3D fotózásra koncentrál a Lytro

A fotózás forradalmasítását ígérő Lytro fejlesztői a szintén a fotózás forradalmával kecsegtető 3D fényképezéssel szemeznek. Meglepő módon nem két szemmel. Felejtsd el, amit a képen látsz.

20121019-100742.jpg

Látványos, de nem így fog kinézni a Lytro3D

A legújabb hírek szerint a Lytro, fény mező technológia nevű új fotóeljárása alkalmas arra, hogy a hagyományos fényképezőgépeknél alkalmazott parallaxis sztereo képes megoldás nélkül is készíthessünk 3D képeket. A Lytro megoldása elvben nem pixeleket, hanem fénysugarak tulajdonságait rögzíti. Ezzel a megoldással lehetséges legfőbb ismert jellemzőjük megvalósítása, hogy utólag választhatjuk ki, mi legyen éles a képeinken. A PetaPixel és az Engadget cikke szerint ugyanezzel válik majd lehetségessé, hogy a Lytro 3D képeket is készítsen majd. A bejelentésnek az is része, hogy a Lytro feldolgozó szoftvere is 3D képessé válik majd, ami azt is jelenti, hogy kompatibilis lesz a 3D kijelzőkkel.
Az alábbi videó talán segít egy kicsit jobban megérteni, hogyan is képzelik el mindezt a Lytro fejlesztői.

Úgy gondolom, a Lytro speciális utófeldolgozást igénylő megközelítése jobban illik a ma jobbára igen körülményes 3D fotózáshoz, mint a hagyományos 2D fotózáshoz, ami egyre inkább a shoot and share, vagyis az azonnal publikálás felé tart. A Lytro jelen formájában nem tűnik túl versenyképesnek a rohamosan terjedő mobil fotózással, és az egyre inkább csak kicsivel körülményesebb kompakt vagy DSLR fotózással sem. Jó lehetőségei lehetnek viszont a ma még csak gyerekcipőben járó 3D fotóban. Ezen a területen egyelőre minden gyártó inkább csak kísérletezik, és lehet, hogy tényleg a Lytro jelenti majd a jövőt.

Te mit gondolsz a Lytroról és a 3D terveikről?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!