Plázában fotózás – érdemes felkészülni

Fotó: Mohai Balázs/MTI

Van helyzet, amíkor a sajtó osztály feladja kontrolláló szerepét és nyitottabb lesz, mint máskor. Avagy plázákban tilos fotózni, de néha van kivétel.

Általános szabály, hogy a plázákban, bevásárló központokban, de alapvetően minden boltban és hasonló helyeken tilos fotózni, mivel magán terület, és annak tulajdonosa (vagy képviselője) adhat csak engedélyt a fotózásra.
Szakmai rutin ilyenkor felhívni a területileg illetékes sajtó osztályt, hogy fotózási engedélyt kérjen tőlük az ember. Ennek birtokában kevésbé köt belénk minden biztonsági őr, vagy ha mégis, akkor is gyorsabb lerázni őket, és mindez békésebben is sikerül. Mondjuk sokkal egyszerűbb lenne, ha csak hagynák a fotózást, hiszen a mobilt nem (mindenhol) tiltják, csak a komolyabbnak látszó gépeket.

Ritka kivétel
Legutóbb az iPhone5 premierjén próbáltam plázában fotózni, hiszen a nagy éjféli megjelenésre a Mammut közepén került sor. A Mammut sajtó osztálya – őszinte és pozitív meglepetésemre – csak annyit mondott, nem kell engedély, lehet szabadon fotózni az iPhone premiert. Mondani se kell persze, hogy a személyiségi jogok szokásos figyelembevételével, de így is éppen elég nagy dolog ez.
Persze érthető a döntés: minek kötekedjenek az engedélyeken, mikor tudják, hogy tucatjával jönnek a fotósok és operatőrök? A megjelenés reklám a Mammutnak, úgyis engedélyeznék, minek csináljanak maguknak plussz munkát, és miért akadályozzák a mi munkánkat, ami nekik is érdekük? Ritka döntés, de szerencsére ebben az esetben meghozták.

Kár, hogy ez az előrelátás az említésreméltó kivétel, és nem az általános gyakorlat. Ahogy egy kommentelő is felvetette, tulajdonképpen mi értelme is van ennek a tiltásnak?

Apropó
Mindez arról jutott eszembe, hogy szombaton a Duna Plázában megnyit az XMS új boltja. Csak az épületen belül költözik új helyre, de egyúttal át is alakul és a tulajdonos Handras szerint az ország legnagyobb Apple boltja lesz. Kíváncsi vagyok, hogy ezúttal egyszerűbb, vagy bonyolultabb lesz-e fotózási engedélyt szerezni, mint legutóbb, egyébként szintén Handras boltja előtt.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!