Video: 50%-os szürke

kisfilm nagy mondanivalóval?

Animáció: Ruairi Robinson

Animáció: Ruairi Robinson

A napokban véletlenül előkerült egy nagyon régi kedvencem, amit eddig nem emlegettem itt a blogon, de mindenképpen úgy éreztem, hogy fontos szánnom neki egy bejegyzést.

A Fifty Percent Grey című animációs kisfilmjét első látásra megkedveltem, bár csak évekkel, sőt talán egy teljes évtizeddel később tudtam meg, hogy nem “csak egy kis” animációs filmről van szó – vagy ha igen, akkor mennyire sikeresről.

A készítő ír animátor, Ruairi Robinson saját bevallása szerint ez volt legelső professzionális animációja. Mármint az első, amire volt költségvetés, nem csak úgy csinálta. A hangok kivételével teljes egészében saját készítésű animációs film elkészítése 10 ezer euróba került és hat hónapot vett igénybe, mivel csak szabadidejében dolgozott rajta a készítő.

A film viszont nem csak nekem tetszett, több mint hetven filmfesztiválon vetítették, köztük olyan rangosak is, mint a Sundance, sőt 2002-ben Oscar díjra jelölték. A London Effects and Animation Festival (LEAF), az Empire State Film Festival, a Dresden FilmFest és sok más fesztivál animációs rövidfilm díját elnyerte.

Bár az alkotó és a mű is megérdemli, mégis kár róla ennyit beszélni. Honlapján ő valamivel vulgárisabban fogalmazza meg, hogy mennyire nem szeret beszélni a filmjeiről. Valahol igaza is van.

Nézd meg, magáért beszél!

Oszd meg az ismerőseiddel és iratkozz fel a blog hírlevelére! Ne maradj le az újdonságokról!

Címkék