta. Az ötletek eddig mind jónak tűntek, azonban a jelek szerint igazán még egyik sem bizonyult uralkodó irányzatnak. Hiába a sok féle új koncepció és az egyre nagyobb felbontású, jobb minőségű, szebb, jobb, népszerűbb, vagy akár olcsóbb alternatívák, a statisztikák alapján még mindig az iPhone a legnépszerűbb fényképezőgép.

A Sonynak talán sikerül?
Most viszont a Sony valami olyannal rukkolt elő, aminek még értelme is látszik. Persze ne legyen kétséged, hogy ha úgy fog majd festeni, hogy a piac tömeges érdeklődést mutat a koncepció iránt, akkor biztos más gyártók is megpróbálják ugyanezt, vagy valami nagyon hasonlót piacra dobni.

Mint a Sony Alpha Rumors nyomán angol (PetaPixel, DPreview, stb) és magyar lapok (Pixinfo, Printscreen, stb) is megírták, az új kezdeményezés lényege, hogy a mobilokhoz olyan objektívvel és érzékelővel egybeépített szerkezeteket árulnak majd, amibe nem kell sem keresőt, sem kijelzőt építeniük, hiszen arra a feladatra ott a mobiltelefon. Az eddigi, telefontól különálló kompakt gépek egyre szűkülő piaca helyett (vagy mellett?) a Sony kitalálta, hogy egyszerűbb csak kamera modulokat gyártani a mobilokhoz.
A mágnesesen (és a képek szerint fizikailag is) a telefonra csatolható fotó modul vezetéknélküli technológiával (a WiFi mellett emlegetnek NFC technológiát is) kommunikál majd a telefonnal, vagy akár tablettel is.

Sony-lensCams-firstLeakedImages

DSC-QX10X és DSC-QX100

Az “objektív-kamera” a pletykák szerint elsőre két féle formában fog megjelenni. A DSC-QX10 típusjelű ugyanazt az optikát és 1″ méretű, 20,2 megapixeles érzékelőt kapja majd, mint a Sony RX-100 mkII kompaktja, míg a DSC-QX100 típusjelzésű egy 1/2,3″ méretű 18 megapixeles érzékelővel és egy 10x optikai zoommal rendelkező eszköz lesz.
Mindkét eszközben lesz SD memóriakártya aljzat, így a képeket ezen helyben tárolják majd, de akárcsak a GoPro vagy a többi fényképezőgépgyártó wifi képes gépei esetében okostelefonról/tabletről vezérelhető lesz a készülék, illetve a képeket is meg lehet majd nézni rajta és akár azonnal szerkeszteni és megosztani a különféle közösségi oldalakon.
A két objektív-kamera állítólag nem csak a Sony és egyéb Androidos mobilokkal működik majd, hanem iPhone támogatást is kapnak (Windows Phone támogatásról nem szólnak a pletykák, de hogy ilyen lesz-e, az leginkább csak a gyártó szándékán fog múlni).

A termékek megjelenését, vagy legalábbis bejelentését szeptemberre várják a pletykák. Árakról csak a hasonló érzékelővel rendelkező Sony kompaktok 400 és 600 dolláros árát emlegetik, ezen túl legfeljebb találgatni lehetne.

Mi értelme ennek?
A szkeptikusok szerint felesleges bohóckodás. Ennyi erővel egy kompaktot is vihet magával az ember, amiben pont ugyanaz az érzékelő van, mint ezekben a ketyerékben. Annyiból látszik értelme, hogy a gyártónak így nem kell az LCD képernyőt és a kezelőszerveket is belezsúfolni a fényképezőgépbe, a telefon meg úgyis mindig nálunk van, tehát ha egy kompaktot viszünk magunkkal, azt is a telefon mellé visszük.

WVIL-concept_cam

A WVIL koncepció kamera

Nem újdonság
Maga az ötlet nem újkeletű, még 2011-ben járta be a netet. Az akkor még csak koncepciónak szánt WVIL (vezeték nélküli keresővel működő) kamerának még működő példánya is megjelent valamelyik szakkiállításon. Ennek az ötletnek a lényege szinte betűre pontosan ugyanez volt, vagyis, hogy a szenzor az objektívben van, ami leszerelhető a fényképezőgép többi részéről, ami így lényegében akár egy mobiltelefon is lehet.
Akkor igazából hülyeségnek tartottam ezt az ötletet, de ebben a kivitelben kezdem látni némi értelmét a dolognak.

A megoldás veszélyei
Gond lehet az örök problémát jelentő energiaellátással, hiszen a fényképezőgép modulnak és a vezérlést biztosító telefonnak külön-külön kell tápellátás, nem egyforma kapacitású akkumulátor van bennük és mindkettőt tölteni is kell majd.
További gondot okozhat a biztonság kérdése. Egy nyaralás során eddig is ellophatták a fényképezőgépet, vagy a telefont, sőt akár mindkettőt is, de eddig csak ritkán voltak egymáshoz kötve és bármelyik működött a másik nélkül is. Az új rendszerben viszont vagy a fényképezőgéppel együtt viszik el a telefonod is, mert épp rá van szerelve, vagy fújhatod a fényképezést is, ha csak a telefont lopják el tőled. A telefon nélkül ugyanis a fényképezőgépet vagy használni sem fogod tudni, vagy legfeljebb vaktában lövöldözhetsz, ha erre egyáltalán lesz lehetőséged – na meg legalább egy exponáló gombod.

Minden esetre a kezdeményezés kezd érdekesnek tűnni – és úgy fest, hogy megvalósítják, így a többi kérdésre is választ kapunk idővel.

Te mit gondolsz a új irányvonalról, amerre a Sony indul?

Kiegészítés: Bár az első hírek még SD kártyát emlegettek tárolóként, az újabb hírekben már azt állítják, hogy a Sony saját fejlesztésű Memory Stick kártyájának Micro változata lesz majd. Persze ez valószínűsíthető is volt, de nekem így máris kevésbé szimpatikus a kezdeményezés. Persze nem hiszem, hogy csak ezen fog múlni a sikere.

A 2011-es WVIL koncepció kamera:

Concept Camera: The WVIL from Artefact on Vimeo.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!