Szia? Te? Ön? Maga?

J. M. Flagg híres plakát terve nyomán szabadon

J. M. Flagg híres plakát terve nyomán szabadon

Kommentekben is rendszeresen előkerül a kérdés, de különösen a levélírók küzdenek sokat a megszólítás miatt, hogy most hogy is szólítsanak engem. Szerencsére van aki eleve a helyes meglátással kezdi a levelét, hogy

“A blogon is tegeződsz, úgyhogy szia” – nagyon helyes, pontosan így van!

Egy időben komoly dilemmát okozott, hogyan szólítsam meg az olvasóimat. Tegezzem, magázzam, egyes számban, vagy többes számban fogalmazzak, mi legyen?
Aztán kialakult a mostani rendszer, hogy egyes szám első második személyben írok, vagyis tegezek mindenkit. Korra, nemre, tudásra és ismeretségre tekintet nélkül. Remélem, hogy mindenkinek megfelel így, de ha nem, akkor is így marad a blogon.

Szerintem ez a legdemokratikusabb megközelítés. Az angol nyelvben nincs igazán külön tegeződés és magázódás, de szakmai körökben magyarul sem jellemző, hogy sokáig magázódnánk megismerkedés után, még az idősebb kollégákkal sem.
Persze személyesen azért nem biztos, hogy illik csak úgy ismeretlenül letegezni valakit. Az Internet ennél szerintem közvetlenebb közeg. Legalábbis remélem, hogy te is így gondolod és nem sértődtél meg eddig sem, hogy tegezlek itt a blogon.

Egyébként valaki egyszer – nagyon találóan – azt mondta erről a témáról, hogy meg lehet adni a másiknak (és a véleményének) a tiszteletet tegeződve is, ahogy lehet tiszteletlen valaki magázódva is:

“Nem mindegy, hogy azt mondom, hogy te hülye, vagy hogy maga marha?”

Szóval az egyszerűség kedvéért maradjunk a tegeződésnél!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!