A lökdösődő fotós nem mind paparazzo – sőt!

Fotó: Sébastien Bauer

A fotósok még egy elegáns divatbemutatón is lökdösődni kezdenek a jobb képért, ha egy olyan világsztár tűnik fel, mint Jennifer Lopez. De azért ne nézz minden fotóst paparazzinak, mert ez más műfaj. Viszont egyre több ilyen helyzetbe keverednek amatőrök is.

A PetaPixel tette közzé Sébastien Bauer alábbi videófelvételét. A francia fotós a Chanel tavalyi divatbemutatóján örökítette meg a jelenetet, mikor Jennifer Lopez megjelent az elegáns divatbemutatón lányával és barátjával, nem utolsó sorban több millió forintnyi ékszert viselve.

A körülményeknek nyoma sincs a képeken
Az amerikai fotós oldal azt furcsállja, hogy a lapokban megjelent (jobbára Getty Images) fotókon sehol nem látszik az a heves lökdösődés, ami a képeket készítő fotósok között zajlott.
Szerintem ebben semmi meglepő nincs, mivel a fotósok mind profik, így tudnak ilyen körülmények közt is helyezkedni, használható képeket készíteni – és persze szűken vágni azokat, hogy a többi fotós és a kaotikus helyzet lehetőleg ne látszon rajta. A képeken így csak akkor látszana a nem annyira hétköznapi helyzet, ha a fotóalany reakciója megmutatná azt, mint mikor Fernando Alonso a Hungaroringen elkezdte fotózni a körülötte lökdösődő fotósokat. De az énekesnő profi, sőt a fotósokhoz is volt ideje hozzászoni (meg ő maga nem is fotózik talán), így nincs oka megbotránkozni, meglepődni, vagy egyéb a képeken is látványos módon lereagálni a helyzetet.

Ilyesmi a paparazzi jelenség – de ők nem paparazzók
Fontos leszögezni – ahogy arra egyébként a PetaPixel kommentelői is felhíváták a figyelmet – hogy ezek nem paparazzók. Sőt a képen talán egyelen paparazzo sincs, bár ha tudták, hogy ilyen kaliberű sztárok lesznek jelen, akkor azért lehet, hogy elment egy-kettő.
A paparazzi munkáról már többször írtam, érdemes elolvasnod. Már a paparazzo elnevezés is onnan ered, hogy idegesítő bogarakként legyeskednek a sztárok körül, de az ilyen lökdösődés nem annyira sajátossága a paparazzi munkának. Pláne nem egy ilyen vörös szőnyeges eseményen, ahova meghívják a sajtót. Az ilyet a paparazzók nem annyira szeretik, mert itt nincsenek ellesett pillanatok, nincs exkluzív kép, és így bevétel sem. Ez egyszerű bulvár.

Ezek jobbára rendezvény-, divat-, és sajtó fotósok, akiket pontosan azért hívtak az eseményre, hogy hírét vigyék mindannak, ami ott történik. Ennek pedig Jennifer Lopez jelenléte is része, hiszen őt is azért hívták oda, hogy a divatbemutató mellett arról is írjanak a lapok, hogy ő ott volt. A fotósok tehát pontosan azt csinálják, amiért őket odahívták….ahogy a celebek is. Ebből élnek – mindkét oldalon. Sőt a rendezvény szervezői is abból élnek, hogy a hírességek is ott vannak meg a sajtó is, akik miatt híresek a hírességek és a rendezvények is.

Öngerjesztő folyamat
A felvételt nézve – meg persze szinte számtalan hasonló helyzetet személyesen is megtapasztalva – az jutott eszembe, hogy a helyzet önmagát is gerjeszti. Mivel a fotósok ilyen aktívak, talán erőszakosak és lökdösődnek, felsorakozik előttük egy biztonsági sorfal, hogy a fotóalanyt megvédjék (a fotósoktól). A fotósok meg még kevesebbet látnak így a fotótémából, így mégjobban lökdösődnek egymással és a biztonságiakkal is. A testőrök és a rendezvény szervezők pedig emiatt igazolva látják, hogy szükség van az óvintézkedésre.
Pedig sok esetben elég lenne a fotósok és a szervezők együtt gondolkodása és higgadt helyzet kezelése, hogy mindenki egy-két lépést hátra lépjen, esetleg teleobjektívre cserélje a lökdösődéshez felcsavart nagylátót, és mindenki gond nélkül meg tudja csinálni a saját képét. Például jobb helyeken ezért szoktak gumi kordont kifeszíteni a fotósok elé, és nem testőr sorfalat eléállítani. A gumiszalag ugyanis lényegesen kevésbé akadályozza a fotózást, ami miatt a fotóst oda hívták.

Egyre több amatőr fotós is csinálja
Mióta mindenki fényképez, azóta egyre gyakoribb jelenség, hogy az ilyen fotós lökdösődésbe mobiltelefonnal, kompakt géppel, esetleg tükörreflexes fényképezőgéppel hadonászó amatőrök is belekeverednek. Ha alaposan megnézed a videót, találsz ilyet is a profi fotósok között. A végén még egy fotózásra használt iPad is előkerül. De erről a jelenségről inkább külön írok majd, mert ez magában is megér egy önálló írást.

Jennifer Lopez Vs Photographers from Sébastien Bauer on Vimeo.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!