Kétféle villám Olivier Morin sportfotóján

Fotó: Olivier Morin/AFP

Fotó: Olivier Morin/AFP

AFP hírügynökség sportfotósa eredetileg csak Usain Bolt futását tervezte fotózni, akinek a neve ugyebár angolul villámot jelent, és erre a villámgyors síkfutó előszeretettel játszik is rá.
Arra már a fotóriporter sem számított, hogy a stadion felett kitört vihar villámai is látszani fognak a távvezérelt fényképezőgép felvételein. Úgy gondolja, ezúttal sokkal több múlt a szerencsén, mint a tervezésen.

Mint arról az AFP francia hírügynökség blogja nyomán a Peta Pixel angolul, a Pixinfo Blogja pedig magyarul is írt, Olivier Morin különleges képet készített pár napja a Moszkvában zajló Atlétika Világbajnokságon.

Mivel a 100 méteres síkfutás igen rövid versenyszám, nem is lehet máshogyan fotózni, csak több fotóssal és több távvezérelt gép használatával. Morin is több gépet használt. Öt gépet helyezett el a futópálya különböző pontjaira irányítva, hogy különböző képkivágásokban és szögekből is megörökítse a versenyt, ami várható módon most is a címvédő Usain Bolt győzelmével zárult. A többi fotós sok tucat, vagy inkább többszáz másik távvezérelt gépe közé szerelt gépeket ezért a sztárfutó pályájára állította és egy pedálra kötött rádió távvezérlő segítségével sütötte el.

A képet a fotóstól legtávolabb lehelyezett gép készítette, mintegy harminc méterre a célvonaltól. A terv az volt, hogy Bolt majd felemelt kézzel magát ünnepelve látszik rajta, háttérben a stadion és az égbolt látványával. A bajnok azonban itt még nem ünnepelt.

Az ügynökség blogján a fotós azt meséli, hogy a kezében levő gépből egyenesen a képszerkesztőkhöz mennek a képek, míg a távvezérelt gépek fotó a laptopjára érkeznek. Így aztán ő a távvezérelt képeket kezdi el válogatni és szerkeszteni, míg az általa készített képet rögtön a képszerkesztők dolgozzák fel, hogy minél hamarabb kiadhassák.

A négy másik fényképezőgép képei közt is voltak szép képek és mikor az ötödik gép képeit megnyitotta, a kis képeken nem is látta a villámot az égbolton. Aztán mindjárt négy képen is észrevette. Kettő használhatatlan volt, mert az ég túl sötét volt, a villám pedig alig látszott. A másik két képen viszont jól látszott a villám az égen, így megvolt “A kép”.
A fotós azt is hozzáteszi, hogy persze ezt a képet csak a villám teszi érdekessé. Elvégre itt Usain Boltról van szó. Az égen látszó villám nélkül ebben a képben semmi különös nem volna. Azt rögtön tudta, hogy jó kép lett, de a fotó körül azóta kialakult felhajtásra nem is számított.

“Legyünk őszinték: csak abba volt beleszólásom, hogy milyen képkivágással szerelem fel a gépet, és hogy mikor nyomom meg a távkioldó kapcsolóját. […] Azt hiszem, hogy ez egyszeri pillanat volt. Huszonöt éves pályafutásom alatt még soha nem lett ilyen képem, amit egy ennyire befolyásolhatatlan külső tényező tett volna értékessé – és azt hiszem, hogy hiába is próbálkoznék a következő 50 évben, nem is fog többé előfrodulni. Azt hiszem, hogy a kép sikeréből emiatt csak egy százaléknyi rész illet engem.” – mondja Morin.

Morin átadja Boltnak a róla készült képét - Fotó: AFP

Morin átadja Boltnak a róla készült képét
Fotó: AFP

Az egyik versenyszám eredményhirdetése utan a fotós a kép egy keretezett példányát a futónak ajándékozta, aki azt mondta róla csodálatos pillanatnak tartja.
A Yahoo News hozzáteszi, hogy Morin idén augusztus 31-én ünnepli 43. születésnapját és álmodni sem mert volna olyan születésnapi ajándékról, hogy személyesen adhatja át egy képét Boltnak, akinek a fotózását még az igazi villámnál is komolyabb kihívásnak tartja.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!