Csillagok Háborúja a Plázában

Star Wars 30th anniversary

Galériáért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A hétvégén egy rakás jelmezbe bújt Csillagok Háborúja rajongóval találkoztam a Duna Plázában, ami hálás és népszerű fotótéma….ha van engedély a fotózásra. A fotózási engedély örök probléma.

Egy plázában mindenki szabadon fényképezhet mobil telefonnal, hűtővel és mosógéppel, de fényképezőgéppel azt nem szabad. Sőt igazából csak a profi fényképezőgépek vannak kitiltva, a kompakt és egyéb amatőr megoldások ellen nincs tilalom. Értem én, hogy ezzel az intézmények jó hírét igyekeznek védeni, de azt már kevésbé, hogy egy mobillal készült lejárató fotóval és kellő haraggal vagy rosszindulattal miért lehetne egy kellően látogatott fórumon kevesebbet ártani, mint egy profi fényképpel, amihez nem ritkán még józan mérlegelési képesség, netán diplomáciai érzék is párosul.

Minden esetre a kedvenc Apple boltom előtt egybegyűlt Star Wars rajongók témája megért annyit, hogy megpróbáljak beszerezni egy fotózási engedélyt. Ekkor még nem is sejtettem, hogy klasszikus hivatali útvesztőbe bonyolódok ezzel (Aki ismeri, annak elég annyit mondani, hogy Asterix 12 próbájából az A38-as igazolvány. Aki nem ismeri nézze meg magyarul, vagy kicsit jobb minőségben angolul). Normál esetben az ember felhívja a sajtó osztályt, és kér egy fotózási engedélyt. Csakhogy hétvégén nincs a sajtó osztályon senki, sőt az egész igazgatóságon nincs senki, nemhogy illetékes tisztviselő. Sőt az információ sem tud tájékoztatást adni. És a biztonsági szolgálat sem. Nincs sehol egy illetékes elvtárs/úr/úrhölgy/helytartó, vagy akárki.
A biztonsági szolgálat viszont szokatlanul kedves és udvarias, sőt mindezek felett még segítőkész is volt (nem ehhez szokik az ember, ha sokat jár foci meccsre, vagy koncertekre) – bár felvetődött a gondolat, hogy fényképezni kezdek egy kamera alatt, hadd találjanak meg gyorsan, mégis lehet jó ötlet volt inkább megkeresni egy őrt, és kedvesen közelíteni a problémához. Próbáltak segíteni, de nekik se volt semmi tippjük, elérhetőségük, ahogyan hatáskörük sem a döntés meghozatalához. Már épp fontolgattam, hogy arról írok negatív véleményt, hogy mennyire nem lehet fotózási engedélyt szerezni egy plázában, mikor végül a szolgálatvezető mégiscsak előállt egy konstruktív gondolattal, ami sikerült megoldani a kérdést, és lett rögtön fotózási engedély is. Kár, hogy ezt a megoldást közel egy órás küzdelem előzte meg, és nem sikerült azonnal megoldani.
De legalább megoldódott, és ez mindenképpen pozitív. Bár talán nem is egyértelmű a fentiekből, ezt most nem negatív kritikának szánom. Bár ha sikerül vele elérni, hogy legközelebb méggyorsabban sikerüljön célt érni, akkor inkább kritika. De azért ha tehetem, továbbra is jobban szeretek plázákon kívül fényképezni. Azzal többnyire kevesebb a bonyodalom (legalábbis ha nem Angliában próbálkozik fotózni az ember).


30 Years of Star Wars – Images by Attila Volgyi

Magáról a rendezvényről, és annak apropójáról más oldalakon bővebben írnak (pl: Stop.huStarWars.huStarWarsKlub.hu), nekik jobban profiljuk, mint az én blogomnak.

Fotó: Völgyi Attila
Grafika: TMS

Kiegészítés: Úgy fest, hogy mióta Handras is kitette a blogjára a Star Wars képeimet az XMS rajongói körében nagyon népszerűek lettek a képeim, amik gyorsan önálló életre is keltek némi PhotoShop beavatkozás uztán (az eredményt lásd alább)…

Egyébként tudálékos, poéngyilkos kérdés, de van a rohamosztagosoknak anyjuk? Ők nem klónok, mint a köztársaság klón hadserege?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!