Fotó bulvár: a PROFI fotózás Kiszel Tündéje

Missy a PROFI fotográfia Kiszel Tündéje

Valakit ismerősei addig bátorítottak vele, hogy jól fotózik, míg ő teljesen komolyan vette. Most már nem csak fotózik, de tanítja is, hogy kell azt csinálni, amihez maga se ért.
Persze lehet, hogy mindez csak egy ízetlen tréfa a magukat profinak mondó/tartó fotósokkal szemben minden esetre sokakat szórakoztat.

A PROFI fotográfia Kiszel Tündéje, hódít az Interneten – nem, ezúttal nem Debreczeni Zitáról van szó, ő már tovább tanult a régi botránya óta, és ne is bántsuk mindig őt, mert most itt az igazi fotós mém, aki nem győzi hangsúlyozni, hogy ő PROFI (csak ezért a csupa nagybetű). Tulajdonképpen Missy majdnem többet használja a profi fotós kifejezést, mint az a kínai munkás/gyártósor, aki napi tízezer fotós mellényre írja rá, hogy professional.

Missy nem csak (máshogy) “tudja” mitől jobbak a profik képei, de bőszen hirdeti is, hogy kell (máshogy) csinálni, hiszen mint mottója tartja: “A profi fotózás nem is olyan nehéz, mint hinnéd!”. Videói iránt hatalmas az érdeklődés, bár MWAC Attack-Episode 1: The Camera címen található első videóját (lásd alább) az elmúlt fél évben csak 50 ezren nézték meg. Igaz, ez messze elmarad a többszáz ezres, vagy akár milliós nézettségű vírus videó mögött, mint a fotósok háborúja, vagy a fotóstúdiót romboló gépezet, hogy csak 1-2 fotózáshoz köthető (és egyébként nyelvtudás nélkül is érthető, kötelező) videót említsek. Sőt Facebook oldalának rajongói sincsenek többen, mint az enyémnek, ami nem is tudom, melyikünkről mit árul el. (Jut eszembe, lájkoltad már a blogom? ,-))
Viszont Missy jól példázza azokat a fotósokat, akik szaktudásukhoz képest mérhetetlen magabiztossággal egy szép nap arra ébrednek, hogy albumot, naptárat, könyvet adnak ki, netán még tanítani is fogják, hogy kell fotózni. Dehát hát ő már most is ezt teszi…

Egy kis nyelvtan
Törtem egy darabig a fejem, hogy vajon a YouTube videóblogot Missy vajon miért MWAC néven működteti. A hivatalos megfejtést nem sikerült kiderítenem, de egy kommentelő megoldása közel járhat az igazsághoz: Mother With A Camera, vagyis anyuka fényképezőgéppel.
Persze ez a rövidítés poénosabb, ha tudjuk, hogy Amerikában előszeretettel használnak mindenféle rövidítéseket, mint az Internetes kommunikációba is beszivárgott BTW, HTH, vagy a LOL. Az egyik népszerű rövidítés fotós körökben a GWC, vagy esetleg AGWC, azaz Guy With Camera, vagyis Átlag Joe fényképezőgéppel, vagy mobiltelefonnal – jellemzően bármilyen fotós tudás nélkül.

MLZphoto blogja, akinek köszönhetően felfedeztem ezt a ritka csodát (ő pedig a PetaPixel révén talált rá) a “P, mint professional mód”-ot emelte ki Missytől. Nekem egy másik népi bölcsesség jutott eszembe róla (kicsit átköltve egy önirónikus zárójeles kitétellel):

“Aki tudja, csinálja.
Aki nem tudja tanítja.
Aki tanítani sem tudja, az könyvet (blogot?) ír róla.”

Missy PROFI fotós táskája mindig harmonizál kalapjával

Kicsoda Missy?
Missy egy amerikai családanya, aki elszántan szeretné megosztani az Interneten mindazt, amit a PROFI fotózásról tud. Kár, hogy ez nem sok, sőt igen kevés, viszont hiányosságait határtalan lelkesedéssel, és affektálással kompenzálja.
Már a legelején bemutatja hozzáértését, mikor azt mondja “van a blende, meg az a hogy is hívják ami szabályozza, hogy milyen hosszan érkezik a fény, ja igen a zársebesség, de ezekkel ne foglalkozzunk, nem olyan fontosak”. Profi viszont a divat tippekben, hogy válasszunk úgy fotós táskát, hogy az harmonizáljon a ruhánk színével, főleg azért, mert úgy jobban látszik, hogy te profi vagy.

Ez komoly?
Missy ars poeticája így szól: “Ahogy én látom, van több ezer ‘how to’ videó a neten. zzzzzzzz…ébresszetek fel, ha vége, giazam van? Csomó ember árul mindenfélét a kezdő fotósoknak, hogy pénzt szerezzen! Nevezzetek butának, de úgy gondoltam, van jobb módja hogy a fotós biznisz titkait megosszam mindenkivel. Mindig meglep, hogy mennyien vannak, akik nem ‘értenek meg’ engem, de értékelem azokat, akik igen. Itt vagyunk újra egymásnak, ad valaki pacsit? xoxoxo”

Hogy Missy komolyan gondolja-e nem tudom (azért kétlem). A Social Poser cikke szerint Missy valóban profi fotós lehet, akinek ugyanúgy megvan a véleménye az amatőrökről, mint sok más profi fotósnak. Ezért aztán amatőr színészként elkezdett rajtuk gúnyolódni, és ennyiről szól az egész Missy MWAC videó történet.
A szerző véleménye szerint ezt nem teszi túl jól, mert ez a gúnyolódás inkább visszatetszést kelt, mint ami reklám értékkel bírna. Sőt egyúttal minden profi fotóst óva int tőle, hogy a kevésbé hozzáértőkön gúnyolódjon.

A lap egyik kommentelője viszont azt is tudni véli, hogy Missy valójában Cheri Frost Albuquerqueből, akit vélhetően az bosszant, hogy fotózással foglalkozó férje, Frank Frost munkáját (és az ő megélhetését is) hogyan teszik tönkre a videókban megformált/kigúnyolt fotósok, akik mindenhez értenek. A kommentelő szerint egyébként nekik maguknak kéne máshogy csinálniuk a dolgokat, hogy jobban menjen az üzlet és nem gúnyolódni azokon, akiket náluk tehetségtelenebbeknek és indokolatlanul sikeresebbnek gondolnak. Persze azt nem tudni, hogy ezt a kommentelőt nem csak a féltékenység és/vagy rosszindulat vezérli-e.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!