Mégsincs ingyen PhotoShop CS2 (sem)

Adobe-CS2-NOTfreeDownloadAz Adobe még 2013 januárban tisztázta, hogy nincs ingyen a CreativeSuite 2 letöltése. Csak egy félreértés eredményezte a neten ingyenességről szólva futótűzként terjedő hírt. Ez a tévhit tért vissza két év múlva hoaxként. 2015. májusában elkezdett újra terjedni, de azért te ne dőlj be, inkább olvass utána!

A Forbes 2013. januárban még másnap frissítette hírét, mely eredetileg az ingyenes letöltési lehetőségről számolt be. Frissített cikkükben az Adobe részéről Dov Isaacs magyarázza el, hogy egyáltalán nem teszik ingyenessé a CS2 kópiákat. A hír alapja az a félreértés, hogy:

“Az Adobe megszünteti a CS2 aktiválásához szükséges szervereket amire a program újratelepítése során lenne szükség. Ezért tettek elérhetővé a honlapon a licenccel már rendelkező felhasználók számára olyan CS2 verziókat, amik nem igénylik ezeket a szervereket, de a szoftver használatához szükség van érvényes licencre. (Az oldalon speciális szériaszámokat tesznek közzé mindegyik termék letöltés mellett.)”

Vagyis, aki korábban nem vásárolta meg a CS2-t, de most letölti az Adobe szerveréről, az ugyanúgy illegálisan használja, mintha bárhonnan máshonnan töltötte volna le.

Mit lehet erre mondani? Nincs ingyen ebéd. A korábbi írásomban szereplő gondolatok ezek szerint maradnak spekulációk, az Adobe-nál pedig teljesen máshogyan gondolkodnak, mint azt sokan egy ilyen félreértett lépésből feltételezték. Nem is meglepő, hiszen a CS2 bár nem mai program, ingyen elérhetővé tenni még mindig túlságosan is vonzó alternatíva lenne az újabb verziók árához képest.

Jogi tájékoztatás az Adobe oldalán

Jogi tájékoztatás az Adobe oldalán

Kiegészítés: A netet 2013. januárban már egyszer bejárt félreértés 2015. májusában újra előkerült. Néhány fotós oldal megfeledkezett róla, hogy két éve ez már egyszer hír volt (és már akkor cáfolták), így a forrásellenőrzésről és a szerzőjogi szöveg értelmezéséről is megfeledkezve most újra elkezdték terjeszteni a tévhírt, hogy ingyen letölthető a CS2 (némelyikük a kommentelők figyelmeztetése nyomán már frissítette az írását, mások még mindig nem tették meg).
Pedig semmi sem változott. Még mindig csak a CS2 licenccel rendelkező felhasználók használhatják legálisan a szoftvert. Azóta a letöltési információk bekerültek az Adobe Account bejelentkezési felület mögé, de egy súgó oldalon elérhetők a letöltéshez szükséges információk – ezúttal azonban az a tájékoztatás is ott van mellette, hogy nem használhatja akárki. Ráadásul nem is egy hosszú licenc szerződés apróbetűs részében eldugva, hanem többször is megismétlik a mindössze pár mondatból álló oldal közepén.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!