Mégsem legális ingyen a PhotoShop (frissítve)

Adobe-CS2-box-FreeDownload

Letöltéshez katt a képre!

Mégsem tölthető le ingyenesen az Adobe egyik legnépszerűbb szoftverének a PhotoShopnak CS2 jelzésű darabja. “Lehet fanyalogni, hogy ez a cég egyik legrégebbi szoftvere, de legális alternatíva és legalább ingyen van.” Írtam eredetileg, nos kiderült, hogy mégsem. Részeltek az erről szóló külön írásban.

Az Adobe CS2 2005-ben jelent meg, így joggal merül fel a kérdés, hogy vajon mire elég ez a mai fotó szerkesztési vagy grafikai igényeinkből. Nos ez attól függ, hogy kinek mire van szüksége, és mennyit használ a szoftver szolgáltatásaiból. Valószínű, hogy a ma használatos gépek RAW képeit már nem nagyon fogja tudni kezelni, és a Content Aware Fill, és hasonló varázslatok, és technikák sincsenek benne, amiket a nemrég megjelent CS6 vagy a többi, kevésbé régi változata kínál. De még mindig egy csomó feladat megoldására jó lehet, és hasznosabb lehet más, szintén ingyenes programoknál.

Adobe_Photoshop_CS2-screenshot-photoSuperSharewareCom

Letöltéshez katt a képre!

A Photography Uncapped oldalán találtam egy Creative Suite verziókat összehasonlító táblázatot, de ebben is csak a CS3-CS4-CS5-CS6 közötti különbségeket jelölték, a CS2 már pont nem szerepel az összehasonlításban – talán nem is véletlenül, és a lista így is beszédes. De egy próbát megér.
Talán érdemes lehet LightRoom mellett használni, hiszen a LightRoom lényegesen olcsóbb a PhotoShopnál, és képes kezelni a fényképezőgépek RAW fájljait, az ebből kiexportált képeket pedig akár a CS2-vel is fel tudjuk dolgozni.

Miért éri ez meg az Adobe-nak? Talán részben azért lépték meg, hogy elmondhassák, már ingyenes szoftverük is van, és ezzel is a saját termékük használatára késztessék a felhasználókat. Nyilván az is szempont, hogy a régi verzóval járó hiányérzet, bizonyos, újabb verziókban már meglévő funkciók és persze a programhoz való hozzászokás új fizető vásárlókat hozhat a cégnek hosszú távon.

A programot az Adobe oldaláról lehet letölteni már meglevő, vagy frissen (és ingyenesen) regisztrált Adobe ID használatával. Persze azt nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a sajtófotóban korlátozott a megengedett képi módosítások köre, és a természetfotóban sem sokkal engedékenyebbek, mert sok botrány volt már belőle. De még ha nincs is korlátozás, akkor sem biztos, hogy szükséges és érdemes élni a PS kínálta lehetőségekkel.

via Forbes

Kiegészítés: Alig, hogy a bejegyzés megjelent a blogon (meg még jópár másik oldalon is), az Adobe cím hozzáférheteltenné vált, gondolom a nagy érdeklődés azonnal túlterhelte a szervereiket.

Sajnos az Adobe cáfolta a hírt, mégsincs ingyen letölthető CS2. Részletek az erről szóló külön írásban.

A pár évvel később bejelentett Creative Cloud viszont sokak szerint legalább ilyen elérhetően kínál legális megoldást. Bár sokan arra panaszkodnak, hogy így csak bérlik a szoftvert, nem kerül a birtokukba.

Az ingyenes CS2 híre viszont 2015-ben újra elkezdett terjedni, pedig semmi sem változott, csak valaki újra felfedezte a már két éve létező ingyenes letöltési lehetőséget – amitől viszont ugynaúgy nem lesz legális a szoftver, ha nem vásároltad meg a használatához szükséges licencet.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!